28 вересня 2024, субота

Гуртожиток і дитсадок на Кіровоградщині: зробити за будь-яку ціну

У понеділок, 17 серпня, у Кіровограді презентують проект “Побудуємо майбутнє разом!”, який реалізується за підтримки Європейського Союзу в рамках програми "Підтримка громад, що опинилися під впливом конфлікту в Україні". У рамках проекту "Побудуймо майбутнє разом" у Новгородці планується відновити гуртожиток, у якому проживатимуть переселенці, та дитячий садок. Кореспондент Златополя учора, 14 серпня, побував у Новгородці і побачив об'єкти, в які вкладатиме кошти ЄС і влада. Об'єкти ці зараз, м'яко кажучи, у не надто гарному стані.
До участі у реалізації даного проекту від Кіровоградщини потрапили 2 об'єкти із Новгородки – гуртожиток та дитячий садочок "Світлячок". На капітальний ремонт цих контрактом з ЄС передбачено 711 тисяч євро. З них 640 тисяч євро дає Європейський союз і 10% – внесок у реалізацію проекту селищної, районної влади Новгородки та обласної ради – по 500, 410 і 410 тис. грн. відповідно.  640 тисяч євро від ЄС Кіровоградщина отримує у три платежі. Перший, основний, платіж уже отримано. Після складної процедури звіту за використання коштів, можна буде подати заявку на решту суми – ще 150 тисяч євро.
– Районна рада, – коментує голова Новгородківської райради Олександр Горбенко,– виділила 410 тисяч гривень як дольову участь в реалізації проекту. Разом із коштами, які передала селищна рада (500 тисяч), на останній сесії ми передали усі ці кошти до обласного бюджету. На сьогодні вирішується питання по обласному бюджетові і, гадаю, на наступній сесії облради ці кошти будуть зараховані до обласного бюджету і піде процес їхнього використання. 
Кошти є, та їх немає
Натхненниками проекту стали громадські активісти Кіровоградщини. Зокрема, регіон може завдячувати проекту Надії ЛІсняк – саме вона працювала над цим проектом і захистала його перед європейською спільнотою. Ініціативу Надії Анатоліївни з радістю підтримали в Новгородці, обласна рада і обласна держадміністрація. Згідно з правилами Євросоюзу, головним виконавцем проекту стала Кіровоградська обласна рада, яка й створила робочу групу з цього проекту (з трьох осіб) під керівництвом колишнього нардепа Валерія Кальченка.
На жаль, під час подання проекту ЄС, ентузіасти, які його робили, через брак часу не змогли глибоко аналізу необхідних потреб. Залучення фахівців допомогло б установити реальну вартість проекту, оскільки виділених коштів, зізнаються його нинішні керівники, не вистачає.
– Ми коли робили проект тільки по гуртожитку, – говорить Валерій Кальченко, – за усіма будівельними нормами він вийшов вартістю в 24 мільйони. Робоча група, шляхом багатьох заходів, домоглася зменшення цієї суми з 24 до 13 мільйонів. Зараз стільки коштує гуртожиток. Але, в сумі, і на гуртожиток і на садок ми відчуваємо сьогодні дефіцит в 9 мільйонів гривень. Чи є ще резерви? Є. Наприклад, можна відмовитися  від посуду, передбаченого проектом, адже який посуд, коли немає кімнат? Є заходи, які зможуть зменшити цей дефіцит з 9 мільйонів. Можливо, на 2016 рік передбачимо трішки більше співфінансування з іншими об’єктами – гроші знайти в обласному бюджеті можна. 
Економити збираються і за рахунок особливостей контракту з ЄС: там дозволяється перерозподілити 25% фінансів. Крім того, економлять в робочій групі і на самій робочій групі:
– Щодо персоналу, то ми уже 25% зекономили за рахунок того, що пізно були включені в роботу: контракт був підписаний 13 березня, а робоча група створена 2 червня.– говорить керівник групи. – Крім того, група була розрахована на 5 чоловік, а працює нас троє. Також ми ще жодної копійки ми не витратили на транспорт. Моя пропозиція – забрати також фінансування, виділене для посуду в гуртожитку – там закладено майже 40 тисяч євро. Чи погодяться з цим європейці – треба брати і переконувати. Для мене, наприклад, для керівників району і селища абсолютно зрозуміло, що це треба робити, адже є основні роботи, які треба закінчити. 
450 місць для переселенців і своїх
Екскурсію об’єктами для журналістів проводили керівник проекту в регіоні Валерій Кальченко, член робочої групи проекту (інженер-будівельник) Микола Олійник, селищний голова Новгородки Олександр Сириця, голова Новгородківської районної ради Олександр Горбенко.
– «Матеріал» нам дістався поганий. – одразу застерігає Валерій Кальченко. – Не лякайтеся: ми вас запевняємо, що пройде час і тут буде повний порядок.
Будинок гуртожитку в Новгородці почали будувати в 1981 році. В грудні 1982 сюди заселили студентів – раніше був власністю місцевого профтехучилища, але вже близько 10 років не використовується. Попри те, що будівля стояла значний час пустою, для капітального ремонту і подальшого проживання гуртожиток придатний. З балансу училища не так давно він був переданий на баланс селищної ради. 
[widgetkit id=751]
– Раніше три поверхи гуртожитку були зайняті студентами профтехучилища, а решта здавалося під житло. – розповідає селищний голова Новгородки Олександр Сириця. – Років вісім-десять будівля не використовується у зв’язку з економічною скрутою. Після підписання договору з ЄС, пройшло відверто тяжке обговорення і лише після зборів громади ми вирішили взяти будівлю на баланс. Усе фінансування проекту йде через обласну раду. Наша селищна рада, згідно з договором, взяла в фінансуванні дольову участь – виділили 500 тисяч гривень. Це кошти як на гуртожиток, так і на дитячий садок. 
У селищі планують використовувати гуртожиток не лише як житло для переселенців: сподіваються, що знайдеться місце і молодим вчителям та лікарям, молодим родинам. 
– Взагалі проект передбачає 150 кімнат. – говорить голова Новгородківської райради, – Тобто, якщо брати середньостатистичну родину з 3 чоловік, то це 450-500 жителів, які повинні проживати на цьому об’єкт. У першу чергу, це, звичайно, будуть вимушені переселенці, які є на території району, області, але, частину об’єкту можна буде використовувати і для цілей Новгородківського району, забезпечуючи тих же «черговиків» тимчасовим житлом.  Житло потрібно працівникам, наприклад Новгородківської ЦРЛ, які не забезпечені власним джерелом. Кожному з переселенців, які будуть тут жити, ми приділимо окрему увагу, залежно від їхньої підготовки, спеціальності. Гадаю, ми зможемо задовольнити їхні потреби в роботі. Частина, наприклад, зможе працювати безпосередньо на об’єкті, на першому поверсі.
 
 
Проектом заплановано повністю побудувати в гуртожитку нову покрівлю з металочерепиці. Будуть також повністю встановлені усі нові вікна, дверні блоки, замінено підлогу. 
– Також повністю буде замінено сантехніку, каналізацію, електрику… – розповідає Валерій Кальченко. – На типових поверхах (з другого  по четвертий) є по чотири блоки, кожен з яких складається з восьми кімнат. Кожен з блоків має власні санвузли, душові, кухню і побутову кімнату, де буде розміщено пральні машини. На першому поверсі буде створено перукарню і майстерню з ремонту взуття і одягу.
Ще однією особливістю, як зазначає керівник проекту, є електричне опалення. Пояснює: раніше тут була газова котельна, але її давно закрили, тому і вирішено було в кожну кімнату встановити своє електричне обладнання. Кожна кімната матиме свій лічильник, а на кожен блок з електроплитами і пральними машинами та бойлерами також буде встановлено лічильник – мешканці кімнат сплачуватимуть за цю електроенергію гуртом.
– Думаю, багато платити не доведеться. – розмірковує Кальченко. – По-перше, усі вікна будуть металопластиковими. По-друге, проектом передбачається зовнішнє утеплення стін. Тобто, ми розраховуємо зробити такий «економний варіант» і людям не доведеться багато платити. 
Валерій Михайлович проводить екскурсію типовим поверхом гуртожитку: на блоці вісім кімнат (менші і більші), санітарний блок з туалетами, душовими і умивальниками. Далі – велика кухня і пральня. Окрім цього, ще 77 соток території поблизу віддадуть гуртожитку – тут буде розташовано майданчик для дорослих, дитячий майданчик, парковка, альтанки, заплановано навіть місце для сушки речей. На території викладуть з тротуарної плитки доріжки. Також планується висадити нові дерева. Поруч із гуртожитком – готовий стадіон. 
– Плануємо, що основі роботи зроблять будівельники, а потім будемо просити місцеву владу, аби вони запросили як мешканців селища, так і майбутніх жителів до спільної праці заради загального добра. Щоб вони разом, дружно, вийшли на суботники, зробили спільну справу, адаптувалися один до одного… – ділиться міркуваннями Валерій Кальченко.
Голова районної ради додає, що влада району зацікавлена в робочих місцях на будівництві для мешканців району: можливо, не виключає Олександр Горбенко, місцеві будуть виготовляти меблі для гуртожитку, є незайняті будівельники. 
Дітям потрібен садок
Майбутній дитячий садок, який планується відкрити вже в 2016 році, знаходиться за три кілометри від гуртожитку. Не дивлячись на те, що будівля садку (спочатку тут був учкомбінат, а потім уже ДНЗ)  також уже давно пустує і, мабуть, на десяток років старіша за гуртожиток, виглядає вона бій охайною. Можливо, завдяки охоронцям, які тут чергують. Основні проблеми тут  – дах, який протікає (його обіцяють замітити таким, як і в гуртожитку)  і підлога, що зовсім прогнила. 
– Зараз на балансі селищної ради один дитячий садок. – розповідає Олександр Сириця. – Раніше було при 4 – при кожному колгоспі. Зараз катастрофічно не вистачає дитячого садка і це при тому, що при нашому НВК є дві групи, у школі №2 також більше 30 діток і при школі №3 також скоро буде працювати садок. Коли ми відкриємо цей садок на 70 місць, це буде для нас дуже суттєво. 
– Тут, аналогічно з гуртожитком, – додає Валерій Кальченко. – буде замінено покрівлю, буде зроблено нову підлогу. Буде тут і блочна котельна, що працюватиме на твердому паливі. Коли проект подавався на конкурс до ЄС, не було враховано те, що необхідно зробити очисні споруди. А це вже плюс 250 тисяч, від яких нікуди не дінешся.  Також у проекті не було враховано утеплення стін, а це 500 тисяч на дитсадок і півтора мільйони на гуртожиток.
Перед садочком заплановано зробити три ігрових майданчики, навіси для діток. Загалом, для того, аби запустити дитячий садочок, необхідно 5,4 мільйона гривень. Спочатку в проекті мова йшла про 1,5 мільйони, але, як ми писали вище, багатьох факторів враховано не було.
– Усе, що стосується опалення, каналізації, особливо – електрики, все робиться заново. – говорить Кальченко. – Все викидається і все по-новому робиться. Там немає нічого живого. 
[widgetkit id=752]
– Тут буде котельна, – показує приміщення майбутнього садочку голова селищної ради. – а тут розміщуватимуться групи. Бачте, є проблеми із затіканнями, відклеїлися шпалери. Закупити передбачається і пральні машини і плитки і меблі і постільну білизну.. Велике спасибі дівчатам, які починали цей проект…Я вже виростив сина, посадив дерево і якщо ще запустимо дитячий садочок, можна спокійно йти на пенсію.
Наш кор..
Фото – Златопіль 
Гуртожиток і дитсадок на Кіровоградщині: зробити за будь-яку ціну
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований