22 травня 2024, середа

Кіровоградські пільговики і школярі їздитимуть за рахунок міського бюджету?

Сьогодні в Кіровоградському прес-клубі пройшла прес-конференція депутата Кіровоградської міської ради Павла Топчія, пише кореспондент Златополя.
На прес-конференції Павло Сергійович запропонував шляхи виходу із транспортної кризи, яка може найближчим часом охопити місто.
Справа в тому, що наприкінці грудня минулого року Верховна Рада України прийняла закон, згідно якого лишила права на безкоштовний проїзд учасників війни; осіб, на яких поширюється дія закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту”; осіб, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною; ветеранів праці; осіб, що мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; дітей, яким встановлено інвалідінсть, пов’язану із Чорнобильською катастрофою; інших осіб, на яких поширюється дія Закону “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильскої катастрофи”; дітей війни; жертв нацистських переслідувань та пенсіонерів за віком. Право на безкоштовний проїзд усі ці 
категорії втратять із першого червня цього року.
– Завдання міської ради в цей час – не допустити скасування пільгового проїзду. – заявив Топчій.
Для того, аби  пільговики з червня мали змогу і далі безкоштовно користуватися міським транспортом, Павло Топчій пропопонує ряд заходів. Перш за все, на наступну сесію міської ради має бути винесено питання про порядок розподілу субвенції на пільгове перевезення пасажирів. Другий крок – збільшення компенсаційних виплат на автотранспорт.
– У бюджеті міста закладено 17,5 мільйона гривень для компенсації пільгового проїзду у місті. – зазначив депутат міської ради. – Із цієї суми 14,5 мільйонів отримав електротранспорт, а 3 мільйони – автотранспорт. 14,5 мільйонів для електротранспорту – досить значна сума, адже у попередні роки на нього виділялося від 5 до 8 мільйонів гривень. Гадаю, цих коштів для “ЄТК” вистачить на забезпечення проїзду пільговиків. А от для автотранспорту сума в 3 мільйони – мізерна, особливо, якщо розділити її на перевізників за усіма маршрутами.
Відповідно, говорить депутат, аби пільговики не лишилися безкоштовно проїзду, міська влада повинна збільшити кількість коштів на компенсацію пільгового проїзду містом до 10 мільйонів гривень. Кошти на це можна знайти в резерві з доходів міського бюджету від податку на роздрібну торгівлю підакцизними товарами, надходження від якого, переконаний Павло Сергійович, складуть не менше 10 мільйонів гривень. 
Крім того, збільшення субвенції з міського бюджету для автотранспорту дозволить не тільки безоплатно їздити міським транспортом пільговикам, а й безкоштовно користуватися маршрутками школярам Кіровограда.
Ідеї, озвучені Топчієм, викликали дисксусію серед журналістів – у багатьох виникли сумніви, чи будуть сумлінно ставитися перевізники до перевезення пільговиків, отримавши кошти з бюджету міста. Депутат міської ради переконаний: у перевізників не буде іншого виходу.
– Влада повинна стати гравцем на транспортному ринку міста. Скептики завжди знайдуться, так само як були скептики, коли ми ініціювали програму для учасників АТО. У палні тренспорту ми тільки починаємо великий шлях. – говорить Топчій. – Такий, який ми уже проходимо із пільгами в Кіровограді для учасників АТО. 
Кіровоградські пільговики і школярі їздитимуть за рахунок міського бюджету?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований