04 травня 2024, субота

Кіровоград: пішов з життя видатний літературознавець

Видатний літературознавець, доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Василь Петрович Марко сьогодні відйшов у інший світ. 
 
Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав доктор наук, професор Григорій Клочек.
"З глибоким сумом повідомляю, що сьогодні відійшов у інший світ відомий вчений і педагог доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Кіровградського педагогічного університету імені Володимира Винниченка Василь Петрович МАРКО. Для українського літературознавства, для всієї культурної та освітянської громадськості міста, для викладачів і студентів університету це велика втрата" – написав Григорій Клочек
Марко Василь Петрович (6 січня 1936, Руське Поле, Закарпатська область – 12 червня 2015 року, Кіровоград) — літературознавець, критик, доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. 
Після закінчення школи Василь Петрович навчався у Хустському педагогічному училищі. У 1954 році вступив до Ужгородського державного університету. У 60-х роках спочатку працював директором Дулівської восьмирічної школи Тячівського району, а згодом – заступником директора Тячівської районної заочної середньої школи. У 1975 році доля закидає Василя Петровича на Кіровогращину. Тут, в Кіровоградському державному педагогічному інституті імені Пушкіна (нинішній КДПУ ім. В.Винниченка) і до сьогодні працював літературознавець. Спочатку старшим викладачем кафедри української літератури, згодом доцентом, потім — професором.
Василь Петрович – автор близько трьохсот наукових праць з історії української літератури, теорії літератури, методики викладання літератури в загальноосвітній і вищій школах. На його працях, під його крилом зросло декілька поколінь літературознавців, педагогів, письменників, журналістів і краєзнавців.
Вічна пам'ять великій людині.  
 

Кіровоград: пішов з життя видатний літературознавець
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований