28 вересня 2024, субота

Міська рада Кропивницького – серед найбільш закритих для незалежного бізнесу

Міська рада Кропивницького опинилася в п'ятірці найбільш "закритих" міськрад обласних центрів, які не допускають незалежний бізнес в сферу міських публічних закупівель. Компанію міськраді Кропивницького склали Івано-Франківськ, Одеса, Черкаси та Харків, а з не обласних центрів – Бердянськ, Золотоноша, Кременчук і Енергодар.
Про це свідчать дані моніторингу прозорості публічних закупівель міських рад, проведеного громадською організацією "Платформа громадський контроль", інформує Златопіль

Загальний рейтинг міст, створений активістами "Платформи громадський контроль" складається з рейтингу за наступними критеріями:
1) Частка конкурентних (тобто тих, які пройшли через аукціон) торгів в загальній масі. Що примітно 72% конкурентних торгів серед міст, які увійшли в дослідження, доводиться на КМДА (Київ), Дніпро і Маріуполь. Ще 14% припадає на 7 міст, а що залишилися 14% розподілені між 33 (!) Містами, серед яких і Кропивинциький.

2) Співвідношення конкурентних і неконкурентних (тобто тих, де замовник фактично вибирає переможця в ручному режимі) торгів. Тут лідерами стали Жовті Води, КМДА, Дніпро, Маріуполь і Павлоград. А замикають рейтинг Бердянськ, Івано-Франківськ, Одеса, Енергодар і Харків. Чим вище співвідношення на користь конкурентних торгів, тим більше відкрито місто для торгівлі з незалежним бізнесом. За цим показником Кропивницький займає 36 місце серез 43 проаналізованих міст (див. інфографіку вище). 

3) Середня вартість однієї закупівлі. Закон "Про публічні закупівлі" залишає місцевому самоврядуванню певну свободу у виборі мінімальної суми закупівлі (порогу), починаючи від якої вона обов'язково йде за процедурою відкритих торгів. Чим нижче значення цього показника, тим нижче поріг і, відповідно, сильніше бажання місцевої влади відкрити свій ринок закупівель для бізнесу. На цей параметр сильно впливають великі будівництва по містах, але їх кількість серед досліджуваних міст приблизно можна порівняти, тому критерій має право на життя. Тут в лідерах Нікополь, Павлоград, Житомир, Маріуполь і Тернопіль. В аутсайдерах – як завжди, Одеса, Харків, Івано-Франківськ, а також Черкаси і Кропивницький.

На окрему увагу заслуговує рейтинг по дискваліфікації. Цей параметр не враховувався в загальному рейтингу міських рад, але показує, наскільки багато претензій у бізнесу до міської влади. Рейтинг будувався на основі загальної кількості дискваліфікацій відносно до загальної кількості закупівель. Тут непогана ситуація в Маріуполі, Жовтих Водах, Тернівці, Сєвєродонецьку і Покрові. У цих містах дискваліфікації менше 20% учасників. А найгірші показники мають Херсонський і Черкаський міські ради – понад 70%. Замикає "трійку лідерів" Кропивницький, де більше половини (53,57%) торгів проходять з дискваліфікаціями учасників.

Ще один рейтинг – це загальний обсяг закупівель міст в грошовому еквіваленті. Він враховувався при розрахунку середньої вартості однієї закупівлі. По ньому чітко видно, що перші місця займають КМДА (Київ), Дніпро і Маріуполь. Це наслідок того, що саме ці міські ради проводять майже всі закупівлі через ProZorro (починаючи від 3000 грн.). Потім йдуть Харків і Одеса, але скоріше не завдяки, а всупереч – в цих містах великі бюджети, а закон зобов'язав надпорогові суми (понад 200 тис. грн Для товарів і послуг та понад 1,5 млн. грн Для робіт) проводити через ProZorro. Але якщо звернути увагу на середню вартість, то Харків і Одеса займають останні місця, що означає, що в більшості випадків середній і малий бізнес не може взяти участь у закупівлях цих міст. Подібна ситуація повторюється і в Івано-Франківську, де обсяг закупівель в грошовому еквіваленті в два рази менше міської ради Нікополя, і це при тому, що населення Івано-Франківська в два рази більше, ніж населення Нікополя. 
Міська рада Кропивницького тут – посередині, 20 в рейтингу.

– Це дослідження показує, що багатьом міським радам ще варто багато працювати зі своїми структурами, щоб зробити закупівлі прозорими і бізнес в це повірив. – йдеться в дослідженні. 
 

Міська рада Кропивницького – серед найбільш закритих для незалежного бізнесу
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований