02 травня 2024, четвер

Кіровоградщина: у кількох людей, які отруїлися на поминках виявили золотистий стафілокок

24 серпня в селі Перегонівка Голованівського району, що на Кіровоградщині, під час поминального обіду в кафе отруїлися вісім людей. Стан госпіталізованих, в якому вони перебувають на сьогодні, прокоментувала начальник ГУ Держпродспоживслужби Кіровоградської області Галина Сабадаш, пише Гречка.
"Кількість осіб, котрі звернулися за медичною допомогою не збільшилася. Вчора ми отримали результати від Кіровоградського обласного лабораторного центру, згідно з якими,  у трьох осіб підтверджено діагноз харчова стафілококова інтоксикація (стафілокок "ауреус"), легкий перебіг. В інших 5 – харчова токсикоінфекція, спричинена невстановленим збудником. Крім того, було обстежино 5 співробітників закладу громадського харчування, у трьох з яких виявлено також стафілокок "ауреус"", – повідомила Сабадаш.
Крім того, посадовець зазначила, що у пробах,  взятих у працівників, трьох хворих та залишках трьох продуктів харчування, виявлено однаковий збудник – паличка золотистистого стафілококу (стафілокок "ауреус") .
Всіх людей, що були госпіталізовані, на сьогодні вже виписали із лікарні. Заходи, щодо ліквідації збудника та запобігання його поширення продовжуються.
Однак, як зауважила Галина Сабадаш, інкубаційний період даної інфекції становить 7 днів, а існує можливість, що є люди, які контактували із хворими, вже після їх зараження, тому коло оточення контактуючих осіб із джерелом збудника інфекції перебуває під медичним наглядом. Робота кафе, в якому відбулося зараження, призупинена.
 
Довідково:
Стафілокок золотистий (Staphylococcus aureus) — куляста грам-позитивна бактерія роду стафілокок. Відкрито 1880 року Александром Огстоном, вперше описано 1884 року Оттомаром Розенбахом.
Назву отримала завдяки своєму зовнішньому вигляду під мікроскопом: на відміну від більшості бактерій, які безбарвні, Staphylococcus aureus має золотистий колір, обумовлений пігментами з групи каротиноїдів. Є збудником багатьох інфекцій і захворювань. Очолює список бактерій, якими найчастіше вражаються в медичних установах[1], у США реєструється понад сто тисяч випадків інфікування цим стафілококом на рік[2], багато із смертельним результатом.
Від часу відкриття пеніциліну і активного його застосування проти стафілококів, бактерія мутувала і наразі більшість штамів стійкі до цього антибіотика, завдяки наявності у золотистого стафілокока пеніцилінази — ферменту, що розщеплює молекулу пеніциліну. Для боротьби з бактерією широко застосовують метицилін — хімічно модифікований пеніцилін, який пеніциліназа не руйнує. Але вже зустрічаються штами стійкі і до метициліну, тому штами золотистого стафілокока поділяють на метицилін-чутливі та метицилін-стійкі (MRSA en:MRSA), також виділяють ще стійкіші штами: ванкоміцин-резистентний (VRSA) і глікопептид-резистентний (GISA). Серед пацієнтів, вражених метицилін-стійкими штамами, смертність становить 31%. Бактерія має близько 2600 генів і 2,8 мільйона пар основ в своєму геномі, довжина 0,5-1,0 мкм.
Кіровоградщина: у кількох людей, які отруїлися на поминках виявили золотистий стафілокок
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований