28 квітня 2024, неділя

Справа “Олександрійського маніяка”: обвинувачений скаржиться на умови в СІЗО, поліцію і знову просить відводу прокурора

Володимир Никитюк, обвинувачений в двох вбивствах і замаху на вбивство в Олександрії, що на Кіровоградщині, заявив відвід прокурору Миколі Вдовиченку учора, 23 травня.
Про це Никитюк заявив в Олександрійському суді, де триває розгляд його справи, передає Моя Олександрія.
На минулому засіданні Никитюку зачитали обвинувальний акт, а сьогодні повинні почати судовий розгляд. На початку засідання підсудний заявив про відвід прокурора.
Як і на попередніх засіданнях, Никитюк стверджує, що його численні скарги на свавілля поліції, знущання і фальсифікацію справи, в тому числі спрямовані до прокуратури, залишаються без розгляду.
Обвинувачений продовжує наполягати, що давав зізнання під тортурами, що до нього застосовували електричний струм і "дибу". На думку Никитюка, яку він вже озвучував, вбивства скоїли невідомі "чорні трансплантологи". А слідство йде неправильним шляхом.
"Знайшли цапа-відбувайла, на якого хочуть скинути злочин, а не знайти злочинців. І, напевно, до цих пір нічого не роблять", – сказав він про слідство.
Також Никитюк поскаржився суду на умови в Кропивницькому СІЗО, де він утримується зараз. За словами обвинуваченого, він не отримує пенсію як інвалід другої групи, тому що у нього відібрали пенсійне посвідчення. Його без жодних підстав не виводять на прогулянку, конвоїр облив водою, в камері таргани та інші комахи. На ці та інші скарги прокуратура теж не реагує.
Прокурор в слові зазначив, що бачить підсудного вдруге, і вдруге Никитюк намагається дати йому відвід (попереднє відведення суд відхилив 4 травня; в той день Вдовиченко вперше представляв сторону обвинувачення після звільнення колишнього прокурора у справі). Прокурор сказав, що вважає чергову спробу Никитюка дати йому відвід зловживанням з метою затягнути процес.
Суд відхилив клопотання Никитюка про відвід і теж зазначив, що спроба схожа на зловживання з метою затягування. Разом з тим, суддя Галина Коліуш нагадала, що раніше суд звертався до обласного прокурора з проханням організувати прокурорську перевірку Олександрійського відділу поліції і обласного управління поліції за підозрою в побитті Никитюка в період досудового розслідування, застосування до нього тортур, позбавлення особистих речей.
Коліуш сказала, що суд досі не отримав з прокуратури результатів цієї перевірки і пообіцяла скласти запит до обласного прокурора, щоб останній надав суду результати перевірки.
Після цього суд продовжив роботу. У Никитюка зібрали анкетні дані, ознайомили з суттю звинувачень і запитали, чи вважає він себе винним і чи готовий надалі давати свідчення. Никитюк відповів, що вину не визнає і готовий давати свідчення.
Далі суд погодив порядок вивчення матеріалів справи. Враховуючи думку прокурора, адвоката, підсудного і потерпілих, домовилися побудувати розгляд матеріалів в такому порядку: письмові матеріали, опитування потерпілих, речові докази, опитування свідків, показання підсудного.
Наступне засідання призначили на 15 червня о 13.00.
Нагадаємо, Никитюка звинувачують вбивстві 21-річної Дар'ї Озарко (6 червня), грабежі дівчини з замахом на вбивство (26 липня) і вбивстві 13-річного Станіслава Бойка (початок серпня, точна дата не встановлена). За клопотанням обвинуваченого, справа слухається судом присяжних. На попередньому засіданні 4 травня Никитюку продовжили запобіжний захід у вигляді утримання під вартою ще на 60 днів.
Фото – Моя Олександрія
Справа “Олександрійського маніяка”: обвинувачений скаржиться на умови в СІЗО, поліцію і знову просить відводу прокурора
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований