29 березня 2024, п’ятниця

На Кіровоградщині через отруйну воду померла дитина

У Новоархангельському районі малюк помер від водно-нітратної метгемоглобінемії. Це сталося за два дні до того, як хлопчику виповнилося б півтора року. Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області.
Мати помітила різке погіршення здоров’я дитини і викликала медиків. Прибувши, вони констатували смерть дитини.
За результатами розтину однією з причин смерті була водно-нітратна метгемоглобінемія. Цей діагноз, а також залізодефіцитну анемію I ст. хлопчикові (2014 р.н.) встановили ще торік, коли він у серпні минулого року перебував на стаціонарному лікуванні в центральній районній лікарні. Після виписки дитини зі стаціонару його батьки були попереджені про неприпустимість використання води з колодязя, що знаходиться біля їхнього домоволодіння, для питних потреб і приготуванні їжі маленькому синові. Адже ще в період вагітності жінки колодязна вода була досліджена на вміст нітратів, тоді цей показник перевищував норматив у 14 разів (709 мг/куб. дм при нормі 50 мг/куб. дм). У зв’язку з цим з майбутніми батьками була проведена відповідна роз’яснювальна робота і вручений протокол з результатами лабораторних досліджень води з колодязя та рекомендаціями не використовувати її для питних потреб і приготування їжі дитині.
Мати хлопчика стверджувала, що використовувала воду лише для технічних потреб. Після його смерті воду з колодязя дослідили знову, на цей раз вміст нітратів у ній перевищував норматив у 17 разів.
Держсанепідслужба району готує сільському голові рекомендації щодо припинення експлуатації зазначеного колодязя та організації проведення лабораторних досліджень води в усіх громадських колодязях на території сільради.
Останній випадок смерті дитини від водно-нітратної метгемоглобінемії в області був зареєстрований близько 10 років тому.
Довідково: водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також пригніченням активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Групи підвищеного ризику складають діти до трьох років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/куб. дм.
На Кіровоградщині через отруйну воду померла дитина
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований