30 вересня 2024, понеділок

На Кіровоградщині правозахисники в суді оскаржують рішення про закриття сільської школи

7 листопада, в Олександрівському районному суді на Кіровоградщині відбулося чергове засідання за позовом правозахисника Об'єднання правників «Українська правозахисна агенція» Павла Дейнека спільно з громадою села Вищі Верещаки щодо скасування рішення Олександрівської районної ради, яким було ліквідовано юридичну особу Вищеверещаківської школи. Про це Златополю повідомили в ГО Українська правозахисна агенція .
Нагадаємо, що 22 червня 2016 року місцева районна рада прийняла рішення №75, за яким було створене Красносільське НВО, а також припинила юридичну особу Вищеверещаківського НВК. Тобто, за словами правозахисника, де-юре це означає ліквідацію школи в селі Вищі Верещаки. Обурення жителів цього села знайшло своє втілення в численних зверненнях до відповідних органів та посадових осіб з проханням допомогти зберегти їх школу. Проте, окрім відписок і тотального нерозуміння проблеми селяни так нічого й не отримали. Так, з боку голови районної ради, представника «Батьківщини» Григорія Гончаренка селянам довелося почути не лише недолугі аргументи на користь закриття єдиної в селі школи, але й відверті образи. 18 серпня 2016 року правозахисник Павло Дейнеко спільно з представниками ініціативної групи села подали позовну заяву про визнання протиправним та скасування вищеозначеного рішення районної ради до Олександрівського районного суду
Як повідомив Павло Дейнеко, слухання справи проходило досить напружено. Вже на початку засідання представниця відповідача звернулася до суду з вимогою заборонити присутнім і журналістам проводити відео фіксацію засідання. Але суддя пояснила, що за даних обставин проводити зйомку мають право всі присутні, якщо використовують для цього портативні пристрої. За її словами, для такої фіксації засідання не вимагається окремий дозвіл суду, а тому суд не має повноважень її заборонити.
 
На суд, зокрема, з'явився і голова районної ради Григорій Кіндратович Гончаренко. За словами правозахисника Павла Дейнека, він так і не зміг пояснити доцільність прийнятого районною радою рішення. 
«Григорій Кіндратович суперечив сам собі. Спочатку він запевняв, що ніяких змін у процесі навчання дітей внаслідок рішення сесії райради не відбудеться. Але, разом з тим, у відповідь на питання щодо доцільності ліквідації школи, він наводив цифри і переконував, що утримувати навчальний заклад не вигідно. Для присутніх було очевидно, що голова районної ради натякає на припинення навчального процесу в школі. Тому його позиція в питанні доцільності закриття школи у Вищих Верещаках так і залишилася незрозумілою», – коментує хід засідання суду правозахисник Павло Дейнеко.
Після палких дискусій суд зобов'язав відповідача надати документи, на які районна рада опирається в своїх запереченнях, і оголосив перерву. Наступне засідання призначене на 2 грудня року.
фото з власного архіву "Златополя"
На Кіровоградщині правозахисники в суді оскаржують рішення про закриття сільської школи
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований