20 квітня 2024, субота

Олександр Чорноіваненко: Демократична більшість буде сформована в усіх радах Кіровоградщини

Сьогодні увечері голова Кіровоградської обласної організації політичної партії «ВО «Батьківщина» Олександр Чорноіваненко взяв участь у програмі «Людина тижня», що виходить на Кіровоградському обласному телебаченні.  Про це пише Златопіль.
 
Під час нетривалої розмови Олександр Анатолійович поділився своїм баченням виборчої кампанії та її результатами на Кіровоградщині. Пропонуємо вам текстову версію розмови. 
– Як ви оцінюєте  хід і результати виборчого процесу на Кіровоградщині?
– Ця виборча кампанія проходила якраз за новим законом, який був прийнятий буквально перед самими виборами. Кампанія була швидкоплинною. Безумовно, це було новизною як і для виборця, так і для політичної сили. Говорилося про те,  що це є пропорційна система з відкритими списками, а фактично ми отримали мажоритарну систему. Ми бачимо наслідки цієъ системи. Бачимо, що її потрібно міняти. Наша політична сила, «Батьківщина», стоїть на тому, щоби прийняти новий виборчий кодекс, який би виправив ці недоліки. Щодо перебігу виборчої кампанії. Хочу сказати, що органи влади, органи місцевого самоврядування зробили усе для того, щоб усі дільниці працювали, були забезпечені відповідною технікою. Усі, у тому числі і силові структури, працювали на те, щоб вибори пройшли і пройшли чесно та демократично. Як бачите, з цим завданням впоралися. Що стосується того, демократично чи ні пройшли вибори, хочу зазначити: так, були випадки підкупу виборців, відкрито два кримінальних провадження, але, в цілому, хочу ще раз підкреслити, що всі спрацювали чітко і толерантність цієї виборчої кампанії відчувалася. Порушення не вплинули на загальний результат.
– Що стосується  «Батьківщини». Ви планували взяти певний відсоток. Чи виправдалися сподівання?
– Безумовно. За це я вдячний виборцям, які нас підтримали. Нам вдалося в 2,4 рази збільшити довіру людей і зайняти друге місце за результатами цих місцевих виборів. Перші – «БПП «Солідарність», другі – ми, далі – «Опозиційний блок», «Радикальна партія», «УКРОП», «Самопоміч», «Наш край» і «Свобода». До обласної ради від нас і «Солідарності» проходить по 14 депутатів, від «Опозиційного блоку» – 13, від РПЛ – 6, «УКРОП» – 5, по три мандати – у «Нашого краю», «Свободи» і «Самопомочі». Кіровоградська «Батьківщина» за кількістю набраних відсотків взяла 19,43% – найбільше по Україні. Це вже вдруге «Батьківщина» набирає найбільший відсоток саме у Кіровоградській області.
– Можете детальніше розповісти про склад депутатського корпусу і наскільки буде злагодженою обласна рада наступного скликання?
– Із 64 депутатів нової обласної ради тільки 20% – нинішнього скликання. Решта – нові обличчя, які ще жодного разу не були депутатами. У новому скликанні буде всього-на-всього 9 жінок. Щодо віку – у новій облраді 49 депутатів віком від 35 до 60 років. Щодо освіти: 3 депутати мають професійно-технічну освіту, один – середню, решта – з вищою освітою. У складі нової облради представлені і медики і освітяни і промисловці і аграрії. Гадаю, це відображає той зріз населення, який є у нашій області. 
– Чи зможуть знайти спільну мову представники різних політичних сил? Чи йдуть зараз якісь перемовини?
– Як керівник обласного осередку «Батьківщини», я веду перемовини з усіма політичними силами, окрім «Опозиційного блоку». Хочу сказати, що є 100% домовленість майже з усіма, крім «Опозиційного блоку», про створення демократичної більшості в радах усіх рівнів, а не лише в обласній раді: це стосується і Кіровоградської міськради, рад міст обласного значення, районних рад. Безумовно, ми об’єднуєшся за принципами, а не за посадами. Це – проєвропейський вибір, унітарна держава, збереження цілісності нашої країни, вступ до НАТО, це, врешті-решт, боротьба з корупцією. Вірус корупції ми повинні викоренити. Сподіваюся, з приходом нових людей в ради, ми разом зможемо виконати ті завдання, які стоять перед нами. Безумовно, це і соціально-економічний розвиток нашого регіону, це зарплати і пенсії. Дуже багато залежить від промисловців і аграріїв. Ми розуміємо, що зарплата бюджетників залежить від Києва, але зарплата тих, хто працює на землі, працює в промисловості, залежить віл промисловців і аграріїв, які тут сплачують податки, виплачують зарплати. Це лежить на плечах місцевих виробників. Аби подолати ті незгоди, які є. ми йдемо на об’єднання, на співпрацю, на створення більшості. І, повірте, результат буде.
– У випадку, якщо на виборах міського голови Кіровограда переможе Райкович, чи підтримає його фракція «Батьківщина»?
– Ви знаєте, я говорив і перед першим туром виборів і зараз про те, що єдиного кандидата, Андрія Павловича, партія «Батьківщина» підтримала як практика. Це людина слова, людина діла. Він – господар. Кіровограду треба господаря свого міста. Наша фракція у міській раді має третій результат після БПП і «Нашого краю» і, безумовно, ми об’єднуємося навколо нашого кандидата і будемо підтримувати його. Будемо спільно працювати, тому що ми знаємо, що якщо ми будемо разом, ми змінимо наше місто на краще. На це є всі необхідні знання і досвід. Ми готові брати на себе відповідальність в Кіровограді.
– Ви також і голова Кіровоградської обласної ради. Після виборів життя триває, є низка питань, важливих для області. Коли відбудеться сесія нової обласної ради?
– Перше засідання сесії нової обласної ради призначається головою Кіровоградської ТВК, але після реєстрації депутатів. Після того, як буде зареєстровано останнього депутата обласної ради, не пізніше як за 2 тижні буде призначено сесію нової облради. Певно, це буде в районі 18 листопада поточного року. Перша буде суто установчою, а друга сесія відбудеться за два тижні після першої. Обласна адміністрація уже готує проект бюджету на наступний рік. Усе йде, як і заплановано. Немає ніякої зупинки процесу.
– Я вам дякую за розмову.
 

Олександр Чорноіваненко: Демократична більшість буде сформована в усіх радах Кіровоградщини
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований