28 вересня 2024, субота

Продаж землі не на часі, а розпоряджатися нею мають громади

Таке своє переконання висловив голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко під час слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на тему: «Стратегічні напрямки державної політики у сфері обігу земель сільськогосподарського призначення, актуальні проблеми у галузі земельних відносин та шляхи їх подолання», які відбулися цього тижня. Олександра Чорноіваненка запрошено до участі у слуханнях як голову постійної комісії економічного розвитку, комунальної власності та земельних відносин Української асоціації районних та обласних рад.
 
Учасники заходу обговорили питання щодо можливої купівлі-продажу земель і розпорядження землями державної власності, розташованих за межами населених пунктів. Частина виступаючих підтримала купівлю-продаж землі, інша ж виступила категорично проти цього. Серед них і Олександр Чорноіваненко, який, хоча і не був записаний до виступу, але висловив позиції аграріїв і власне переконання про те, що продаж землі наразі не на часі:
– Не треба в черговий раз обманювати наших людей. Ви забули про село, забули те, що роботи на селі немає, молодь виїжджає, відсутня інфраструктура. Село живе за рахунок надходжень від землі, а зараз воно вимирає, адже місцеві громади практично не мають права розпоряджатися землею, – зазначив голова обласної ради і наголосив: – Давайте дамо можливість громадам розпоряджатися землею за межами населених пунктів, щоб рішення про виділення землі не приймав чиновник із Києва, адже жодний інвестор не прийде в село, знаючи що там ніхто не приймає рішення. Віддати землю громадам вже сьогодні – це наше першочергове завдання.
На думку голови обласної ради, якщо окремі люди таки хочуть продати землю за межами населених пунктів, то має існувати державний банк землі, який дасть кредит громаді на викуп такої земельної ділянки. Громада, у свою чергу, знайде спосіб як її використати: чи посадити щось, зібрати урожай і продати, а гроші спрямувати на розвиток села, чи залишити землю під пасовище, адже більшість пасовищ нині розорана. Це й будуть робочі місця на селі. Місцеві громадяни завжди турбуються про соціальну інфраструктуру того місця, де проживають, у той час як великі агрохолдинги переймаються тільки тим, як би побільше витягнути з землі. Соціальний розвиток села їх не цікавить, не цікавить їх і те, чи є те село, чи вже вимерло.
Також Олександр Чорноіваненко запропонував на законодавчому рівні вирішити питання щодо розвитку тваринництва в залежності від кількості гектарів землі, які обробляє землекористувач. Це, на його думку, відродить села і створить нові робочі місця. – Тваринництва у нас практично не має. Нагально необхідно, щоб на рівні держави вирішити питання щодо закріплення на 1 гектар землі повинна бути така-то кількість корів, свиней тощо, – наголосив голова обласної ради.
– Переконаний, що наші спільні зусилля, завдяки яким громади таки зможуть розпоряджатися землею, сприятимуть подальшому розвитку земельних відносин і значному збільшенню надходжень до місцевих бюджетів сільських, селищних і міських рад. А відтак, покращиться і рівень життя людей, – завершив свій виступ Олександр Чорноіваненко.
За результатами засідання учасники комітетських слухань рекомендували Верховній Раді Україні провести у вересні 2015 року парламентські слухання на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі», а також утворити при Міністерстві аграрної політики та продовольства України робочу групу, яка займатиметься підготовкою змін до чинного законодавства України у сфері земельних відносин тощо. 
інформаційний відділ 
виконавчого апарату
Кіровоградської обласної ради

Продаж землі не на часі, а розпоряджатися нею мають громади
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований