26 квітня 2024, п’ятниця

Учасники АТО: “Зброя схожа на повію з кільцевої”

Чимало активістів ВГО «Сокіл» бере участь у АТО на сході України. Кожен з них, до того як приєднатися до добровольчої чоти «Карпатська січ», обіймав престижну посаду, займався активною громадською діяльністю та буденними справами. Однак спільне бажання та обов’язок захищати Україну змусило їх взятии в руки зброю.
Днями кореспондент Златополя зустрілась з кількома учасниками  добровольчої чоти «Карпатська січ» у Кіровограді,  де вони були проїздом. Хлопці розповіли чим займались до того як  пішли у добровольці, якими були перші враження на фронті та поділилися своїми спостереженнями щодо перебігу війни.
Юрій позивний «Чорнота», працював депутатом Бориспільської міської ради (Львывська область) та головою всеукраїнської організації «Сокіл», Володимир позивний «Сонечко» громадський та політичний діяч, активіст Київського осередку Всеукраїнського об’єднання «Свобода», активний учасник Революції Гідності, Ярослав позивний «Шульц» працював помічником депутата, Алла – член Всеукраїнської громадської організації «Сокіл», працювала прес-секретарем народного депутата.
Хлопці, розкажіть яким було ваше перше враження по приїзду у зону АТО.
Володимир (позивний «Сонечко»): – Спочатку було весело, цікаво, дуже страшно до перших обстрілів градів. Піхота виконує роль сітки перед артилерією, яка в свою чергу виконує захисну роль. Люди що з однієї сторони, що з іншої стали розумніше, відбувається позиційна війна на окопах.
Ваші добровольці воюють в різних батальйонах, розкажіть де саме і на яких територіях?
Юрій (позивний «Чорнота»): –  Багато соколівців  воює в «Азові», є наші хлопці в батальйонах «Дніпро -1» та «Січ» на передовій у Пісках, в 25-му батальйоні територіальної оборони «Київська русь»,є й в батальйоні «Кіровоград». Одна частина воює в районі Дебальцево, інша у Вуглегірську, Краматорську.
Чого наразі не вистачає українській армії?
Юрій (позивний «Чорнота») : – Не вистачає високотехнологічної техніки, наказу і грамотних генералів.
Ярослав (позивний «Шульц»): – Броньованої техніки немає, зброя схожа на «повію з кільцевої», яку вже давно потрібно було б списати. БРДМ – димить, зупиняється, проте за Слов’янськом чомусь катаються нові БТР-4Є …Воюємо трофейною зброєю та тією що придбали за власний кошт.
Володимир (позивний «Сонечко»): – Мінімальними потребами такими як ; одяг, спальники, засоби обігріву ми забезпечені. Волонтери дуже сильно допомагають, 85% допомоги армії тримається саме на волонтерах. Кіровоградський осередок ВГО «Сокіл» робить великий внесок. Стосовно техніки, то Т72 та Т80 – стоять без діла, а нам дають лушпайки. У співвідношенні один Т-72 в 4 рази перевершує Т-64. 
Які цікаві випадки можете пригадати за часів перебування в АТО?
Ярослав (позивний «Шульц»): – Під час бойових дій неподалік від Горлівки ми затримали тестя Ігоря Безлера, якого потім обміняли на 65 наших полонених бійців.
Володимир (позивний «Сонечко»): – Разом із нами воюють багато колишніх беркутівців, з одним із  них  я особисто перетинався, під час сутичок біля  «Гостинного двору».
Що можете сказати стосовно перемир’я ?
Юрій (позивний «Чорнота»): – Ми його не помічали. Через таку політичну позицію,  ми не маємо команду оборони від генштабу, в той час як ворог знає де ми стоїмо і використовує наше припинення вогню для зміцнення своїх позицій.
Володимир (позивний «Сонечко»): – Його не існує. Позиції українських військових, особливо блокпости на передовій, сепаратисти обстрілюють фактично щодня.
Чим на вашу думку закінчиться військове протистояння в Україні?
Юрій (позивний «Чорнота»): – Ми вважаємо що ця війна триватиме й надалі, а закінчиться або в Чопі, або в Москві. Навіть якщо цієї зими буде замороження конфлікту, то рано чи пізно війна знову запалає новим вогнем.
Володимир (позивний «Сонечко»): – Чим скоріше керівництво держави дасть команду, тим швидше усе це закінчиться.
Ярослав (позивний «Шульц»): – Ми могли б кількістю в 100 чоловік захопити Єнакієве і почати відрізати Горлівку, взявши місто у котел, якби від генштабу була команда.
Яна Демянець спеціально для “Златополя”.
Учасники АТО: “Зброя схожа на повію з кільцевої”
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований