05 травня 2024, неділя

Голова Кіровоградської ОДА відвідав процвітаючий колишній колгосп

Учора, 30 липня, голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко у рамках робочої поїздки до Долинського району оглянув поля агроформування ТОВ «Зоря», успішну діяльність якого можна ставити в приклад багатьом іншим сільгоспвиробникам області. Зокрема, показовим є те, що на сьогодні середня зарплата працівників цього сільськогосподарського комплексу складає майже 4200 гривень, до того ж, з серпня цього року планується підвищити її ще на 8%, пише офіційний сайт ОДА.
 
Директорові ТОВ «Зоря» Миколі Пащенку вдалося реорганізувати колишній колгосп, головою якого він був, у колективне сільськогосподарське підприємство, на базі якого пізніше і утворилося товариство. Сьогодні, за словами головного агронома ТОВ «Зоря» Олександра Рудого, у товаристві працює 62 людей, які вирощують врожаї на землях загальною площею 4262 гектари, орендованих на території чотирьох сільських рад. Цього року на полях «Зорі» було засіяно озиму пшеницю та озимий ячмінь, а також ярий ячмінь, ріпак, кукурудзу та соняшник. На сьогодні ранні зернові працівники товариства вже зібрали, залишилися лише технічні культури. Варто зазначити, що показники урожайності досить непогані – дещо вищі від середньообласних.
Олександр Рудий також відмітив, що товариство повністю забезпечене власною сучасною сільськогосподарською технікою для обробітки ґрунту. За роки роботи аграрії придбали 4 зернозбиральні комбайни, 16 тракторів вітчизняного виробництва, а також більше десятка вантажівок та значну кількість різного посівного та обробного обладнання. Повідомив головний агроном і те, що окрім рослинництва, розвивають на «Зорі» і тваринницьку галузь – практикують вирощування свиней (станом на 1 липня цього року нараховується 50 голів).
Дбає керівництво ТОВ «Зоря» і про розвиток соціальної сфери сіл, на території яких орендовано землі. Так, жителі села Братолюбівка вдячні орендарям за підтримку території населеного пункту в належному стані (розчищення доріг, викошування бур’янів), а також за заміну вікон у школі, придбання необхідних ліків для місцевої амбулаторії, допомогу дитсадку та будинку культури. Підтвердила це секретар Братолюбівської сільської ради Ірина Руда, яка віднедавна виконує обов’язки сільського голови, мобілізованого до армії. До речі, займається керівництво «Зорі» і волонтерством – учасникам АТО надали допомоги на загальну суму понад 170 тисяч гривень.
Окремо варто зазначити про підтримку духовності. У лютому цього року на території Братолюбівської сільської ради відкрито храм Святого Миколая, збудований на кошти ТОВ «Зоря». Це один із найгарніших храмів Долинського району, за будівництво якого Миколі Пащенку дякують прихожани кількох сіл. Пересвідчився в цьому і Сергій Кузьменко, який теж побував і на території храму.
Оскільки у жителів Братолюбівки є робота, а також тут працює школа, дитсадок та соціальні заклади, – місцева молодь залишається в селі. Лише цього року тут народилося 8 дітей, а місцевий дитсадок відвідує 16 дошкільнят. Тому у цієї територіальної громади є майбутнє.
– Я хочу подякувати Миколі Пащенку за те, що на підприємстві виконано завдання, про які я говорю вже три місяці: середня заробітна плата складає понад 4200 гривень, – наголосив Сергій Кузьменко після спілкування з керівництвом ТОВ «Зоря». – Це – не випадково, оскільки держава зробила для аграріїв чимало – фіксований податок збережено, можливість користуватися ПДВ на власні потреби також збережено. Держава підтримала аграріїв, відповідно, ми чекаємо від них простих речей – заплатити людям чесно зароблену зарплату і брати участь у поліпшенні соціальних стандартів у населених пунктах, на землях яких вони працюють. Саме у Долинському районі ми побачили такий приклад. Підтримується і соціальна сфера, і духовність, і культура, у селі все гаразд.
Голова Кіровоградської ОДА відвідав процвітаючий колишній колгосп
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований