28 вересня 2024, субота

Генерал, через якого загинули двоє військових з Кіровоградщини, отримав 7 років тюрми

Генерала Вiктора Назарова визнали винним i засудили до 7 рокiв тюрми. Такий вирок у понедiлок ухвалив Павлоградський суд, – повiдомляє Рідний Край із посиланням на «Українську правду».
"Назарова Вiктора Миколайовича визнати винним i призначити йому строк покарання у виглядi 7 рокiв позбавлення волi", – зачитала вирок суддя.
Суд визнав його винним за частиною 3 статтi 425 КК України – недбале ставлення до вiйськової служби.
14 червня 2014 року в результатi падiння збитого сепаратистами вiйськово-транспортного лiтака Iл-76 над аеропортом у Луганську загинуло 49 людей. Серед загиблих були вiйськовослужбовцi з Кiровоградщини, які входили до складу 25-ої повітряно-десантної бригади – командир вiддiлення, сержант Вiталiй Бабан. Вiн народився 9 березня 1994 р. в мiстi Помiчна, Кiровоградської областi. Та старший солдат Антон Самохiн, який родом з Кiровограда. Похований у с. Верблюжка Новгородкiвського району. 
У сiчні 2016 року журналiст Денис Казанський опублiкував низку документiв, якi пролили свiтло на те, хто мiг бути винним у катастрофi. Він виклав фотокопiї матерiалiв допитiв начальника Генштабу Вiктора Муженка. За iнформацiєю журналiста, цi документи до нього надiйшли вiд спiвробiтникiв Мiноборони, якi побажали залишитись iнкогнiто, проте хочуть, аби винуватцi трагедiї понесли покарання.  
Як випливає з матерiалiв допиту Муженка, командувач АТО тричi на добу отримував з Оперативного штабу Антитерористичного центру при СБУ зведення про оперативну обстановку в зонi проведення операцiї. Однак iнформацiю, яка в них мiстилася, Муженко називає недостовiрною, а також заявляє, що не завжди мав час, щоб ознайомитися зi змiстом зведень.
«Хочу зазначити, що iнформацiя, яка мiститься в зазначених зведеннях, мiстить 90% вiдомостей, якi не вiдповiдають дiйсностi, i дезiнформацiї. Як правило, зазначену iнформацiю неможливо використовувати пiд час проведення антитерористичної операцiї, оскiльки вона не мiстить конкретики, в нiй вiдсутнi вiдомостi про джерело отримання зазначеної iнформацiї, що не дозволяє зробити висновок про її достовiрнiсть. Вiдповiднi зведення передаються менi вiдразу пiсля надходження, однак я не завжди маю можливiсть обробити такi довiдки в момент отримання»- розповiв Муженко.
13 червня в 16 i 20 годин з оперативного штабу Антитерористичного центру при СБУ генералу Муженку двiчi була спрямована довiдка «Оперативна обстановка в районi проведення АТО», в якiй стверджувалося, що «2 групи бойовикiв, озброєних ПЗРК, виїхали з району луганського вiйськкомату в район Луганського аеропорту, щоб збивати всi лiтаки при посадцi i зльотi». Однак на допитi Муженко заявив, що не пам'ятає, знайомився вiн з вмiстом зведень. Крiм того, Муженко заявив слiдчому, що дана iнформацiя не заслуговує на увагу.
«Хочу зазначити, що iнформацiя про те, що «2 групи бойовикiв виїхали вiд вiйськкомату в Луганський аеропорт. Озброєнi ПЗРК. Мають намiром збивати всi лiтаки на посадцi i зльотi» не видiляється нiчим особливим. Дана iнформацiя не мiстить конкретних даних i вiдомостей про джерело її отримання, який би дозволив зробити висновок про її достовiрнiсть»- заявив Муженко.
На питання, якi дiї повинен був здiйснити генерал-майор Вiктор Назаров пiсля того, як дiзнався про намiри бойовикiв з ПЗРК, Муженко вiдповiв, що нiякого чiткого алгоритму на цей випадок у вiйськових немає:
«Чiткого алгоритму дiй при отриманнi iнформацiї такого роду не iснує, i нормативами не визначено, якi заходи повинен був робити Назаров В.М. при отриманнi такої iнформацiї. Жодним документом не визначено, коли вiн повинен ознайомитися з довiдками, в яких мiстилася зазначена iнформацiя» – пояснив Муженко. – «Володiння такою iнформацiєю не було приводом для скасування польоту лiтакiв, якби при наявностi такої iнформацiї скасовувалися б всi запланованi операцiї i перемiщення вiйськ, то нашi вiйська не зрушили б з мiсця, оскiльки подiбної iнформацiї приходить дуже багато»
Крiм того, Денис Казанський пише у своїй статтi, що про прослуховування частот українських пiлотiв було широковiдомо. Так, прибiчники сепаратистiв з числа працiвникiв обласного телеканалу Луганська, за допомогою звукового обладнання, «слухали» українських пiлотiв. I навiть про це повiдомляли у Фейсбук.
Як повідомило видання "Четверта влада", обвинувальний акт стосовно голови "ЛНР" Ігоря Плотницького і двох командирів батальйонів Андрія Патрушева і Олександра Гурєєва у справі збитого літака ІЛ-76 направлено до суду. Уточнюється, що Плотницкий разом з Патрушевим і Гурєєвим звинувачуються в збитті військово-транспортного літака Іл-76. 
Фото – з сайту "Рідний Край"
 

Генерал, через якого загинули двоє військових з Кіровоградщини, отримав 7 років тюрми
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований