19 квітня 2024, п’ятниця

Як сільрада на Кіровоградщині “знайшла порозуміння” з підрядником

Відслідковуючи публічні закупівлі не рідко доводиться зустрічати випадки змови між замовником та учасником певним торгів. Прописана під конкретну фірму тендерна документація, робота з «улюбленими» підрядниками… все це хоча й неприйнятно з точки зору економії бюджетних коштів, та все ж достатньо розповсюджене явище.
Перевершили своїх колег-замовників, принаймні на Кіровоградщині, Варварівська сільська рада Долинського району, яка, не провівши з моменту запровадження ProZorro жодних конкурентних торгів, знайшла порозуміння з місцевим сімейством депутатів-підприємців, забезпечивши себе підрядниками на геть усі роботи пов’язані з будівництвом, пише Центр медіарозслідувань "Прозоро".
Статистика
Станом на сьогодні у системі ProZorro зафіксовано 36 закупівель цієї сільради, 2 з яких починались ще під час дії Закону України «Про державні закупівлі», тож нас не надто цікавлять. Проаналізувавши проведені радою тендери, нас зацікавили 16, пов’язаних з ремонтом та будівництвом. Аби зрозуміти в чому тут справа, ми завели їх до таблиці, виклавши в хронологічному порядку від першої проведеної через ProZorro і до останньої, станом на 27 липня.

Предмет закупівлі

Ціна закупівлі

Підрядник

Дата укладення договору

1

Капітальний ремонт Варварівського сільського будинку культури

758 тисяч 652 гривні

ТОВ "Долинське архітектурно-будівельне об’днання"

09.19.16

2

Надання послуг поточного ремонту доріг вул. Квітнева,переїзд з вул. Квітнева на вул. Вишнева , Архипенка від будинку 17 до будинку  26

115 тисяч 281 гривня

ТОВ "Долинське архітектурно-будівельне об’днання"

10.10.16

3

Надання послуг з виготовлення проектно-кошторисної документації по поточному ремонту Варварівського сільського будинку культури

5 тисяч 130 гривень

ТОВ "Долинське архітектурно-будівельне об’днання"

16.02.17

4

Авторський нагляд по поточному ремонту Варварівського сільського будинку культури

1 тисяча 026 гривень

ТОВ "Долинське архітектурно-будівельне об’єднання"

17.02.17

5

Поточний ремонт Варварівського сільського будинку культури

188 тисяч 263 гривні

ТОВ "Долинське архітектурно-будівельне об’єднання"

17.02.17

6

Поточний ремонт приміщення Варварівської сільської ради

81 тисяча 192 гривні

ТОВ "Долинське архітектурно-будівельне об’єднання"

17.02.17

7

Послуги з виготовлення проектно-кошторисної документації по поточному ремонту приміщення Варварівської сільської ради

3 тисячі 078 гривень

ТОВ "Долинське архітектурно-будівельне об’єднання"

 

17.02.17

8

Послуги з ведення авторськогонагляду по поточному ремонту приміщення Варварівської сільської ради

513 гривень

ТОВ "Долинське архітектурно-будівельне об’єднання"

17.02.17

 

9

Будівництво вуличного освітлення по вул.Квітнева та по вул.Центральна

164 тисяч 859 гривень

ТОВ"Долинське архітектурно-будівельне об’єднання"

16.05.17

 

10

Послуги з виготовлення проектно-кошторисної документації по об"єкту «Будівництво вуличного освітлення по вул.Квітнева та по вул.Центральна»

10 тисяч 260 гривень

ТОВ"Долинське архітектурно-будівельне об’єднання"

16.05.17

 

11

Поточний ремонт дорожнього покриття по вул.Вишнева та по вул.Лісова

143 тисячі 055 гривень

ФОП Покотило Костянтин Володимирович

16.05.17

12

Грейдерування доріг

56 тисяч 954 гривень

ФОП Покотило Костянтин Володимирович

23.05.17

13

Виготовлення проектно-кошторисної документації по поточний ремонт дорожнього покриття по вул.Садова 1

5 тисяч 130 гривень

ФОП Покотило Костянтин Володимирович

12.06.17

14

Поточний ремонт дорожнього покриття по вул. Садова 1

193 тисячі 311 гривень

ФОП Покотило Костянтин Володимирович

13.06.17

15

Поточний ремонт дорожнього покриття по вул.Іванова

192 тисячі 501 гривня

ТОВ"Центральна будівельна компанія +"

11.07.17

16

Виготовлення проектно-кошторисної документації по поточному ремонту дорожнього покриття по вул. Іванова

5 тисяч 130 гривень

ФОП Покотило Костянтин Володимирович

11.07.17

 
Виконавці
Варварівська сільська рада за майже рік роботи з ProZorro не надто поспішала тестувати можливості підрядників, працюючи з перевіреними підприємствами та підприємцями. У підсумку усі підряди, що тим чи іншим боком стосуються будівництва, розділили між собою три підрядники:
ТОВ«Долинське архітектурно-будівельне об'єднання»;
ФОП Покотило Костянтин Володимирович;
ТОВ«Центральна будівельна компанія +».
 

Аби зрозуміти чи є між підрядниками зв’язок, звертаємось до держреєстру юридичних та фізичних осіб підприємців, а також аналітичної системи YouControl.

ТОВ «Долинське архітектурно-будівельне об'єднання» зареєстроване у місті Долинська, вулиця Нова, б. 106, кв. 16. Дана адреса повністю співпадає з місцем проживання одного з засновників фірми – Покотило Костянтина Володимировича.  Другим засновником фірми значиться жителька тієї ж Долинської Орішко Світлана Вікторівна.
Як не важко здогадатись, ФОП Покотило Костянтин Володимирович є тією ж особою, що входить до складу засновників вище вказаної ТОВки. Окрім спільної адреси юридична та фізична особи мають ще й один номер телефону +380957256705.
Останній з підрядників ТОВ «Центральна будівельна компанія +» має двох співвласників – вже відомого нам Покотило Костянтина Володимировича та жителя Долинської Звіздовського Євгенія Едуардовича, який окрім власного бізнесу підпрацьовує ще й головним інженером в ТОВ «Долинське архітектурно-будівельне об'єднання».  І хоча юридична ареса у фірми відрізняється від попередників, контактний номер телефону залишається незмінним – +380957256705. Цікаво, що свій перший підряд фірма отримали 11-го липня, при тому, що офіційно зареєстрована була лише за місяць до того, у середині червня.
А тепер трохи про персоналії. Почнемо з головної дійової особи – Костянтина Покотило, який у 2015 році балотувався до Долинської міської ради від політичної партії «УКРОП». Незважаючи на те, що до ради підприємець так і не потрапив, певний вплив на «політику» ради він все ж має – мати бізнесмена, Покотило Тетяна Артемівна, є начальником планово-економічного відділу Долинської міськради. 
Варто згадати й про однопартійця Покотила, колегу по бізнесу Євгенія Звіздовського, який на тих таки виборах у 2015-му зайшов до міської ради як депутат від «УКРОПу».
Цікаві тендери
Почати варто з Капітального ремонту Варварівського сільського будинку культури, за який з сільського бюджету було заплачено 758,65 тисяч гривень. Відповідний договір між Варварівською сільською радою та ТОВ «Долинське архітектурно-будівельне об’єднання» було підписано 19-го вересня 2016 року. Вже 26-го вересня, відповідно до даних пошуково-аналітичної системи 007.org.ua, підприємство отримало перший грошовий переказ у сумі 227,6 тисяч гривень. Остаточний розрахунок відбувся в середині грудня 2016-го, однак після офіційного завершення капітальних робіт, всупереч статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі», у систему не було підвантажено відповідний звіт про виконання договору. Нагадаємо, згідно норм чинного законодавства,  такий документ мав би там з’явитись протягом 3 днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання. Скажемо більше, такі звіти Варварівська сільрада не публікувала жодного разу.
Однак повернемось до капремонту будинку культури. Не пройшло й пів року як 17-го лютого 2017 року радою було укладено новий договір все з тим же підприємством. Цього разу вже на поточний ремонт сільського будинку культури. За свої послуги ТОВ «Долинське архітектурно-будівельне об'днання» отримало 188,26 тисяч гривень проведених однією транзакцією у квітні.
Не можна не згадати й про ремонти вулиць, які активно проводять на території Варварівки. У більшості своїй жодної технічної документації до договорів замовник не викладав, та все ж двічі «засвітив» об’єми потенційних робіт.
Так, відповідно до звіту про підписання договору на поточний ремонт дорожнього покриття по вул.Вишнева та по вул.Лісова, загальна площа відремонтованої дороги складає 9,8 тисяч квадратних метрів, ціна ж договору – 143,05 тисяч гривень. А це значить, що один квадратний метр поточного ремонту вартував  бюджетну села 14,6 гривень. Для прикладу, поточний ремонт одного квадратного метра дороги в селі Миколаївка, Миколаївської області коштував 380 гривень, той же поточний ремонт в смт. Великий Березний Закарпатської області  – 249 гривень за «квадрат».
Подібна ситуація і з грейдеруванням сільських доріг, за яке було заплачено 56,95 тисяч гривень. У підсумку, якщо вірити підписаному договору, роботу було виконано на 11 тисячах м2 . Відповідно вартість 1 квадратного метра грейдерування коштувала  5,2 гривні. У цей же час на замовлення Долинської міської ради 19 тис м2 доріг прогрейдерують по 10 гривень за 1 м2.
Коментар
Журналісти ЦМР "Прозоро" спробували зконтактуватись з Анатолієм Склярчуком – головою Варварівської сільської ради, який вказаний як контактна особа в усіх тендерах проведених радою. Однак вказаний на ProZorro номером телефону  – (097)1738260, виявився особистим контактом бухгалтера сільради, яка, на жаль, себе не назвала. Жінка пояснила, працювати з ProZorro їм важко і не зрозуміло, а всі запитання потрібно задавати міському голові. Його контактного телефону, однак, не назвала.
Ми ж поки поспостерігаємо й далі за цією громадою та її майбутніми закупівлями серед яких, якщо вірити річному плану, цього місяця має з’явитись черговий поточний ремонт дороги за 210 тисяч. Цікаво, яка вартість одного метра ремонту буде цього разу.
Павло Лісниченко
Ілюстрації та інфографіка – ЦМР "Прозоро"
Як сільрада на Кіровоградщині “знайшла порозуміння” з підрядником
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований