25 квітня 2024, четвер

У Кропивницькому приватна охорона зі зброєю і газом “затримувала” учасника АТО

У Кропивницькому через конфлікт із працівницею аптеки співробітники приватної охоронної фірми застосували спецзасоби і погрожували автоматом учаснику АТО. Про деталі інциденту, що стався в самому центрі міста, дії та бездіяльність поліції розповів відомий в місті атовець Дмитро Слюта учора, 25 серпня, під час прес-конференції, пише Златопіль.
Дмитра добре знають в середовищі волонтерів Кропивницького, де він зарекомендував себе виключно позитивно, тож ситуація викликала обурення у волонтерів. «Підлили масла в вогонь» і коментатори в соцмережах – з фейкових аккаунтів у Facebook Дмитра і учасників АТО почали поливати брудом, обзивати наркоманами і алкоголіками. Серед  таких коментаторів і профіль з іменем В’ячеслав Мержієвський – людина з таким ім’ям та прізвищем очолює охоронну фірму «Апріорі-Кіровоград»,  що й замішана в інциденті.
– А вам всем только по поз.. .. Дмитрий а почему вы не указываете в каком Вы были состоянии, чем спровоцировали действия Охраны, на освидетельствование ехать отказались. А теп4рь спустя 5 дней расчехлились. Кто Вам дал право обсуждать действия работников Полиции, Охраны, администрации аптеки? У Вас есть соответствующее образование? Тогда устраивайтесь в контролирующие органы и осуществляете проверки. – пише Мержієвський.
Інший акаунт – "татьяна татьяна" пише:
– Эти атошники борзые. Пробухали там а теперь герои. ..Все позволено.
Прикметно, що образливі коментарі не з рейкових профілів залишили переважно люди, що вказали своїм колишнім місцем роботи правоохоронні органи.
Як розповів під час прес-конференції Дмитро Слюта, інцидент трапився в центрі міста ще 15 липня, проте до ЗМІ він вирішив звернутися тільки зараз, оскільки вибачень від учасників конфлікту та якихось конкретних дій від правоохоронців поки не має.  
За словами Дмитра, 15 липня близько 21-20 він з товаришем звернулися до аптеки, що в центрі міста, втім продавець, обслуживши двох клієнтів попереду, повідомила, що в аптеці (яка на той час торгувала вже «через віконце») технічна перерва. Однак на табличці, яку жінка продемонструвала хлопцям, значилося, що  технічна перерва має бути лише за кілька годин. Дмитро, як розповів під час прес-конференції, попросив у працівниці аптеки Книгу скарг, проте наштовхнувся на грубощі, та й коли отримав книгу, ситуацію це не виправило, адже, як виявилося,  книга не була належним чином оформлена.  «Гаряча лінія» аптеки була недоступною.
Після чергової словесної перепалки, стверджує Дмитро, працівниця аптеки закрила перед хлопцями віконце,  так що книга скарг залишилася в горе-відвідувачів. Хлопці вирішили покинути місце конфлікту, однак  далеко піти їм не вдалося.  
– На перехресті вулиць Островського та Преображенської на світлофорі ми почали переходити дорогу разом з іншими пішоходами і тут побачили як до нас на великій швидкості мчить автомобіль. – розповідає Дмитро. –  Ми зупинилися, а  авто без жодних розпізнавальних знаків зупинилося на перехресті і перекрило нам дорогу. З нього вискочило двоє чоловіків без жодних знаків на уніформі. В одного з них в руках був предмет, схожий на автомат. Той, що був з автоматом, почав кричати "Руки на капот". Ми не одразу зрозуміли що коїться. Я запитав що відбувається і на якій підставі вони вимагають покласти руки на капот, ми вирішили відійти від ато, але в цей час чоловік з автоматом підбіг до мене крикнув "Стій" і вткнул мені автомат під ребро. Я схопився за ствол автомата і відвів його в сторону. У цей час його напарник підбіг до мене і пирснув з газового балончика мені в обличчя та почав бити мене по ногах щоб звалити з ніг. 
Як виявилося згодом, хлопців намагалася "затримати" приватна охорона, що обслуговує аптеку, – ПП "Апріорі-Кіровоград".
Свідки інциденту викликали поліцію. Однак дії поліцейських здивували учасника АТО не менше, за "захоплення" приватною охоронною структурою. Поліцейські, що приїхали на виклик, за словами Дмитра, привіталися з «охоронцями» як зі старими знайомими, а один з них відмовився показувати своє посвідчення Дмитру, мотивуючи це тим, що його в нього немає, а є лише жетон. Поліцейські нібито відмовилися складати протокол за фактом нападу на учасників ато і порушення автівкою охорони правил дорожнього руху. Хлопці вказали поліцейським, що в багажнику авто (яке, за словами учасників інциденту, довгий час знаходилося просто посеред проїжджої частини) лежить автомат, однак патрульні, стверджується, жодним чином не відреагували на дану інформацію – лише заявили, що не мають права оглядати авто.  
На місце пригоди приїхали й інші патрулі екіпажі, які теж, за словами Дмитра, активністю не відзначилися.
Лише коли на місце прибула слідчо-оперативна група, побратими Дмитра (також учасники АТО) й адвокат Сергій Шагін, ситуація дещо стабілізувалася – Дмитро написав заяву до поліції, а поліцейські вилучили «пристрій, схожий на автомат» із автівки охоронної фірми.
Дмитро відзначив, що опісля того, як він написав про інцидент в соціальних мережах, невідомі почали писати ніби хлопець був нетверезим та відмовився проходити відповідну процедуру. Утім, запевняє Дмитро, про нетверезий стан навіть мова не йшла, а поліція пройти тест хлопцеві не пропонувала. 
Адвокат Дмитра, правозахисник Сергій Шагін відзначив, що необхідно здійснити перевірку даного охоронного агентства та дізнатися, чи мають вони, згідно статуту, право затримувати імовірного порушника поза межами об’єкту, який охороняють. У будь-якому випадку, зазначив адвокат, дії охоронців переходять межу дозволеного.
У патрульній поліції Кропивницького «Златополю» повідомили, що наразі триває службова перевірка дій патрульних поліцейських відділом моніторингу Управління патрульної поліції. Т.в.о прес-офіцера Управління патрульної поліції Кропивницького Сергій Ткаченко повідомив нашому виданню, що дійсно 15 липня патрульні отримали повідомлення стосовно конфліктної ситуації між службою охорони аптеки та чоловіком. 
– На місце події був направлений екіпаж Патрульної поліції., який відібрав пояснення у свідків і учасників подій та викликав слідчо-оперативну групу, оскільки претензії учасників ситуації виходили за межі повноважень патрульних поліцейських. – розповів Сергій Володимирович. 
Як повідомила "Гречці" речник ГУНП в Кіровоградській області Віталіна Бевзенко, ситуацією з "затриманням" охоронцями Дмитра Слюти зараз займаються слідчі:
«За заявою потерпілого  інформацію  внесли в реєстр. Справа кваліфікується за статтею 125 Кримінального кодексу України (нанесення легких тілесних ушкоджень). Зараз проводиться низка експертиз та триває досудове розслідування», – розповіла Віталіна.
Дмитро сподівається на вирішення цієї ситуації та на звичайні вибачення від охорони та адміністрації аптеки.
Поки «Златополю» не вдалося отримати коментар від охоронної фірми. У разі отримання коментаря, ми опублікуємо його окремо.
Фото – Златопіль та зі сторінки Дмитра у Facebook
У Кропивницькому приватна охорона зі зброєю і газом “затримувала” учасника АТО
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований