19 травня 2024, неділя

Кіровоградщина: суд виправдав мера Гайворона, якого нібито затримали на хабарі

Дарницький районний суд Києва 6 лютого виніс вирок, яким виправдав звинуваченого у корупції міського голову Гайворона Романа Волуйка. 
Про це йдеться у тексті вироку, що опублікований в Єдиному державному реєстрі судових рішень, інформує Златопіль із посиланням на Рідний Край.
Вивчивши матеріали справи і покази свідків, суд виніс вирок підозрюваного визнати невинуватим у вчиненні злочину передбаченого ч.3 ст.368 КК України та виправдати у зв'язку з тим, що не доведено, що кримінальне правопорушення вчинено обвинуваченим.  Також Волуйку повернули заставу 413 400 гривень та зняли арешт із майна.
Обвинувачення наполягало, що директору ТОВ «Український центр навчання та професійного розвитку», яке займається оптовим та роздрібним продажем металоконструкцій та транспортно-вантажними перевезеннями необхідно було знайти земельні ділянки, які мали розташовуватись у зручному з точки зору транспортних сполучень місці. Тому у лютому 2016 року він знайшов на кадастровій карті дві земельні ділянки у Гайвороні. Для перемовин він відрядив представника підприємства. Під час зустрічі з Волуйком, де обговорювалося виділення землі, той нібито вимагав хабар, суму якого зобов’язався повідомити пізніше. Згодом підприємство перемогло у земельному аукціоні за вказані ділянки. Єдиним конкурентом на торгах був кум міського голови. Після торгів Роман Волуйко підписав договори оренди й скерував їх до державного реєстратора та у розмові з представником підприємства повідомив, що клопотатиме на сесії міськради про передачу цих земельних ділянок у власність підприємцям за заниженою ціною. Тоді, за версією слідства за свої «послуги» він вимагав 4 тисяч доларів. Вже 17 травня, після того, як представник підприємства отримав завірені держреєстратором договори, він передав меру Гайворона половину із обумовленої суми – 2 тисячі доларів. Саме у цей момент Волуйка затримали працівники військової прокуратури.
У ході судового засідання суд допитав представника підприємства, який проводив переговори з Волуйком. Він підтвердив, що міський голова Гайворона не озвучував і особисто не вимагав у нього хабар. Ініціативу «віддячити» меру проявив саме представник підприємства, який спочатку запитував, яку мер хоче для себе особисту вигоду, а потім пропонував написати суму на папері. Проте Волуйко відмовився будь-що називати. Вказані покази підтверджені й записом диктофону, який проводив представник фірми. 

У суді з’ясувалося яким чином кум мера Гайворона познайомив того із представником підприємства. Свідок, а саме кум Волуйка, розповів, що попросив його про це голова Гайворонської РДА. Він також підтвердив, що в того були неприязні стосунки з мером Гайворона. Суд також встановив, що свекор заступника голови Гайворонської РДА працював оперуповноваженим відділу з обслуговування Дарницького району управління захисту економіки в Києві департаменту захисту економіки Нацполіції України. Саме до нього із заявою про вимагання звернувся  представник фірми та був пер направлений до військової прокуратури. Проте свекор заступника голови Гайворонської РДА за власної ініціатив проводив оперативний супровід справи. 
Крім того, суд зробив запити у податкові інспекції у Дарницькому та Дніпровському районах Києва, на що отримав відповідь, що ТОВ «Український центр навчання та професійного розвитку» не звітує до органів ДФС про здійснення фінансово-господарської діяльності. Власник підприємства, який нібито й знайшов на кадастровій карті вказані земельні ділянки на судове засідання не з’явився попри кількаразові виклики.
У результаті суд дійшов висновку, що мала місце провокація, а не вимагання і виправдав мера Гайворона. 
Нагадаємо, після того, як Роман Волуйко вийшов з-під варти, внісши заставу, зустрічати його прийшло кілька десятків селян із прапорами України і квітами. 
Також нагадаємо, що 28 листопада минулого року з вимогою звільнити голову Гайворонської РДА Юрія Клименка Кіровоградську ОДА пікетували кілька десятків мешканців Гайворонського району. Для очільника РДА навіть привезли труну. 

За даними сайту ЦВК, Юрій Клименко на виборах балотувався від БПП, Роман Волуйко став міським головою від ВО «Батьківщина».  
Фото з сайту "Рідний Край"
 

Кіровоградщина: суд виправдав мера Гайворона, якого нібито затримали на хабарі
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований