17 травня 2024, п’ятниця

На Маловисківщині деякі сільради “забули” про співфінансування освіти

01aac6750dcba46fc1e08d6040535a1a.jpg

Тривожна  ситуація з утриманням навчальних закладів  на  сільських  територіях Маловисківщини склалась в цьому навчальному році.

Як розповіла  начальник відділу   освіти, молоді  та спорту райдержадміністрації  Світлана  Кравченко, про співфінансування забезпечення   життєдіяльності  навчальних закладів з районного і  сільських бюджетів  мова  йшла  ще  у грудні минулого року, під час співбесід, спільно з головами районної державної адміністрації та  районної ради, їх заступниками та сільськими головами, коли планувались  місцеві бюджети на 2018 рік. Тоді ж  було визначено потребу в кошторисних призначеннях на забезпечення підвозу, харчування учнів та придбання палива (вугілля, пелет, тріски, брикетів) для опалення будівель навчальних закладів.

Відповідно до визначених зобов’язань за рахунок районного бюджету планувалось здійснювати  утримання шкільних автобусів (ремонт, діагностика, страхування, запасні частини та приладдя), харчування учнів 1-4 класів та пільгових категорій на суму 6 грн/день та придбання 70% палива для опалення будівель, оснащення закладів освіти, утримання будівель, оплату електроенергії, комунальних та інших послуг, поточні ремонти та інше.

– Частину  обов`язків   по забезпеченню діяльності освітніх закладів   мають виконувати і  місцеві  ради, – зазначає Світлана  Кравченко, – Зокрема, відповідно до  домовленостей ті, згідно з діючим законодавством, на сільські ради було покладено обов’язок по забезпеченню підвозу учнів в частині виділення коштів на придбання дизельного палива та бензину, на харчування учнів 1-4 класів та пільгових категорій на суму від 6 до 15 грн/день та придбання 30% палива для опалення будівель.

 Проте з першого  вересня стало зрозуміло, що  частина зобов’язань сільських рад залишилися невиконаними, що, як  констатують у відділі освіти РДА,  призвело до зниження якості та вартості харчування учнів, дефіциту палива та паливо-мастильних матеріалів, які придбавались за рахунок коштів районного бюджету. За таких умов подальше забезпечення підвозу учнів неможливе, а харчування буде здійснюватися  виходячи із залишків коштів та співфінансування районного бюджету 6 грн на одну  дитину.

 За аналізом  фахівців фінуправління та  відділу освіти РДА, повністю виконала зобов’язання за всіма статтями витрат лише  одна  сільрада  – Якимівська. Тому, учні цієї території матимуть змогу підвозитись, повноцінно харчуватись та навчатись в теплому приміщенні.

Також, повністю передбачили кошти на підвіз такі сільські ради, як Миролюбівська, Новогригорівська, Хмелівська; на харчування –  Новогригорівська сільська рада;  на вугілля Миролюбівська, Копанська та Плетеноташлицька сільські ради.

Інші території  виконали свої зобов’язання лише   або взагалі не виконали.

Відтак, з 1 вересня немає змоги підвозити учнів Копанської ЗШ, Лозуватської ЗШ, Мануйлівського НВК, Нововознесенської території, Оникіївської ЗШ та Плетеноташлицької ЗШ. Харчування за 6 грн/день буде здійснюватись у Оникіївській ЗШ та  Розсохуватській ЗШ.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Міський голова розкритикував ProZorro за відсутність "гнучкості"

Як запевняють у відділі освіти РДА,  з керівниками  сільрад   постійно   триває  діалог  щодо  виконання  зобов`язань по співфінансуванню навчальних закладів  на  територіях.

Але суттєвого результату  це  поки що не дало.

Фото:prm.ua

На Маловисківщині деякі сільради “забули” про співфінансування освіти
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований