29 вересня 2024, неділя

На кіровоградських пляжах можна піймати сальмонельоз і токсокароз

Відпочинок на пляжах Кіровограда може принести вам сальмонельоз і токсокароз. Про це свідчать липневі результати моніторингових досліджень проб річкової води та ґрунту пляжів ідеться на сайті держсанепідслужби, пише Рідний Кіровоград.
Держсанепідслужба повідомляє, що в Кіровограді місця масового відпочинку населення біля водойм не визначені органом місцевого самоврядування, тобто офіційних пляжів немає. Та мешканці міста не зважають на це і, відпочиваючи та купаючись в водоймах, можуть наражати себе на небезпеку. Адже результати моніторингових досліджень відібраних у липні ц.р. проб річкової води у контрольних точках та ґрунту пляжів на санітарно-мікробіологічні, санітарно-хімічні та паразитологічні показники невтішні. Проби річкової води та ґрунту в м. Кіровограді відбираються на Новомиколаївському та Ковалівському пляжах з Інгулу, у міському саду з Сугоклеї.
У річці Сугоклеї за результатами санітарно-мікробіологічних досліджень виділено збудник сальмонельозу (Salmonella Enteritidis).
У пробах води на всіх пляжах зареєстровано перевищення вмісту заліза (норма 0,3 мг/дм³): на Новомиколаївському і Ковалівському – по 0,52 мг/дм³; на пляжі міського саду – 0,64 мг/дм³.
При дослідженні ґрунту (піску) на пляжах Новомиколаївському та в міському саду виявленобактерії групи кишкової палички, які є індикатором біологічного забруднення.
При проведенні паразитологічних досліджень на Новомиколаївському пляжі в одному зразку ґрунту виявлено яйця токсокар. Отже, відпочиваючи та купаючись у названих водоймах, можна захворіти на сальмонельоз і токсокароз. Нагадуємо, що сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка спричиняється бактеріями з роду Salmonella і супроводжується явищами гастроентериту та інтоксикації. Купаючись в р. Сугоклеї і ковтнувши води, можна захворіти на сальмонельоз. А токсокароз – це зоонозна гельмінтна інвазія, що спричиняється токсокарами, які паразитують у собак і котів. Один із варіантів схеми потрапляння токсокар в організм людини у контексті пляжу може виглядати так: грунт (пісок) →руки, харчі →рот. Держсанепідслужба не рекомендує населенню відпочивати на пляжах у м. Кіровограді. Незважаючи на відсутність офіційних місць відпочинку біля водойм, моніторинг води і ґрунту (піску) продовжуватиметься до кінця купального сезону.
На кіровоградських пляжах можна піймати сальмонельоз і токсокароз
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований