01 жовтня 2024, вівторок

У Кропивницькому презентували картини, що викрали 56 років тому (ФОТО)

Учора, 22 вересня, в обласному художньому музеї презентували два віднайдені портрети сина гетьмана Богдана Хмельницького Тимоша та його дружини, доньки молдавського князя Лупула Розанди. Ці роботи були викрадені з Львівського історичного музею 8 лютого 1960 року, передає Рідний Край.
11 вересня цього року на відомому українському аукціоні олександрієць Олександр Маркосян розмістив на продаж портрет Розанди. 
«Ці картини я отримав від свого друга і вирішив їх продати. Попередньо звернувся до збирачів цінних речей на ринку, вони оцінили портрети по 100 гривень за кожен. Оскільки, за таку ціну не хотів продавати, вирішив виставити жіночий портрет на інтернет-аукціон. Стартова ціна  була 1 гривня, адже я абсолютно не знав, хто зображений на картині. А коли через дві години почала відразу зростати вартість на картину та почали писати коментарі, вирішив зупинити торги і передати портрети до музею. Відразу вийшов на працівників Львівського музею, а потім приєдналися працівники СБУ в Кіровоградські області та спеціалісти нашого художнього музею», – зазначив Маркосян. 
Він додав, що картини були знайдені знайомим його друга у старому будинку, який той придбав. За словами власника картин, серед великої кількості сміття було знайдено цей диптих. Раніше до чоловіка неодноразово зверталися люди з проханням перепродати ту чи іншу річ, але це вперше до його рук потрапив такий дороговартісний мистецький твір. Олександр Маркосян придбав обидві картини за 250 гривень.
Музейники ж не готові назвати навіть приблизну вартість робіт. 
«Цього понеділка, 19 вересня, у нашому музеї побував завідувач відділу Львівського історичного музею Сергій Богданов, який підтвердив, що саме ці картини були викрадені. Автор робіт невідомий, але вони потрапили в музей з колекції відомого колекціонера Владислава Лозинського, де були попередні описи, що засвідчували автентичність робіт. Точну дату створення портретів також ніхто не знає, але їм однозначно більше 100 років», – зазначила директор художнього музею Тетяна Ткаченко. 
Ткаченко додала, що картини потребують реставрації, адже за словами спеціаліста з Львівського історичного музею, зберігали їх при високій волозі і є незначні пошкодження. Музейники зі Львова повідомили, що роботи зникли під час екскурсії 8 лютого 1960 років, після відвідин закладу однією з груп. Тоді зникли обидві картини з експозиції, яка стояла на столі. 
СБУ в Кіровоградській області розслідує, яким чином ці картини потрапили до Олександрії. Про це запевнив т.в.о. начальника управління Служби безпеки України в Кіровоградській області Юрій Кулиник.
За повернення картин до Львівського історичного музею Олександру Маркосяну пообіцяли винагороду. Також директор цього закладу планує зняти фільм про історію повернення диптиха.

Зараз викрадені картини перебувають на тимчасовому зберіганні в обласному художньому музеї і ретельно охороняються. Приблизно тиждень кропивничани матимуть нагоду побачити унікальні портрети. Потім їх передадуть у Львівський історичний музей, де на них чекає реставрація. 
 

У Кропивницькому презентували картини, що викрали 56 років тому (ФОТО)
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований