03 жовтня 2024, четвер

Лікарня на Кіровоградщині лишилася без фінансування

Комунальний заклад «Помічнянська лікарня» досі не отримала фінансування на 2016 рік. Заклад живе зараз за рахунок зароблених у минулому році коштів. Одного мільйона гривень, що наразі є на рахунку медзакладу, може вистачити лише на виплату зарплат за січень і лютий, якщо не витрачати їх на ліки та господарське обслуговування будівель. Про це пише Гречка.
Фінансувати медичний заклад Добровеличківська РДА відмовилась, про що офіційно повідомила керівництво лікарні. Головлікар Помічнянської лікарні Юрій Рудий говорить, аби отримати фінансування заклад має звузити свої повноваження і стати закладом первинної ланки медицини. Утім тоді страждатимуть мешканці Помічної, яким доведеться за консультацією вузького спеціаліста та стаціонарного лікування їхати майже за 30 км.
«Нам зараз говорять, що ми працюємо не в правовому полі, не маємо права на функціонування і нас треба закрити. Минулого року ми провели оптимізацію закладу, звільнили 127 чоловік. Зараз у лікарні працює 124 працівники. Ми увесь час оптимізуємось, а нам говорять, що ми не маємо права на життя. До нас щодня по декілька пацієнтів привозять, яким оперативно треба надавати допомогу. Якби поряд була ЦРЛ, то проблем би не було. Але якщо ми залишимось лише первинною ланкою, тоді пацієнтів доведеться везти за 26 км від нас по грунтовій дорозі попід посадки, по якій у болото і дощі взагалі їхати неможливо. Жінці з позаматковою вагітністю, людині з важкими переломами і великою втратою крові до лікарні просто не доїхати, – говорить головний лікар Помічнянської лікарні Юрій Рудий. – Упродовж 2015 року швидка допомога до ЦРЛ завезла 50 чоловік, а до нашої лікарні – 246. Чи довезуть вони ці 246 чоловік за 26 км? Не усі транспортабельні, до того ж тут постійно потрібно мати екіпаж».
За словами медика, у лікарні обслуговується 9125 чоловік. Для повноцінного функціонування лікарні необхідно близько 6 мільйонів, з формульним розрахунком 612 гривень на пацієнта. Інакше помічнянці на місці зможуть отримати допомогу лише від сімейного лікаря, а увесь потенціал закладу (операційні, палати стаціонару і под.) будуть непотрібними.
З цього питання учора, 11 січня, в Кіровоградській ОДА скликали нараду. Зустріч усіх сторін конфлікту назвали робочою і журналістів на неї не пустили. Як виявилось після наради консенсусу у питанні все ж вийшло досягти.
"Вирішили, що Помічнянська лікарня тимчасово стане філією Добровеличківської ЦРЛ. Увесь працюючий штат буде збережений. Таким чином ми збережемо заклад до моменту створення громади. Згідно з перпективним планом, громада має утворитись у результаті об'єднання міста Помічна та села Помічне", – прокоментував після наради міський голова Помічної Микола Антошик.
Як повідомив "Гречці" заступник начальника департаменту охорони здоров'я Кіровограської ОДА Олександр Скрипник, фінансування закладу може відбуватись і за рахунок медичної субвенції, втім не без ресурсу з Помічнянської міськради.Однак для цього заклад все одно доведеться ліквідувати.
«Кошти медичної субвенції розраховані на надання медичної допомоги конкретного району в базових закладах: центральній районній лікарні, центрах первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторіях, ФАПах. Помічнянська міська лікарня не підпадає під таку категорію закладів, вона не внесена до формульного розподілу Мінфіну. 2015 рік був перехідним, нам вдалось профінансувати лікарню за рахунок медичної субвенції, урізаючи фінансування інших закладів. Однак заклад мав визначитись зі своїм місцем у системі. Помічна – місто не обласного і районного значення, тож вони не мають повноважень створювати й утримувати власні медичні заклади. Тепер аби профінансувати Помічнянську лікарню необхідно урізати фінансування закладів, які є на території району, як і минулого року, – пояснює Олександр Скрипник. – Помічнянці хочуть зберегти заклад, оскільки зараз вони знаходяться на стадії формування громади. Зараз єдиним виходом з ситуації, що склалась, може бути приєднання лікарні й усього її штату до Добровеличківської ЦРЛ. Для цього необхідно ліквідувати Помічнянську лікарню як юридичну особу, а людей перевести на роботу до ЦРЛ. Тоді заклад матиме право на частину медичної субвенції, що надходитиме на Добровеличківську ЦРЛ».
У даному випадку, пояснює посадовець, ліквідація буде формальністю, адже лікарня працюватиме у Помічній, а медпрацівники будуть перебувати у штаті центральної лікарні. Наразі це мають усвідомити депутати Помічнянської міської ради, які вже на завтрашній сесії розглядатимуть питання про ліквідацію. Надалі питання приєднання лікувального закладу до центральної районної лікарні вирішуватимуть депутати Добровеличківської РДА. Якщо процес реорганізації пройде оперативно, Помічнянська лікарня, як структурний підрозділ ЦРЛ, зможе претендувати на частину медичної субвенції. Разом з тим, для повноцінного функціонування закладу буде потрібен і фінансовий ресурс з міського бюджету Помічної.
Лікарня на Кіровоградщині лишилася без фінансування
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований