16 травня 2024, четвер

Кіровоградщина: у земельному конфлікті прослідковуються зв’язки з Донбасом?

У селі Злинка, Маловискіського району, що на Кіровоградщині, через мільйонні махінації з землею півтисячі селян позбавили права на користування своїми наділами. Все через невідому фірму, яка начебто попередньо уклала з усіма договори оренди. Все б нічого, та 500 людей запевняють, що жодних підписів не ставили і про нову фірму чують вперше
 
Як раніше повідомляв «Златопіль», цим подіям передувало викрадення з офісу одного з найбільших місцевих фермерських господарств, ТОВ «Авангард», земельних документів. Керівник підприємства Анатолій Хмурін запідозривши, що здобуту наживу зловмисники можуть використати у корисних для себе цілях, звернувся до реєстраційного відділу. Там вперше і дізнався про фірму-клон ТОВ «СТОВ «Авангард» зі керівником Хмарою. На цю фірму вже було перереєстровано договори оренди  на дві з половиною тисячі гектар землі.
За неофіційною інформацією, директор фірми-клона – людина підставна і без постійного місця проживання. Викрадення  паперів і факт махінацій із земельними наділами, слідство поки не пов’язує, адже список осіб у двох випадках збігається тільки частково. Всі особи, які пов’язані із діяльністю ТОВ «СТОВ «Авангард» зараз розшукуються міліцією для проведення слідчих дій.
Селяни заявляють, що документів про передачу оренди землі невідомій  фірмі ніхто не підписував. Крім того на договорах видно, що вони реєструвались опівночі. Деякі документи взагалі мають подвійний реєстраційний номер. А півсотні паперів підписані людьми, які давно померли.
 
 
Зараз власником фірми-клона є Олексій Романчик. Він же був керівником фірм ТОВ «ЕлонаГруп» та ТОВ «ВКФ Воля». З 8 серпня минулого року, керівником і підписантом «Волі» став – Важа Беденашвілі, а місце прописки підприємство змінило з Кіровограда на Донецьк, який на час перереєстрації вже був підконтрольний сепаратистами.
Районна влада підтримує постраждалих громадян і обіцяє надавати допомогу у судових процесах, які і мають скасувати реєстрацію незаконних договорів. Для цього організують безкоштовну юридичну допомогу.
 
 
Відносно посадовців Маловисківської реєстраційної служби зареєстровано кримінальне провадження за статтею – «Зловживання владою або службовим становищем». Яким чином  півтисячі договорів були зареєстровані без відома справжніх власників земель – і має з’ясувати слідство. Крім того зараз триває службова перевірка працівників, які реєстрували підробні документи. Висновки мають оприлюднити в найближчі дні. До цього всі працівники реєстраційної служби продовжують працювати у звичному режимі, без відсторонення від службових повноважень. 
На даний момент, жодному із фігурантів справи, слідство не оголосило підозру. Місцеві ж селяни не розуміють, чому мусять в судовому порядку доводити право на користування власною землею. У разі якщо найближчим часом винуватців не буде притягнуто до відповідальності, селяни обіцяють вдатись до радикальних дій, для цього вже обладнали укріплення та блокпости.
Кіровоградщина: у земельному конфлікті прослідковуються зв’язки з Донбасом?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований