28 вересня 2024, субота

Левову частку бюджету Кіровоградщини з’їдає “соціалка”

Більше 82% ресурсу обласного бюджету в 2016 році спрямовано на соціально-культурну сферу. Відповідну інформацію було озвучено учора, 15 березня, під час публічне представлення інформації про виконання обласного бюджету за 2016 рік за участі головних розпорядників коштів та громадськості.
Про це інформує Златопіль із посиланням на офіційний портал Кіровоградської ОДА.
Минулого року на рахунки обласного бюджету надійшло доходів у загальній сумі 4 мільярди 200 мільйонів гривень, з яких майже 2 мільярди 800 мільйонів – трансферти з державного бюджету, які були зараховані на рівні районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад. Доходи обласного бюджету (без зазначених трансфертів) склали 1 мільярд 403 мільйони гривень (46% – власні доходи, 47% – субвенції з держбюджету на освіту, охорону здоров'я та соцекономрозвиток території, більше 6% – дотації з держбюджету). Посадовець звернув увагу, що в обласному бюджеті 2016 року, порівняно з 2015 роком, зросла питома вага власних доходів і склала більше 46% (34% цей показник становив у позаминулому році).
Власні доходи обласного бюджету в 2016 році склали майже 650 мільйонів гривень. Доходи загального фонду – 477 мільйонів гривень (понад план надійшло 50 мільйонів гривень). Сергій Шеремет зауважив, що основні джерела надходжень до загального фонду – податок з доходів фізичних осіб – 352,8 мільйона гривень, рентна плата за користування природними ресурсами загальнодержавного значення – 67,6 мільйона гривень, а також податок на прибутки підприємств приватної власності та інші. Приріст доходів, порівняно з 2015 роком, склав 152 мільйона гривень. До спеціального фонду обласного бюджету надійшло 172 мільйони гривень, 8,6 з яких отримано понад план.
Що стосується видаткової частини обласного бюджету, то за словами Сергія Шеремета, у 2016 році було проведено видатків на загальну суму 1 мільярд 424 мільйонів гривень (без урахування трансфертів з державного бюджету бюджетам районів, міст, ОТГ). Цей показник зріс, порівняно з 2015 роком, на 164 мільйони гривень.
Директор профільного департаменту облдержадміністрації підкреслив, що в 2016 році на належному рівні забезпечено розрахунки по зареєстрованих фінансових зобов’язаннях розпорядників та одержувачів коштів обласного бюджету. Станом на 1 січня 2017 року кредиторська заборгованість по зареєстрованих зобов’язаннях, у тому числі по захищених видатках (заробітна плата, енергоносії, медикаменти, харчування, стипендії, допомоги тощо), відсутня.
На соціально-культурну сферу минулого року спрямовано більше 82% ресурсу обласного бюджету, що складає понад 1 мільярд 175 мільйонів гривень. Зокрема, на освіту освоєно майже 350 мільйонів гривень, на охорону здоров’я направлено більше 635 мільйонів гривень, на соціальний захист та соціальне забезпечення – майже 120 мільйонів гривень, на культуру –48 мільйонів гривень, на фізичну культуру і спорт – понад 22 мільйони гривень.
За словами Сергія Шеремета, минулого року продовжено розпочаті в 2015 році зміни у структурі видатків обласного бюджету в частині зростання інвестиційної складової. Сумарно у 2016 році капітальні видатки склали більше 244 мільйонів гривень та збільшились порівняно з попереднім роком удвічі. Видатки бюджету розвитку обласного бюджету склали 189 мільйонів гривень та були спрямовані на капітальні видатки бюджетних установ – майже 35 мільйонів гривень, на будівництво та реконструкцію об’єктів – майже 115 мільйонів гривень, на придбання житла окремим категоріям населення – 800 тисяч гривень, на капітальні трансферти підприємствам, установам, організаціям спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області – майже 2,9 мільйона гривень та на трансферти бюджетам районів і міст обласного значення на заходи із соціально-економічного розвитку територій – 36 мільйонів гривень.
Посадовець зауважив, що в 2016 році кошти обласного бюджету також спрямовувались на заходи з охорони навколишнього природного середовища підтримку засобів масової інформації, фінансову підтримку громадських організацій, творчих спілок, запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного, фінансову підтримку обласних комунальних підприємств тощо.
Фото – Кіровоградська ОДА
 

Левову частку бюджету Кіровоградщини з’їдає “соціалка”
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований