27 квітня 2024, субота

У Кіровограді шахтарі вийшли на страйк через затримку зарплати та погані умови праці

400 робітників Інгульської шахти у Кіровограді вийшли на страйк. Причиною таких дій шахтарів стала затримка заробітної плати та неналежне матеріально-технічне оснащення виробництва, пише «Гречка».
"На підприємстві відбувається свавілля та нецільове використання грошей. Керівництво шахти наживається, а простим робітникам елементарно не виплачують зарплату", – розповів один із працівників Ігор.
 
Чоловік стверджує, що затримки по зарплаті явище систематичне. До того ж у шахті немає необхідного обладнання та інвентарю, аби шахтери якісно могли виконувати свою роботу.
 
"Допоки не виплатять всі гроші, ми не працюватимемо. Окрім того, працювати просто нічим. Постачання немає, лише одні розмови", – запевняє Ігор.
 
В обіцянки керівництва працівники не вірять, будуть бастувати до повного погашення заборгованості по зарплаті та до створення належного матеріально-технічного забезпечення.
 
"Продукція відвантажується, гроші йдуть на підприємство, а нас просто ігнорують. Зарплата шахтаря від 3 до 6 тисяч гривень з усіма надбавками, але і цього не платять", – обурюється чоловік.
 
 
На підприємстві вину за затримку зарплатні перекладають на ДП НАЕК «Енергоатом», мовляв вони не розрахувалось за надану йому комбінатом продукцію. Саме такі розрахунки є основною дохідною частиною ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», до структури якого і входить Інгульська шахта. Востаннє така тривала затримка була ще в 2004 році.
 
«Проблема в заборгованості по виплаті авансу в 7 днів. Причиною затримки виплат є те, що ДП НАК «Енергоатом» не в повному обсязі фінансує виробничі програми «СхідГЗК», тобто не розраховується за відвантажену продукцію. На сьогодні це єдиний спосіб для комбіната заробляти гроші. Люди хвилюються, що може бути затримка по виплаті зарплати, яка повинна бути 7 грудня. Також вони звертають увагу на поганий стан матеріально-технічного забезпечення, що не дає можливість виконувати виробничі програми", – коментує  Сергій Полулях, начальник відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ Інгульської шахти.
 
На вимогу страйкарів на підприємство приїхав головний інженер ДП «СхідГЗК» Віктор Пухальський, який зустрівся з робітниками та розповів про позицію керівництва з цього питання.
 
"Головний інжинер повідомив, що боргів по зарплаті за жовтень на підприємстві немає, є заборгованість по виплаті авансу. Віктор Пухальський гарантував, що до кінця тижня працівникам виплатять аванс і видадуть зарплату згідно графіку», – говорить Сергій Полулях.
 
На комбінаті не заперечують щодо існування проблем з оснащенням на Інгульській шахті та обіцяють покращення.
 
«Головний інженер державного підприємства повідомив, що на комбінат надійшло дві вантожо-доставочні машини, які розподілять між шахтами. Наразі комбінат займається питанням розподілу», – додав Полулях.
 
 
Наразі ініціативна група шахтарів веде перемовини з представниками комбінату. Гарантій, що завтра шахта поновить роботу поки немає. Санкції проти страйкарів поки не застосовуватимуть, однак якщо працівники протягом тижня не спустяться у шахті, її роботу призупинять.
 
 
Довідка: Державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (ДП"СхідГЗК") створене в 1951 році. Це єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. Комбінат географічно розташований у трьох областях: Дніпропетровській, Кіровоградській та Миколаївській, центральний офіс знаходиться в м. Жовті Води Дніпропетровської області.
Основна продукція комбінату – концентрат природного урану. СхідГЗК виробляє також сірчану кислоту, гірничошахтне устаткування. Комбінат надає транспортні послуги (авто – і залізничні) , ремонтно-будівельні, науково-дослідні і конструкторські розробки, послуги зв'язку та ін. До структури підприємства входить три шахти: Інгульська, Смолінська та Новокостянтинівська.
У Кіровограді шахтарі вийшли на страйк через затримку зарплати та погані умови праці
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований