28 вересня 2024, субота

Освіта та інфраструктура: як Маловисківська ОТГ використовувала перші субвенції від держави (ІНФОГРАФІКА)

Маловисківська об’єднана територіальна громада першою утворилась на Кіровоградщині. До Малої Виски приєдналися території Олександрівської, Паліївської та Первомайської сільських рад. У результаті новоутворена громада об’єднала 10 населених пунктів, у яких проживають близько 14 тисяч жителів. Сьогодні Маловисківська ОТГ може ділитись досвідом не лише в питаннях територіальної децентралізації, а й в бюджетних аспектах, адже вона стала ще й першою громадою, яка прожила 2016 рік із власним бюджетом і скористалась фінансовими привілегіями, що надає держава об’єднаним громадам. Торік обсяги державних субвенцій складали половину річного бюджету громади.

На що витрачали “безоплатні” гроші, які не потрібно збирати в податках і шукати поміж частинами власного бюджету, далі в матеріалі Світлани Дубини для Центру медіарозслідувань "Прозоро".
Відповідно до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” та Бюджетного кодексу України, держава зобов’язана надавати об’єднаним територіальним громадам фінансову підтримку у вигляді субвенцій на формування інфраструктури територіальної громади, а також медичну та освітню субвенції. Окрім того ОТГ мають власний бюджет, який поповнюють збором податків на доходи фізичних осіб, на прибуток підприємств і комунальних установ, на майно, акцизним, єдиними та екологічним податками.
Розмір бюджету Маловисківської міської ради у 2016 році складав біля 20,2 млн грн без офіційних трансфертів.  Згідно відповідей міської ради на наші інформаційні запити, у 2016 році з державного бюджету Маловисківська ОТГ отримала близько 18 млн грн у вигляді освітньої субвенції та субвенції на розвиток інфраструктури громади. Ще 8,4 млн грн медичної субвенції, спрямовані до Малої Виски, були передані до райдержадміністрації. У відділі фінансів, економіки та бухгалтерського обліку міської ради пояснили, медичну субвенцію не використовували самостійно через те, що ОТГ ще не сформувала власної мережі медичних закладів.
Бюджет Маловисківської ОТГ і державні субвенції

ОСВІТНЯ СУБВЕНЦІЯ 
Найбільшою за обсягом у 2016 році була освітня субвенція – майже 13,8 млн грн. Згідно постанови Кабінету Міністрів України  від 26 червня 2015 р. № 435 “Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами”, її розмір визначається залежно від чисельності учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, наповнюваності класів, фінансового нормативу на одного учня.
Офіційний сайт міської ради інформує, що в Маловисківській ОТГ працює чотири загальнооосвітні школи і два дитсадки. Крім цього, у місті є заклад позашкільної освіти – Будинок дитячо-юнацької творчості “Вись”. Більшість коштів освітньої субвенції було спрямовано на забезпечення роботи вказаних закладів: 10,06 млн грн – на зарплати  та 705,4 млн – на комунальні послуги. Ще 151 тис грн загального фонду освітньої субвенції було витрачено на закупку різного роду предметів та матеріалів, харчування пільгових категорій та оплату відряджень. Спеціальний фонд освітньої субвенції, що складав 1,16 млн грн, Мала Виска освоїла частково і спрямувала кошти на покращення матеріальної бази навчальних закладів: закупку комп’ютерного класу, підручників та шкільного автобуса для перевезення дітей із сільських територій. Ще близько 2 млн грн субвенції станом на 1 січня цього року лишились невикористаними.
Витрати коштів освітньої субвенції 2016 року

РОЗВИТОК ІНФРАСТРУКТУРИ
Субвенція з державного бюджету на формування інфраструктури для Маловисківської ОТГ у 2016 році, згідно звітів міської ради,  складала 4,87 млн грн. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2016 р. № 200 “Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад”, кошти цієї субвенції можна спрямувати тільки на фінансування проектів, які передбачені розробленим планом соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади. Календарний план реалізації цих проектів має становити не більш як три роки, а кошти повинні витрачатись на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, що належать до комунальної форми власності.  Серед проектів можуть бути: реконструкція і будівництво водогонів, відкриття ЦНАПів, впровадження енергозберігаючих технологій, будівництво, реконструкція чи капремонт доріг, мостів, переходів, закупівля транспортних засобів для підвезення дітей до навчальних закладів чи автомобілів спеціального призначення і подібне.
Маловисківська ОТГ за ці кошти вирішила провести капітальні роботи на шести об’єктах. Із усіх проектів, що були реалізовані торік, чотири стосувались освітніх закладів та доріг, два – впровадження енергоефективних заходів та покращення якості води. Відтак завдяки використанню коштів цієї субвенції було проведено заміну асфальтного покриття на вулицях Шевченка, Спортивна, Європейська, Центральна та бульварі Велігіна, заміну водогінної мережі для покращення якості води у прилеглому до Малої Виски селі Паліївка. Окрім того у ЗНЗ № 3  І-ІІІ ступенів та будинку дитячої та юнацької творчості “Вись” повністю замінили дерев’яні вікна на металопластикові, утеплили дах. Встановили торік металопластикові вікна та двері і в ЗНЗ № 4  І-ІІІ ступенів. У школі № 3 також було реконструйовано водопровідну та каналізаційну системи.
“Здається, що ми вкладали гроші у школи, а насправді – це розвиток території, адже діти – це наше майбутнє. Від того якими вони будуть, наскільки патріотами і грамотними, залежить і наше життя, і життя наших батьків. Десятки років радянська влада не звертала уваги на учбові заклади, які знаходяться на нашій території – там майже 40 років нічого робилось. Після проведення вказаних робіт ми одразу відчули ефект – обсяги використання вугілля для опалення зменшились на 30%. Тепер ці кошти ми можемо направити на інші потреби освіти: обладнання класів з фізики, хімії, сучасну техніку, аби наші діти були нічим гіршим, аніж діти, які навчаються в Києві”, – пояснює  міський голова Юрій Гульдас.
Підприємствами, які,  виконуючи капітальні роботи, найбільше отримали коштів цієї субвенції, стали ТОВ “ЯРД-МАЙСТЕР” та ПП "Кіровоград-тепло-буд". Перший підрядник проводив заміну дерев’яних віконних блоків, вхідних та тамбурних дверей на металопластикові у ЗШ № 4 та ДЮЦі "Вись" й отримав від міської ради 1,463 млн грн. Другий виконавець здійснював капітальний ремонт системи водопостачання ЗШ № 3 та отримав з бюджету 1,480 млн грн. Для ПП “Кіровоград-тепло-буд” проведення робіт у маловисківській школі було найбільшим проектом, профінансованим за кошти бюджетних установ,  за увесь 2016 рік. Окрім цього об’єкта підприємство виконало лише капітальний ремонт пандуса біля поліклініки по вул. Космонавта Попова, 9 Б у Кропивницькому на суму 58,2 тис грн.
А от ТОВ “ЯРД-МАЙСТЕР” працювало лише з Малою Вискою, отримавши від неї з різних бюджетів, згідно казначейських звітностей, майже 2,2 млн грн.
Підприємство було засноване 16 лютого 2016 року у Черкасах та працювало з міською радою Малої Виски за 30-відсотковою передоплатою. Попри те, що у мережі можна знайти відеозвернення директора і засновника фірми Ярослава Дрогуля щодо надання йому кредиту, у якому він розповідає, що перебуває в бізнесі вже близько 15 років, знайти у реєстрах будь-яку інформацію про роботу інших компаній, пов’язаних з його ім’ям, не вдалось.
Окрім того Маловисківська ОТГ торік також скористалась можливістю отримати кошти Державного фонду регіонального розвитку. Проект реалізовувався управлінням капітального будівництва Кіровоградської ОДА, однак громада співфінансувала проект із власного бюджету. За кошти ДФРР збудували нову водопровідну мережу в мікрорайоні Констянтинівка Малої Виски, у якому проживає  близько 11 тисіч осіб.Загальна вартість проекту складала 3,3 млн грн, 358,1 тис грн з яких були витрачені з міського бюджету.

ЗАКУПКИ ЧЕРЕЗ “ProZorro”
Найбільшим розпорядником коштів отриманих субвенцій торік був відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської міської ради:  він повністю освоював освітню субвенцію, а також 65 % коштів субвенції на розвиток інфраструктури громади. Аналіз тендерів у системі електронних закупівель “ProZorro” та перевірка інформації про використання надходжень з держбюджету, що була надана Маловисківською міською радою, засвідчили: усі отримані державні кошти Маловисківська ОТГ освоювала на допорогових закупівлях без проведення конкурентних торгів.
У системі електронних закупівель “ProZorro” можна знайти інформацію лише про одну закупку за державні кошти, в рамках якої очікувалось проведення відкритих торгів. У вересні минулого року відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської міської ради оголосив тендер на закупку 712 тонн кам’яного вугілля на загальну суму 2,2 млн грн. Однак вже 13 жовтня тендер був відмінений через відсутність подальшої потреби у закупівлі. У протоколі тендерного комітету про відміну торгів вказано, що відділ вже уклав договір на постачання вугілля. Згідно відповідей міськради, вугілля кам’яне закуповувалось відділом у ТОВ “ВУГІЛЬНА КОМПАНІЯ ЦЕНТР”. Із освітньої субвенції на закупку вугілля в цієї компанії було витрачено лише 325,3 тис грн. Однак у системі “ProZorro” є інформація про проведення подальших закупок кам’яного вугілля відділом освіти, молоді та спорту міськради. 19 грудня відділом було підписано договір на поставку 53 т кам’яного вугілля на загальну суму 198 тис 750 грн. Вугілля у ТОВ “Веста” купили за ціною  3750 грн/1 тонну.  Зауважимо, що у разі завершення тендерної процедури на мільйонну суму, що була відмінена восени, згідно розрахунків, освітяни могли б закупити вугілля за ціною 3089 грн/1 тонну. 
“Для нас є важливим співвідношення ціни і якості. Зрозуміло, ми дізнаємось про саму фірму, аби не натрапити на таку, що нічого ще не робила. Ми спілкуємось із іншими установами, яким фірма вже проводила якісь роботи, дізнаємося де вона працює, зустрічаємось із виконавцями робіт”, – коментує вибір виконавців і підрядників Юрій Гульдас.
Додамо також, що суми в окремих допорогових закупівлях, що проводила під держбюджетні кошти громада, були максимально близькими до порогів, які зобов’язували б замовників до проведення аукціонів. Для прикладу, капітальний ремонт системи водопостачання у ЗНЗ № 3 – 1 млн 480 тис 800 грн (поріг 1,5 млн грн при замовленні послуг), купівля навчального комп’ютерного комплексу – 197,5 тис грн (поріг 200 тис грн при закупці товарів). Однак такі цифри з’являлись не на момент оголошення закупівель, а ще на етапі формування річного плану закупівель на 2016 рік.
Чи правильним було використання Маловисківською ОТГ державних субвенцій, що вона отримала після проходження процесу децентралізації,  прокоментував експерт з бюджетних питань проекту «Пульс» Анатолій Абрамов. Фахівець відзначив, що за цільовим направленням видатки освітньої субвенції були правильними, однак об’єкти, що ремонтувались за кошт субвенції, призначеної на розвиток інфраструктури громади, могли бути профінансовані й з інших ресурсів.
«Будь-яка новоутворена громада, аби бути спроможною, має бути забезпечена відповідними приміщеннями для розміщення нових служб, наприклад, ЦНАПів, муніципальної варти і подібного. Так само територіальна громада повинна мати мінімальну структуру виконавчих органів. Якщо тієї чи іншої складової немає, її можна створити саме за рахунок субвенції з держбюджету на формування і розвиток інфраструктури.  Вона призначена для модернізації інфраструктури, будівництва нових об’єктів, капітальних ремонтів й реконструкції існуючих об’єктів комунальної сфери. Частину цих коштів використовував відділ освіти Маловисківської ОТГ,  об’єктами інфраструктури якого є школи. Тому направлення  коштів з цієї субвенції на капітальні ремонти та запровадження енергоефективних заходів в освітніх закладах є логічним. Коштів освітньої субвенції на всі потреби бракувало, тож громада використовувала субвенцію для інфраструктури. Хоча, на мою думку, ефективніше було б на ці об’єкти витрати освітню субвенцію, залишки якої були і могли бути витрачені саме на капітальні ремонти, – говорить Анатолій Абрамов. –  Зауважу, що ефективність витрат варто оцінювати від їх наслідків. І пріоритет використання коштів має визначатись по принципу, що буде краще у разі, якщо гроші спрямувати саме на ці статті витрат. Наприклад, якщо відремонтували дорогу, то відповідно це може вплинути на те, що перевізник відмовиться піднімати вартість проїзду в транспорті або запустить нові маршрути, що покращить пасажироперевезення; якщо утеплити школу, дах і замінити вікна і це дасть економію витрат до 70 %, то вивільнені кошти можна буде спрямувати на покращення бази закладу. Оцей момент ефективності, так звані наслідки бюджету, мають оприлюднюватись разом зі  звітом про використання  бюджету за той чи інший період. Тоді громада, яка може контролювати органи влади, бачитиме чи було ефективним використання грошей».
Відсутність конкурентних торгів у використанні бюджетних коштів теж не є порушенням, вважає експерт, адже проведення допорогових закупівель передбачене законодавством. Натомість очільники новоутворених громад мають професійно ставитись до наданих їм повноважень і розуміти, що проведення закупівель з конкурентними торгами може принести бюджету економію.
Що стане пріоритетом у фінансуванні з державних субвенцій та власне самого маловисківського бюджету, у міській раді поки не зазначають. У річному ж плані закупівель міської ради можна побачити великий список доріг, які планується відремонтувати у 2017-му. У коментарі Юрій Гульдас повідомив також, що не залишатимуться без уваги й освітні проблеми, особливо поза територією центру громади – Малої Виски.
Світлана Дубина
Інфографіка створена на основі інформації, наданої Маловисківською міською радою
Ілюстрація – leopolis.news
Освіта та інфраструктура: як Маловисківська ОТГ використовувала перші субвенції від держави (ІНФОГРАФІКА)
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований