26 квітня 2024, п’ятниця

На Маловисківщині дошкільнят навчають християнській етиці

На Маловисківщині відбувся обласний семінар методистів методичних кабінетів (центрів) відділів, управлінь освіти райдержадміністрацій, міських рад, які відповідають за дошкільну освіту. Як розповіла кореспонденту "Златополя" методист з дошкільного виховання відділу освіти райдержадміністрації Людмила Шведенко, його учасники працювали над темою «Творче запровадження парціальних програм в умовах реалізації варіативної складової базового компонента дошкільної освіти». За її словами, саме парціальні (застосовані разом) програми дають можливість поглиблено висвітлити один або декілька близьких змістових компонентів, напрямів за освітніми лініями, видами діяльності.
-Ми активно використовуємо такі методи роботи в дошкільництві для організації діяльності дошкільних закладів і груп за певним пріоритетним напрямом (художньо-естетичний, фізкультурно-оздоровчий, пізнавальний, етнокультурний, комунікативно-мовленнєвий та ін.), студій, гуртків, секцій, центрів розвитку при дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних закладах, а також для проведення поглибленої індивідуальної роботи в умовах дошкільного навчального закладу та родини з тими дітьми, які виявляють інтерес, здібності, активність в опануванні певних видів діяльності, змістових освітніх ліній тощо. Кожна така програма має свого користувача, адресата, призначена для задоволення освітніх потреб різних категорій вихованців та урахування певної специфіки діяльності тієї чи іншої форми надання освітніх послуг. Залежно від такого призначення для дошкільної освіти розробляються загальні, спеціальні, експериментальні програми)
В дошкільних закладах Маловисківщини активно працюють за такими парціальними програмами: «Про себе треба знати, про себе треба дбати», програма з основ здоров’я та безпеки життєдіяльності дітей віком від 3 до 6 років (автор Л.В.Лохвицька), «Грайлик», програма з організації театралізованої діяльності в дошкільному навчальному закладі (автори О.М.Березіна, О.З. Гніровська, Т.А.Линник), «Радість творчості», програма художньо-естетичного розвитку дітей раннього та дошкільного віку (Р.М.Борщ, В.Д.Самойлик), «Граючись – вчимося. Англійська мова», програма для дітей старшого дошкільного віку, методичні рекомендації (С.Гунько, Л.Гусак, З.Лещенко), «Казкова фізкультура», парціальна програма з фізичного виховання дітей раннього та дошкільного віку (авт. М.М.Єфименко), регіональна парціальна програма «Веселкова музикотерапія», програма, що передбачає оздоровчо-освітню роботу з дітьми старшого дошкільного віку (І.А.Малашевська та С.К.Демидова (музкерівник Кіровоградського ДНЗ № 73.Аби переконатися, як це відбувається на практиці, учасники семінару завітали у смолінський ДНЗ «Ромашка». Тут перед присутніми виступили завідувач кафедри дошкільної та початкової освіти КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» кандидат педагогічних наук, доцент Н.В. Тарапака, а основні тенденції розвитку освіти в Маловисківському районі розкрили заступник голови райдержадміністрації Л.С.Синчук та начальник відділу освіти райдержадміністрації С.В.Кравченко. Про забезпечення матеріально-технічних умов для реалізації навчально-виховного процесу в дошкільних закладах селища Смоліне говорив селищний голова М.М.Мазура. Презентувала роботу Смолінського ДНЗ № 3 «Ромашка» його завідувач О.А.Шевченко. Практичний блок включав у себе перегляд тематичного заняття «Про себе знай і добре дбай»(середня група, вихователь Н.А.Шевченко), презентацію роботи гуртка «Основи християнської етики» «Про що розповідає дзвін» (старша група, вихователь В.П.Мостовщик), яку разом з вихователем проводив отець Олександр, який вручив гостям освячені ікони «Благословення дітей»). Принагідно сказати, що програма з християнської етики в дошкільному закладі діє лише на Маловисківщині районі і про цінність цього досвіду говорили кіровоградські гості.
Цікавою була і методична робота з дошкільниками. Гостей семінару запросили в своєрідний педагогічний кінотеатр, де вони змогли переглянути «телепередачі» «Все буде добре» та «Хто зверху». Так була організована робота з педагогічними кадрами, до якої долучилися психолог закладу О.А.Король та методист К.І.Павленко. Далі усі відвідали ще один Смолінський дитсадок – «Теремок», де ознайомились з творчим впровадженням парціальних програм «Грайлик» та «Радість творчості». Зацікавила присутніх і практика застосування великої кількості театрів, які тут існують – ляльковий, наколінний, тіньовий, пальчиковий та інші, а також майстер-клас із виготовлення обрядової ляльки «Птаха радості». Все це гостям демонстрували завідувач В.О.Ковальова, музкерівник А.С.Бащуцька та вихователь В.В.Єрко.
Наступним пунктом для гостей семінару стала Лозуватка, де в місцевій церкві вихованці недільної школи показали театралізоване дійство, а про роботу місцевого дитсадка “Калинка” розповіла його завідувач В.В.Скічко. А в Оникієвому учасникам семінару про створення умов для забезпечення функціонування дошкільного закладу розповіла сільський голова І.Б.Воєвода, а презентувала досвід роботи дошкільного навчального закладу «Дюймовочка» його завідувач Н.Г.Олефіренко. Тут увагу гостей привернуло заняття за парціальною програмою «Радість творчості» «В гостях у бабусі» (народні промисли – гончарне мистецтво, старша група, вихователь О.А. Микитюк та, звичайно ж, відвідини Оникіївського Держлісгоспу. В дитсадку “Дюймовочка” було представлено виставку творчих робіт ДНЗ району, в яких не мали змоги побувати учасники семінару.
Висновок учасники семінару зробили позитивний, адже збагатилися чималим досвідом. Як запевнила Н.Тарапака, багато чого, запозиченого у маловищан, активно пропагуватиметься і на області.
 

На Маловисківщині дошкільнят навчають християнській етиці
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований