19 травня 2024, неділя

Кіровоградщина має добрі результати з видачі пільгових енергокредитів

Про це повідомила на апаратній нараді в облдержадміністрації директор департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук, звітуючи про стан проведення в області роботи щодо стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів, повідомляє офіційний сайт Кіровоградської ОДА.
 
Вона нагадала, що в Україні вже другий рік діє Державна цільова економічна програма енергоефективності, спрямована на те, щоб долучати громадян до кредитування для встановлення ними негазових котлів та утеплення житлових будинків.
22 травня поточного року підписано Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та Кіровоградською обласною державною адміністрацією, до якого долучилися Кіровоградська обласна та Кіровоградська міська ради.
Одним з основних напрямків діяльності у підписаному документі визначено реалізацію плану заходів з популяризації державної та регіональної підтримки населення, спрямованої на впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках, із залученням для такої популяризації державних, регіональних та місцевих друкованих і електронних засобів масової інформації. Відповідно до цього завдання Меморандуму, наголосила Ольга Довжук, в Кіровоградській області проводиться широка масово-роз’яснювальна робота.
Зокрема, 18 червня за участі керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, представників виконавчого комітету Кіровоградської міської ради та деяких територіальних міністерств і відомств, голів ОСББ та ЖБК, представників райдержадміністрацій та міськвиконкомів міст обласного значення (в режимі он-лайн) проведено засідання обласної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, на якому розглядалося питання впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках ОСББ та ЖБК, у тому числі шляхом стимулювання та підтримки населення у впровадженні зазначених заходів шляхом здешевлення кредитів за рахунок бюджетних коштів. У засіданні також взяли участь представники ПАТ "Ощадбанк", які надали детальну інформацію про умови кредитування на придбання енергоефективного обладнання для населення, зокрема для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
Місяцем пізніше, 17 липня, в рамках реалізації Державної цільової економічної програми енергоефективності та положень Меморандуму щодо широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи, виконавчим комітетом Кіровоградської міської ради спільно з Кіровоградським обласним управлінням "Ощадбанку" та за участі представника його центрального апарату, голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Кіровограда проведено семінар на тему: "Енергоефективність. Кредитування ОСББ в АТ "Ощадбанк".
Окрім того, за словами Ольги Довжук, інформація про надання державної підтримки, спрямованої на стимулювання населення, ОСББ та житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів, висвітлюється на офіційних сайтах обласної державної адміністрації, департаменту житлово-комунального господарства, районних держадміністрацій, міськвиконкомів, у газетах, на радіо та телебаченні, в інтернет-просторі. Представники "Ощадбанку" та "Укргазбанку" (ці установи залучені до державної програми кредитування населення на енергоефективні заходи) проводять роз’яснювальну роботу щодо можливості отримання пільгового кредиту на зазначені цілі на підприємствах та в організаціях.
Із 17 серпня відповідно до графіку, затвердженого Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження, у районах та містах проходять інформаційно-роз’яснювальні семінари, на які запрошуються представники РДА, депутати міських, районних, селищних та сільських рад, представники ОСББ, ЖБК, органів самоорганізації населення, громадських організацій, журналісти місцевих ЗМІ, активні громадяни.
Як зазначила керівник департаменту ЖКГ, такі семінари уже проведені у Бобринецькому, Вільшанському, Гайворонському, Голованівському, Добровеличківському, Долинському, Знам’янському, Кіровоградському, Компаніївському, Маловисківському та Новгородківському районах.
Якісною, у плані організації їх проведення, Ольга Довжук назвала роботу Вільшанської, Долинської, Кіровоградської, Компаніївської та Маловисківської райдержадміністрацій. Натомість формально підійшли до проведення семінару Бобринецька та Добровеличківська райдержадміністрації, які не забезпечили анонсування інформації про проведення даного заходу, що не дозволило зібрати широку аудиторію (тут семінари відвідали до 20 осіб) і на що було вказано Держагентством з енергоефективності та енергозбереження.
 
 
Проте в цілому по області можна сказати, що проведена робота вже принесла певні результати, адже за досить короткий термін Кіровоградщина досягла добрих результатів з видачі пільгових енергокредитів. Якщо наприкінці 2014 року – на початку роботи з надання цих кредитів, зокрема на придбання негазових котлів – тільки 35 мешканців Кіровоградщини оформили пільгові кредити, то станом на 11 вересня поточного року державною підтримкою на впровадження енергоефективних заходів скористалися вже 748 сімей на суму 11058,4 тисячі гривень, у тому числі у відділеннях АТ "Ощадбанк" – 579 сімей на суму 8471,9 тисячі гривень, АБ "Укргазбанк" – 168 сімей на суму 2558,7 тисячі гривень, у ПАТ "Укрексімбанк" – 1 сім’я на суму 27,8 тисячі гривень.
Загалом кредити на встановлення негазових котлів надано 134 сім’ям на суму 2172,6 тисячі гривень, на утеплення квартир та будинків – 614 сім’ям на суму 8885,8 тисячі гривень.
Більш активно процес користування пільговими кредитами на утеплення помешкань проходить у містах обласного підпорядкування та Бобринецькому Долинському, Знам’янському, Маловисківському, Новоархангельському, Олександрійському районах, менш активно – у Вільшанському, Новоукраїнському, Олександрівському та Світловодському районах. На решті територій районів необхідно значно активізувати інформаційну роботу.
Ольга Довжук також повідомила, що, з метою виконання завдань Уряду та відповідно до вимог підписаного Меморандуму, департаментом житлово-комунального господарства розроблено проект рішення "Про внесення змін та доповнень до Програми енергоефективності Кіровоградської області на період до 2015 року". Основною метою такого коригування Програми є, по-перше, стимулювання населення області до впровадження енергоощадних заходів у житлових будинках та альтернативного енергозабезпечення, по-друге, зменшення витрат на енергоносії, зокрема на теплопостачання житлових приміщень, переведення населення на "негазові" види опалення, а також відшкодування з місцевих бюджетів частини суми кредиту або відсоткової ставки за кредитами, залученими як фізичними особами, так і об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельними кооперативами на придбання енергоефективних матеріалів чи обладнання (враховуючи придбання негазових котлів).
У пропонованих змінах до Програми енергоефективності Кіровоградської області на період до 2015 року передбачено її фінансування за рахунок коштів обласного бюджету в частині впровадження енергоефективних заходів та відшкодування 30% суми кредиту (але не більше як 10 тисяч гривень за одним кредитним договором) інвалідам війни з числа учасників АТО та членам сімей загиблих учасників АТО. На такі видатки планується виділити 200 тисяч гривень.
Проект Програми вже оприлюднено для обговорення на офіційному веб-сайті обласної ради, нині триває процес його погодження постійними депутатськими комісіями.
Керівник департаменту ЖКГ нагадала, що, згідно з дорученням голови облдержадміністрації від 14 липня 2015 року, районним державним адміністраціям та міськвиконкомам дано завдання розробити місцеві програми або внести відповідні зміни до діючих програм з енергоефективності, передбачивши в них стимули для населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування з місцевих бюджетів частини суми кредиту, залученого на придбання матеріалів та обладнання, та відшкодування частини відсотків за користування такими кредитами, з передбаченням у місцевих бюджетах на 2015 рік видатків на фінансування зазначених заходів.
У Голованівському районі зміни та доповнення до Програми енергоефективності на 2012-2015 роки вже внесені (рішенням районної ради від 17 липня), більшістю райдержадміністрацій такі зміни до місцевих програм готуються, окрім Бобринецької, Вільшанської, Кіровоградської, Світловодської та Устинівської. Також не планується розроблення нових програм або внесення змін до вже діючих Знам’янським, Кіровоградським, Олександрійським та Світловодським міськвиконкомами, оскільки у міських бюджетах не вистачає коштів для відшкодування частини суми кредиту чи частини відсотків за користування такими кредитами.
Натомість, згідно із запланованими заходами, такі видатки передбачаються у місцевих бюджетах Гайворонського, Добровеличківського, Долинського, Компаніївського, Новоукраїнського районів. Суми відшкодування будуть уточнені після підбиття підсумків виконання бюджетів за 9 місяців, у зв’язку з чим термін виконання доручення голови ОДА перенесено до 10 жовтня 2015 року.
Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, зі свого боку, наголосив на важливості і актуальності обговорюваного питання, адже енергетична безпека – це питання незалежності України.
– Якщо ми, нарешті, не пояснимо людям, що більше не можемо обігрівати повітря навколо наших квартир і установ, – зазначив він, – ми не зможемо вийти з тих економічних проблем, які має наша країна. Мусимо бути заощадливими, мусимо вміти раціонально використовувати ті ресурси, які є в державі, аби якнайменше придбавати їх на інших ринках. Справа не лише в тому, скільки ми спалили газу, а, насамперед, у тому, як ефективно використали чи то газ, чи то інші види палива для того, щоб мати належну температуру у приміщеннях.
Звертаючись до керівників райдержадміністрацій та міськвиконкомів, голова ОДА підкреслив, що питання утеплення житлових будинків та інших приміщень, активне впровадження енергоощадних технологій – "це все те, що має бути на робочому столі у кожного чиновника. В кожному районі і кожному місті".
 

Кіровоградщина має добрі результати з видачі пільгових енергокредитів
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований