24 квітня 2024, середа

Кіровоградщина: один із районів на межі бунту

Як уже повідомляв наш портал, сьогодні, 6 серпня, у місті Долинська, що на Кіровоградщині, пройшло Народне Віче, на якому його представники одноголосно ухвалили рішення про висловлення недовіри усій районній та міській владі. Причини такого кроку від людей – не банальні гасла на зразок "зрада" чи "нас зливають", а цілком конкретні претензії, які ставлять під сумнів легітимність керівництва усього Долинського району. 
 
На Віче, яке зібрали представники місцевої "Батьківщини", Селянської партії та Асоціації сільгосповиробників Долинського району, зібралося більше 200 людей із долинської та навколишніх сіл. Спектр озвучених тем і проблем – досить широкий. 
Зокрема, мешканці Долинської незадоволені якістю води та її вартістю. Учасники Віче стверджують: в мерії активістам не змогли пояснити тариф, взятий буквально "зі стелі" і всіляко перешкоджали отриманню інформації про якість води та її реальну вартість.
Ще одна претензія до мерії – якість доріг у місті.  Зокрема, кошти на ремонт одного з провулків міста були виділені більше трьох років тому,а ремонту як не було, так і немає. За словами учасників акції, мер Долинської С. Зеленокорінний  буквально сконцентрував владу в місті, підкоривши практично повністю собі міську раду, органи виконавчої влади в місті,  комунальників, які "діють за його злочинними наказами" і працюють не нак ористь людей, а на власне збагачення. 
Найбільше претензій висловлювали учасники Віче до роботи Долинської РДА. Дісталося навіть її колишньому голові, свободівцю Олександру Ромащенку, котрий, за словами активістів, не зміг чи не заходів проводити люстрацію і не мав жодного досвіду управлінської роботи, а "зараз веде тут активну агітацію". 
 
До нинішньої голови РДА претензій ще більше: Ірині Бондаренко (як і голові районної ради) закидають цензуру місцевих ЗМІ:
– Відкриваєш газету, а там на одній сторінці 9 фотографій голови районної ради і райдержадміністрації. Публікації інших, "неугодних", авторів чи інших політичних сил на сторінки просто не допускаються. – обурювалися учасники зібрання.
Крім того, верхівці району закидають нехтування думкою жителів району стосовно процесу об'єднання громад. За словами людей, самовільним рішенням очільників району їхнє село, жителі якого хотіли функціонувати як окрема громада, приєднали до Долинської. 
Голову Долинської районної ради учасники Віче звинуватили у приписуванні собі цілого ряду надбавок до посадового окладу:
– Як людина, яка ще нічого не зробила для району може встановлювати собі зарплату у вісім і більше тисяч? – обурювали місцеві. – І це при тому, що в бюджеті не вистачає майже двох мільйонів на заробітну плату бюджетникам.
Окрім того, учасників Віче бентежить ситуація із землею в районі. Фермери нарікають на те, що керівники місцевих державних земельних структур, зокрема заступник начальника відділу Держгеокадастру в Долинському районі Н. Кузьміна, безсовісно віджимають землю і записують її на своїх родичів, тоді як ні учасники АТО, ні селяни не можуть добитися ї отримання. Зокрема, одній із учасниць Віче, дружині воїна АТО, виділили 1,2 гектри землі в лісосмузі. Мало того, що земля є непридатною до обробітку, так ще й з дружини воїна вимагають 2 тисячі гривень за оформлення ділянки.
Інша мешканка селища Кірове уже більше 5 років, за її словами, не може повернути собі свій пай, який стараннями чиновників від землі переходить із рук в руки від одного фермера до іншого.
Дісталося на горіхи і голові Кіровоградської ОДА Сергію Кузьменку, який нещодавно відвідував район з робочим візитом. Люди обурювалися, чому про візит губернатора дізналися постфактум, чому Кузьменко проїхався лише успішними підприємствами, проігнорувавши, наприклад, проблеми працівників ГЗКОРу, яких перевели на триденний робочий тиждень, чи соціальних працівників району, яких відправляють у безстрокові відпустки без збереження заробітної плати. 
 
Люди говорять: влада в районі злишилась в руках колишніх регіоналів, які різко перефарбувалися і поклалися в любові до Президента. По-суті ж, ніхто з влади працювати на користь громади як не хотів, так і не хоче. 
– Жодного пункту "знаменитої" програми Центральний регіон-2015 в нашому районі виконано не було. 
Серед інших проблем – відсутність нормального автобусного сполучення, височезні тарифи на енергоносії і знову ж, земля, земля, земля…
Що цікаво, за словами організаторів Віче, дізнавшись про підгтовку акції усе керівництво району в спішному темпі пішло у відпустку.
Кульмінацією заходу стало одноголосне ухвалення резолюції Народного віче, що проходило в Долинській:
"Ми, учасники Народного Віче,підтримуючи прагення учасників Євромайдану в рішучості зламати прогнившу корумповану систему влади в державі, змушені констатувати, що в Долинському районі і надалі при владі залишаються представники реждиму Януковича та Партії регіонів. Це за їхньою участю і підтримкою організвувалися антимадани з "тітушками", а сьогодні вони замаскувалися і затято представляються прихильниками Президента України П.Порошенка, якого привів Євромайдан. 
Це неприпустимо і не може так далі продовжуватися.
Цинічно і аморально, ціною більше сотні відданих житів і тисяч скалічених людей, триматися за владу, панове Бондаренко І.П., Бабенко Л.В., Зеленокорінний С.І.
Нас турбує непрофесіоналізм та бездіяльність влади, що ставить під сумнів вирішення нагальних проблем жителів та вцілому забезпечення соціально-економічного розвитку району.
В районі зростає безробіття, не залучаються інвестиції у створення нових робочих місць, під великим питанням залишається нормальне проходження опалювального сезону 2015-2016 років на об'єктах соціальної сфери, в районі мають місце серйозні порушення прав громадян на отримання земельних діялнок, неправомірні дії міської влади щодо необгрунтованого та непрозорого формування тарифів на комунальні послуги
Ми заявляємо про недовіру місцевій владі і вимагаємо:
1. Звільнити голову Долинської райдержадміністрації Бондаренко І.П., так як її кандидатура не погоджена з громадою району і політичними партіями демократичного спрямування, згідно з вимогами Євромайдану, за незадовільну роботу по забезпеченню економічного та соціального розвитку району, що значною мірою погіршує життя долинчан.
Витяг з резолюції Народного Віче 1) направити Прем'єр-міністру України Яценюку А.П. та Президенту України Порошенку П.П. щодо звільнення із займаної посади Бондаренко І.П.
2. Добровільно скласти повноваження голові районної ради Бабенко Л.В. в зв'язку з активною підтримкою диктаторського режиму В.Януковича та зловживанням службовим становищемпри затвердженні матеріального стимулювання до заробітної плати, враховуючи недорфінансування медицини, освіти тощо. 
3. Добровільно скласти повноваження міському голові Зеленокорінному С.І. за зловживання службовим становищем, надання преференцій членам родини в сфері земельних відносин.
4. Голові Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюку М.П. звільнити з займаної посади голову комісії з реорганізації відділу Держземагенства у Долинському районі – заступника начальника відділу Держгеокадастру в Долинському районі Кузьміну Н.М. за зловживання та використання службового становища в корисливих цілях, без права продовдення роботи в цій системі.
5. Звернути увагу керівництва районної ради на неприпустимість:
тиску і залякування жителів населених пунктів району у питаннях добровільного об'єднання громад;
втручання у редакційну політику комунальних ЗМІ, що призвело до зниження тиражу та зростання дотаційності газети "Долинські новини".
6. Виконкому міської ради:
– терміново привести тарифи на житлово-комунальні послуги, воду та водовідведення до економічно обгрунтованих з урахуванням всіх зауважень та 
висновків незалежної комісії. створеної при міській раді, та взяти до уваги претензії жителів мікрорайонів по погірщенню якості води;
– провести обмеження руху автомототранспорту, руху великовагових автомобілів-зерновозів по провулку Транспортний з метою дотримання безпеки пішоходів, та недопущення подальших випадків руйнації прилеглих жо провулку житлових будівель громадян.
7. Заступнику міського голови у відповідності до функціональних повноважень вирішити питання подальшого перебування на посаді начальника КП "Центр" Кушка А.В. за неправомірне втручання в роботу ініцціативної групи по обговоренню тарифів на воду та водовідведення, тисмк на них та залякування кримінальною відповідальністю. 
8. Звернути увагу т.в.о. начальника райвідділу міліції Клименка О.В. на неприпустимість викликів до райвідділу міліції на допити членів ініціативної групи за їх активне відстоювання обгрунтованості тарифів на воду та водовідведення.
9. На черговому Народному Віче заслухати звіт посадових осіб райдержадміністрації про виконання власних повноважень щодо гарантованого права громадян на отримання земельних ділянок для ведення фермерства і особистих селянських господарств.
10. Голові ОДА Кузьменку С.А. вжити невідклладних заходів щодо припинення зловживань, хабарництва та знущань над громадянами при наданні земельних ділянок в користування у Головному управлінні Держземагенства в Кіровоградській області
11. Вирішити питання звільнення головних редакторів місцевих ЗМІ за нерівномірний доступ до цих ЗМІ політичних партій, громадських організацій та окремих громадян та незабезпечення ними незалежності від влади.   
12. Звернутися до правоохоронних органів щодо перевірки правомірності приватизації, законності реалізації майна, обгрунтованості встановлення розмірів ринкового збору місцевого Колгоспоного ринку райспоживтовариства, який розташований за адресою вулиця Радянська, 81 а.
13. Заслухати інформацію про виконання резолюції Народного Віче на наступному Віче.
14. Резолюцію Народного Віче оприлюднити в комунальних засобах масової інформації (газеті "Долинські новини", місцевому радіомовленні) та направити голові Кіровоградської ОДА Кузьменку С.А., голові Долинської РДА Бондаренко І.П., голові Долинської районної ради Бабенко Л.В., міському голові Зеленокорінному С.І. , т.в.о. начальника райвідділу міліції Клименку О.В., голові Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюку М.П., прокурору Кіровоградської області Коваленку А.І., начальнику УМВС України в Кіровоградській області Кондрашенку С.І.  

Наш кор.

Фото – Златопіль 

Кіровоградщина: один із районів на межі бунту
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований