03 травня 2024, п’ятниця

Загострення конфлікту в Бережинці: поліція, «Донбас» і сутички

Вівторок, 27 червня, став для жителів Бережинки, що в Кіровоградському районі, черговим випробуванням сил та нервів. Тут, нагадаємо, уже близько місяця триває конфлікт навколо ТОВ «Нива-2010», керівники якого заявляють про рейдерське захоплення підприємства, а місцеві мешканці уже кілька разів відбивали атаки заїжджих тітушок.  Здавалося б, коли поліцейські за спробу рейдерського захоплення підприємства затримали 31 людину, конфлікт мав би піти на спад, однак  цього разу загострення прийшло з несподіваного: стався конфлікт між місцевими мешканцями, поліцією та ветеранами батальйону «Донбас».
Нагадаємо, у понеділок увечері до Бережинки прибуло близько півсотні ветеранів батальйону «Донбас». Самі «донбасівці» заявляють, що приїхали на прохання місцевих мешканців, щоб охороняти землі Бережинки від рейдерського захоплення. Місцеві сприйняли таке «підкріплення» на «ура», а от поліція поставилася, м’яко кажучи, дещо насторожено.
Розповідає ветеран АТО, другий командир батальйону «Донбас» Анатолій Виногродський, з позивним «Гал».
– У понеділок у Бережинку прибули невідомі, які намагалися підпалити поле, захопити будівлі.. Місцеві мешканці викликали поліцію і в результаті було затримано 31 особу із близько 50 нападників. У цей час до нас , в ГО «Ветерани батальйону «Донбас» звернулися фермери з проханням приїхати. У нас є дружня охоронна фірма, адже та фірма, яка охороняла  товариство просто злякалася і втекла, кинувши людей. Ми приїхали сюди (в Бережинку – Ред.), заключили договір про фізичну охорону, про те, що зобов’язуємося проконтролювати не порушення прав громадян,  попілкувалися з місцевим населенням.
За словами керівника ветеранів «Донбасу», учасники даної громадської організації займалися повсякденними для себе справами – тренувалися, адже ветерани готують добровольців для загонів територіальної оборони. Утім, у вівторок ситуація змінилися.
– Мене сьогодні (у вівторок – Ред. ) двічі до себе викликав начальник обласної поліції Сергій Кондрашенко – вранці і буквально за пів години до того як усе почалося.  Вранці він попросив надати список осіб, що приїхали, однак я сказав,  щоб подавали офіційний запит, якщо хочуть отримати таку інформацію, а особисті прохання ми не розглядаємо. – розповідає Гал. – Буквально за пів години до цих подій він мені подзвонив і попросив терміново прихати в обласне управління поліції, де знаходився один із заступників командувача Нацполіцією з Києва, місцевий начальник УДО (поліції охорони – Ред.), викликали місцевого фермера, який нас запросив і адвоката. Від нас в жорсткій, ультимативній формі почали вимагати, щоб ми розірвали договір з охоронною фірмою, забрати ветеранський корпус. Взамін цього вони нам запропонували поставити 50 автоматників, які б охороняли територію. 
Приблизно у цей же час, розповідає Гал, до Бережинки почали стягувати сили Нацгвардії, місцевого КОРДу та поліції. 
– На Окружній стояли автозаки, декілька автобусів, близько роти Нацгвардії, з собаками… Командував ними полковник Голяков із центрального ТРК Нацгвардії. – розповідає Гал. – Незнайомий підполковник поліції дав команду очепити наш табір у Бережинці. Побачивши агресивну поведінку людей в формі, я дав наказ вишикувати увесь наш особовий склад, для того, щоб показати, що ми без зброї, ми не агресивні, знаходимося в одному місці. Підполковник, не представляючись. почав вимагати, щоб я відправив усіх людей до автозаку. Я попросив надати нам адвоката,  визначити наш статус і надати документи, на основі яких обмежують наші права. Він відповів мені «Ах, раз так…» і пішов.
За кілька хвилин, розповідають очевидці подій, поліцейські, використовуючи силу до «донбасівців» та навіть місцевих жителів, не представляючись, не показуючи документів жорстко «запакували» ветеранів АТО.

– Нас посадили в автобус і повідомили, що везуть в місцевий райвідділ поліції. коли ми опинилися тут,  під Кропивницьким, місцеві активісти заблокували автобус і виявилося, що нас уже вивозять з міста. Як вдалося з’ясувати, нас чомусь намагалися вивзти в сторону Новоархангельська.
Автобус з донбасівцями, яких поліція намагалася чомусь вивезти в невідомому напрямку, заблокували за Кропивницьким на трасі до Малої Виски на заправці. Буквально за годину на місці подій уже знаходилися місцеві активісти, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, учасники АТО, волонтери, народний депутат Олександр Горбунов, депутати міської ради Олександр Цертій, Сергій Бойко, Віталій Пінчук та інші. Голова облради, нардеп і депутати виконували більше переговорну функцію, намгалися розібратися у ситуації  та заспокоювали знервованих АТОвців.
Поруч із заблокованим автобусом чергували спецпризначенці та поліцейські. Пояснити АТОвцям хто, чому і навіщо нагався вивезти їх з міста на Новоархангельськ, у якому статусі знаходяться побиті ветерани «Донбасу» та чи мають вони право покинути заправку не зміг начальник обласного слідчого управління Дем’ян Таршин. Він дише запропонував побитим воїнам… написати заяви до поліції за фактом побиття, що АТОвці і зробили.
Близько години ночі, після довгих і безрезультатних переговорів з поліцією. яка так і не пояснила АТОвцям їх статус в даний момент, «донбасівці» на авто місцевих активістів без втручання поліції покинули місце конфлікту і повернулися в Бережинку, де їх до цього часу чекали місцеві мешканці, що зустріли активістів оплесками.
Отримати офіційний коментар від поліції області на момент підготовки матеріалу не вдалося.
Фото та відео – Златопіль та з соціальних мереж. 
Загострення конфлікту в Бережинці: поліція, «Донбас» і сутички
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований