30 квітня 2024, вівторок

ОТГ з Кіровоградщини увійшла в ТОП-15 громад України за рівнем фінансової спроможності

Соколівська об'єднана територіальна громада п'ятнадцята за рівнем фінансової спроможності серед ОТГ України. Про це інформує Златопіль із посиланням на офіційний портал Кіровоградської ОДА.
Групою фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства оприлюднено оцінку фінансової спроможності 366 ОТГ за перше півріччя 2017 року. Оцінку фінансової спроможності проведено на підставі результатів моніторингу виконання місцевих бюджетів за перше півріччя 2017 року та за 4 основними показниками, які відображають: власні доходи на 1-го мешканця; рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/реверсної дотації у доходах); питому вагу видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без трансфертів з державного бюджету); капітальні видатки на 1-го мешканця (без субвенцій з державного бюджету). На підставі зазначених показників сформовано загальний рейтинг ОТГ.
Соколівська об'єднана територіальна громада займає п'ятнадцяту позицію за рівнем фінансової спроможності серед ОТГ України.
У вказаному рейтингу Новоукраїнська ОТГ зайняла 42 місце, Маловисківська – 52, Бобринецька – 69 і Великоандрусівська 323.
Аналітики групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку вказують на те, що найнижчі показники фінансової спроможності характерні для більшості невеликих громад. Виняток становлять окремі невеликі громади на території, яких розміщені бюджетоутворюючі підприємства та потужні підприємства реального сектору економіки.
Наявність закономірності між фінансовою спроможністю та чисельністю населення громади можна пояснити тим, що у великих громадах більш вигідно розвивати малий та середній бізнес, оскільки там є достатній трудовий ресурс, більш ємний місцевий ринок збуту товарів і послуг та кращі перспективи для сталого розвитку громади.
Великі громади мають більший потенціал та більше можливостей для забезпечення належного утримання об’єктів інфраструктури, функціонування закладів та установ комунальної власності, а органи місцевого самоврядування можуть забезпечити надання якісних публічних та комунальних послуг.
Формування спроможних ОТГ має відбуватися з урахуванням таких критеріїв: чисельність громади не повинна бути меншою, ніж 5-7 тис. осіб; питома вага базової дотації – не більше 30% від суми власних доходів; витрати на утримання управлінського апарату – не більше 20% від обсягу власних ресурсів громади.
Фінансовий ресурс при формуванні спроможних громад є найбільш визначальним критерієм, який забезпечить сталий розвиток громад.
Ілюстрація – vesrda.gov.ua
ОТГ з Кіровоградщини увійшла в ТОП-15 громад України за рівнем фінансової спроможності
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований