06 травня 2024, понеділок

Кіровоград: хто має платити робітникам, якщо скорочують робочий день?

Останнім часом на багатьох кіровоградських підприємствах спостерігається спад виробництва у зв’язку з втратою ринку збуту, через війну.
У зв’язку з цим на підприємствах відбувається скорочення робочого часу з 8-ми годинного до 4-х годинного.
Відповідно до ст. 47 ЗУ «Про зайнятість населення» існує порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Допомога по частковому безробіттю – кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що надаються центром зайнятості підприємству для виплати застрахованим особам (працівникам) у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин; Допомога по частковому безробіттю надається підприємствам незалежно від їх форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з виробництвом продукції.
На підставі цього закону працівники отримуватимуть від підприємства певну заробітною плату згідно відпрацьованих годин, а решту їм сплачуватиме державний фонд зайнятості, кошти на відшкодування вже виділені державою.
Аби дізнатися як відбувається процедура компенсації по частковому безробіттю в Кіровограді кореспондент Златополя звернувся до начальника Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості. Проте, самого начальника на робочому місці не було, повідомила його секретар.
Під час розмови з заступником начальника Тетяною Агафоновою з’ясувалося, що державою дійсно передбачена процедура виплати допомоги до частковому безробіттю, і навіть виділені кошти, але жодне з підприємств, окрім ПАТ «Цукрогідромаш» заявку на відшкодування до центру зайнятості не подавало, хоча центр зайнятості у свою чергу проводив відповідні заходи з роботодавцями та повідомляв через ЗМІ про існування такої допомоги.
Таким чином саме роботодавці повинні дбати про забезпечення допомоги,інакше кажучи «спасенне утопаючих- дело рук самих утопаючих».
Кіровоград: хто має платити робітникам, якщо скорочують робочий день?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований