29 квітня 2024, понеділок

На Кіровоградщині через загибель 19-річного хлопця вимагають звільнити головного лікаря ЦРЛ (ФОТО, ВІДЕО)

У Світловодську, що на Кіровоградщині, наступного вівторка, 25 квітня, міська рада спробує звільнити головного лікаря Світловодської центральної районної лікарні Юрія Котенка, інформує Златопіль.

Головлікарю, який, між іншим, є колишнім мером Світловодська, закидають неналежне виконання своїх обов'язків, а лікарям Світловодської ЦРЛ – хамське ставлення до пацієнтів та халатне виконання своїх обов'язків. "Останньою краплею" стала загибель 19-річного світловодчанина Любомира Оленковського. Хлопець отримав удар ножем у серце, проте в лікарні, куди його доставили, стверджують друзі загиблого, Любомиру за 20 хвилин не надали жодної допомоги. Лікарі ж стверджують, що до них доставили уже мертве тіло.

20 квітня, у Світловодську пройшов мітинг проти свавілля в місцевій медицині. На акцію протесту вийшло близько двох сотень містян, серед яких друзі загиблого та громадянаи, які, як стверджують, що постраждали від лікарської халатності і хамства. 
– Ми прекрасно розуміємо, що у Любомира було серйозне поранення і шансів врятувати йому життя було небагато. Але ж можна було хоча б щось зробити. Постійне хамство, неналежне виконання обов'язків, відсутність нормальної робити "швидкої" уже просто не вписується ні в які рамки. Смерть Любомира стала останньою краплею. – говорить один із учасників мітингу.

Спершу колона, що сформувалася поблизу міського палацу культури прийшла під стіни міської ради. Міський голова Світловодська Валентин Козярчук вийшов до протестувальників, які озвучили йому вимоги до міської влади.
– Провести прозоре розслідування щодо загибелі Оленковського Любомира Андрійовича та взяти під громадський контроль проведення слідчих дій щодо підозрюваного у вбивстві та освітлення ведення справи перед громадськістю, щоб запобігти уникненню покаранню.
– Притягнути до відповідальності (ст.139 КПКУ – ненадання допомоги хворому медичним працівником) та звільнити працівників санпропускника ЦРЛ, які знаходились в день вбивства на чергуванні та проявили бездіяльність у наданні першої медичної допомоги. Звільнити чергового лікаря санпропускника, якого не було на робочому місці. Звільнити чергову медсестру, яка 10 хв. не відчиняла двері та проявляла невдоволення, що її розбудили.
– Скласти слідчу комісію в складі громадськості та депутатів міської раду у відношенні 50\50 відсотків
– Винести на сесію міської ради, яка відбудеться у вівторок, 25.04.2017, питання про звільнення Котенка Юрія Миколайовича з посади головного лікаря, оскільки він не справляється зі своїми обов’язками та не може навести лад у роботі лікарні.
У свою чергу мер Світловодська погодився винести дане питання на сесію міськради та запросив учасників мітингу відвідати засідання у вівторок. Крім того, міський голова повідомив, що на сьогодні вже створено робочу групу при міській раді, яка займається з'ясуванням усіх обставин трагедії. До групи під керівництвом першого заступника мера увійшли представники громадськості, друзі загиблого, медики та громадські активісти.

Окремо Валентин Козярчук відзначив, що ним було оголошено догани головлікарю Юрію Котенку, але суд їх скасовував. 
Опісля мітингувальники вирішили зустрітися з самим Юрієм Котенком, проте той наразі знаходиться на курсах підвищення кваліфікації. Функції головлікаря нарзі виконує заступниця Котенка, Лідія Омельченко. До неї і прийшла ініціативна група мітингувальників, щоб дізнатися версію лікарів про події ночі загибелі Любомира Оленковського та поскаржитися на хамство і халатність лікарів Світловодської ЦРП.

Проте розмова не задалася – в.о. головлікаря була категоричною:
– До нас доставили мертве тіло. Мертве тіло дихати не може. – заявила друзям загиблого і активістам чиновниця від медицини.
Аргументи в.о. головлікаря слухати не захотіла, а про випадки халатності і хамства лікарів порекомендувала повідомляти відповідні інстанції в письмовій формі.
Опісля інціативна група мітнгувальників запросила лікарку на спілкування до решти мітингувальників, на що жінка відмовила. Вмовити її вдалося тільки міському голові. Зауважимо, що заступниця міського голови повідомила, що в в.о.головного лікаря щойно розпочалася серйозна нарада з питань онкології.

Разом з тим, опісля мітингу під лікарнею журналісти з Кропивницького, серед яких був і кореспондент Златополя, поїхали до санпропускника, де і трапився інцидент з лікарями. Прибувши туди через 10 хвилин після мітингу під лікарнею, журналісти та активісти почали спілкуватися з однією з працівниць лікарні, яка тієї ночі була на зміні, однак неочікувано з'явилася в.о.головлікаря, заборонила своїй підопічній давати коментарі та вигнала журналістів і активістів з прийомного покою. За 20 хвилин до цього, нагадаємо, у лікарки тільки була "важлива нарада з онклогії".
Як повідомив "Златополю" перший заступник керівника Знам'янської місцевої прокуратури Володимир Рубан, Світловодським відділом поліці ГУНП в Кіровоградській області розпочато кримінальне провадження і внесено відомості до ЄРДР за ч.1 ст.140 ККУ за фактом неналежновго виконання своїх обов'язкыв працывниками Свытловодськоъ ЦРЛ, внаслідок чого настали тяжкі наслідки. 
– На даний час проводиться досудове розслідування. Процесуальне керівництво забезпечується групою прокурорів Світловодського відділу Знам'янської місцевої прокуратури.  Керівником групи прокурорів надано вказівки слідчому. На виконання зазначених вказівок встановлено та допитано очевидців самої події, які безпосередньо спілкувалися з лікарями тієї ночі. Також проводиться службове розслідування, яке проводиться Департаментом охорони здоров'я Кіровоградської ОДА. За наслідками вказаного служового розслідування будуть з'ясовуватися питання своєчасності, повноти та якості надання лікування та медичної допомоги хворому. Крім того, за результатами вказаного службового розслідування та за зібраними матеріалами кримінального провадження буде призначено комісійну судово-медичну експертизу, за наслідками проведення якої буде прийнято відповідне процесуальне рішення у провадженні. За наявності підстав буде встановлено осіб, які виннні у вчиненні даного порушення. – повідомив Володимир Рубан.
Володмир Рубан також повідомив, що наразі вилучається медична документація.   
Начальник Світловодського відділу поліції Андрій Гулий повідомив "Златополю", що наразі особу, яка скоїла вбивство встановлено і затримано. Минулого понеділка Рішенням суду йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Вину хлопець визнав. Наразі він перебуває в слідчому ізоляторі в Кропивницькому. 
P.S. Показовим став іще один факт. Під час мітингу проти халатності світловодських медиків, учасниці мітингу стало зле. Жінка поїхала до лікарні, попросила виміряти тиск і надати допомогу. Однак, допомогу їй надали лише через 30 хвилин. 
Фото та відео – Златопіль
 

На Кіровоградщині через загибель 19-річного хлопця вимагають звільнити головного лікаря ЦРЛ (ФОТО, ВІДЕО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований