19 травня 2024, неділя

Кіровоградщина: до дерибану землі причетний син мера?

Син мера міста Долинська, що на Кіровоградщині, А.Зеленокорінний може бути причетними до махінацій із незаконним заволодінням державною землею. Таку інформацію оприлюднила «Асоціація сільськогосподарських підприємств Долинського району», пише Златопіль.
Про незаконний, але дієвий, спосіб отримання  землі на Кіровоградщині  розповіли учора, 19 серпня, у листі до в.о. начальника ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області С.Хоменка представники «Асоціації сільськогосподарських підприємств Долинського району». Копія листа є у розпорядженні редакції нашого видання.
Як пояснюється в листі, з 2009 року на території Долинської району значна кількість земель сільськогосподарського призначення державної форми власності була передана у користування на умовах оренди громадянам для ведення фермерських господарств. Надання таких земель значними площами відбувалося на територіях Гурівської, Варварівської, Новограгорівської Другої та Олександрівської сільських рад Долинського району Кіровоградської області. Внаслідок розпаювання земель, переданих громадянам в оренду, значна кількість цих земель  перейшла у приватну власність. Нерівність претендентів на створення фермерських господарств привела до передачі значних площ одному користувачу. При цьому надання земель для ведення фермерського господарства проводилося одному і тому ж громадянину не один раз (!). В «Асоціації сільськогосподарських підприємств Долинського району» наводять приклад такого собі фермера, що отримав у приватну власність 500 (!) гектарів на території Варварівської сільської ради.
 
 
Як пишуть представники «Асоціації сільськогосподарських підприємств Долинського району», отримавши в користування на умовах оренди без аукціону земельні ділянки для ведення фермерського господарства та уклавши договори оренди терміном не менше як на 10 років, окремі землекористувачі за допомогою розпорядників землею розпаювали протягом першого та другого років оренди ці землі між членами фермерських господарств, при цьому їх трудова участь не підтверджена та й нонсенс: земельну ділянку отримав громадянин, який зареєстрував договір з громадянином, а розпаювали на членів фермерського господарства і при цьому договір оренди не припинявся.  Таким способом, переконують в листі, діють ФГ «Сокіл Г», «Мужність», «Юлія В», «Танасович», «ЮС АГРО», «Рєзнік С.Л.», «Шевченко Плюс».
Нещодавно у «Асоціації сільськогосподарських підприємств Долинського району» з’явилася інформація про діяльність ФГ «Сатурн Агро Макс», яке близьке до сина мера Долинської А.Зеленокорінного. Як значиться в листі, Зеленокорінний отримав ділянку для ведення фермерського господарства на території Олександрівської сільської ради Долинського району і зараз вимагає розпаювати її між чотирма членами свого господарства. Не дочекавшись згоди від Держгеокадастру в області, Зеленокорінний уже уклав договір з Г.Кузьміним (син в.о. начальника районного Держгеокадастру, монополістом у районі з питань виготовлення землевпорядної документації) на виготовлення землевпорядної документації.  Справа в тому, що, згідно Закону, якщо в Держгеокадастрі не дають відповіді (відмови) в установлений строк, фермер має право замовити виготовлення землевпорядної документації без згоди відомства. Лишається відкритим питання: чи було затягування від Дергеокадастру навмисним?
У листі до очільника обласного управління Дергеокадастру фермери говорять про небажання влади та правоохоронних органів розслідувати факти махінацій із землею в районі. Кажуть, що у разі не реагування на ситуацію, будуть змушені вдаватися до усіх можливих засобів для усунення відомих та виявлення невідомих широкому загалу порушень земельного законодавства. 
Від редакції: Описана ситуація, нам здається, є цілком реальною заявою громадян  про реальні злочини – крадіжку в держави землі. Редакція залишає за собою право на друк коментарів до викладеної інформації  зацікавлених сторін.
Кіровоградщина: до дерибану землі причетний син мера?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований