29 вересня 2024, неділя

У Кіровоградській ОДА обговорили розвиток Маловисківського району

В обласній державній адміністрації відбулася співбесіда з керівництвом Маловисківського району та Маловисківської об’єднаної територіальної громади. Основним питанням співбесіди став соціально-економічний розвиток територій, повідомляє Златопіль, посилаючись на прес-службу Кіровоградської ОДА.
Директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ніна Рахуба відзначила, що у 2016 році Маловисківський район суттєво поліпшив своє рейтингове місце серед інших районів області.
За показниками економічної ефективності район піднявся з 20 на 8 місце, у сфері інвестиційної та зовнішньо-економічної діяльності – з 5 на 3 місце, а у сфері відновлювальної енергетики та енергоефективності посів 1 місце.
По фінансовій самодостатності Маловисківський район також продемонстрував позитивну динаміку, піднявшись з 21 на 18 місце.
У той же час, погіршилися показники розвитку інфраструктури, по яких Маловисківщина посідає останні позиції в області. Натомість, у Маловисківській ОТГ ситуація краще – у 2016 році спрямувала на розвиток інфраструктури 4,8 млн. грн., і стовідсотково реалізувала інвестиційні проекти, спрямовані на розвиток освітньої сфери, на будівництво водогонів та інші соціально важливі проекти.
Гарних результатів керівництву території вдалося досягти у напрямку ефективності в агропромисловому комплексі. Завдяки цьому район посів 5 місце в області, а за показниками за січень поточного року – 2 місце.
Стосовно промислового потенціалу, то за словами Ніни Рахуби, він використовується не в повній мірі. За минулий рік тут було вироблено та реалізовано промислової продукції на 18 мільйонів гривень, що на думку посадовця є незначною сумою для такого потужного району.
Прогрес спостерігається у напрямку інвестиційної діяльності – Маловисківщина подолала 2 сходинки, піднявшись з 6 на 4 місце в області. Зокрема, зросли обсяги капітальних інвестицій – до 265 млн. грн.
Середня заробітна плата у минулому році склала більше 4,5 тис. грн.
Стосовно спроможності бюджетів зазначених територій, то за інформацією директора департаменту фінансів облдержадміністрації Сергія Шеремета, Маловисківський район декларує нестачу коштів на суму більше 15 млн. грн. (заробітна плата та енергоносії у бюджетній сфері). По Маловисківській ОТГ також зафіксовано нестачу коштів на суму 992 тис. грн. (за енергоносії). Водночас, об’єднана територіальна громада сьогодні має 7 млн. грн. вільних залишків та перевиконання бюджету (за два останніх місяці поточного року додатково надійшло 2 млн. грн.), тож проблем з проплатою за спожиті енергоносії тут не повинно виникнути.
Проблемною для Маловисківського району та об’єднаної територіальної громади залишається ситуація з цінами на споживчі товари. Так, ціни по 12-ти із 23-х товарних позицій тут є вищими за середньообласні. У першу чергу це стосується хліба із борошна першого ґатунку, макаронних виробів, гречаної крупи, м’яса птиці, курячих яєць, сметани, вершкового масла, цукру, олії та моркви.
Невтішною залишається ситуація з розвитком тваринницької галузі. Насамперед, це пояснюється тим, що за останні роки у цьому напрямку не було реалізовано жодного інвестиційного проекту. Як наслідок, спостерігається зниження поголів’я свиней, і майже повністю відсутнє птахівництво.
Один із важливих напрямків розвитку – реформування освітньої галузі. У Маовисківському районі й досі не вирішеним залишається питання освітнього округу, адже керівництвом не прийняте рішення щодо створення опорних шкіл.
Позитивних зрушень вдалося досягти у дошкільній освіті, зокрема, за рахунок того, що у Маловисківському районі додатково було створено 40 місць для дошкільнят.
Стосовно Маловисківської ОТГ, то сьогодні тут спостерігається значне перевантаження дитячих навчальних закладів – 132 дитини на 100 місць. Як один із можливих варіантів вирішення цієї проблеми, начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський запропонував використати під ДНЗ приміщення Маловисківської школи №1, або інших навчальних закладів, що розташовані у центрі міста.
т виконав екстрене гальмування, але аварії уникнути не вдалося.
Нагадаємо, в Кіровоградській ОДА днями відбулася співбесіда також і з керівництвом Долинського району, на якій проаналізували результати розвитку району.
Фото – wikiwand.com
У Кіровоградській ОДА обговорили розвиток Маловисківського району
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований