07 травня 2024, вівторок

Підопічні психоневрологічного інтернату на Кіровоградщині проживають в жахливих умовах (ФОТО)

У Димитрівському психоневрологічному інтернаті для чоловіків в селищі Олександрійському Кіровоградської області перевірка від омбудсмена знайшла грубі недоліки.
Про це повідомили на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, передає Моя Олександрія.
Інтернат перевірили без попередження. Відзначається, що на момент перевірки в ньому проживав 91 пацієнт. Підопічні розселені в двох житлових корпусах.
У першому корпусі знаходяться лежачі і важкі хворі. Вони проживають у "жахливих умовах". У перенаселених кімнатах відсутні елементарні зручності. Немає ніяких меблів крім ліжок. У кімнатах немає навіть дверей.
"Постільна білизна дуже стара і брудна, у деяких хворих вона взагалі відсутня. У всіх приміщеннях під час перевірки стояв стійкий запах сечі. Лежачі хворі позбавлені туалетних стільців і змушені користуватися пластиковими або цинковими відрами", – йдеться в звіті.

У першому корпусі також є кімната денного перебування, де хворі знаходяться цілий день взимку і в негоду. Єдиною розвагою є телевізор. День у день десятиліттями люди просиджують в кімнаті з телевізором.
"Деякі під час перевірки сиділи прямо на кахельній підлозі, оскільки місць на дерев'яних лавках і табуретах на всіх не вистачає. Покинути дане приміщення пацієнти можуть тільки на час прийому їжі або в теплу погоду. Під час візиту перевіряючих люди в корпусі були закриті на ключ. на питання, чому люди замкнені, санітарка пояснила, що вона як раз помила підлогу, тому і закрила всіх, щоб не нанесли болота ", – сказано в повідомленні.

Діряві шкарпетки, пластикові капці, драний одяг, відсутність теплих курток – так в лютому були одягнені підопічні інтернату. І це при тому, що на складі з 2013 року лежать закуплені теплі камуфляжні куртки.
У другий корпус людей вдень не пускають зовсім. Персонал навіть зняв дверні ручки, щоб хворі туди не сунулися. У кімнатах цього корпусу взагалі відсутні приліжкові тумбочки і шафи. Кілька шаф є в коридорі, але в них зберігають відра і швабри. Особисті речі підопічні ховають під матрацами або увесь день носять з собою в пакетах.
"Вдень у другому корпусі з метою економії відключають опалення. Коли моніторингова група увійшла в приміщення, вікна в кімнатах були відкриті для провітрювання, а температура в спальнях становила +13 С. Персонал включає опалення тільки ввечері, перед тим, як хворі заходять на нічліг" , – підкреслили в звіті.
На грубі порушення прав людини в інтернаті будуть складені акти реагування з боку Уповноваженого з прав людини.
Фото – офіційний сайт Уповноваженого ВРУ з прав людини.
 
Підопічні психоневрологічного інтернату на Кіровоградщині проживають в жахливих умовах (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований