19 травня 2024, неділя

На Кіровоградщині вперше пройшов “Чута-фест”

На Кіровоградщині відбувся етно-фольклорний фестиваль «Чута-фест». Свято проходило на території музею-заповідника «Гайдамацька Січ», що у селищі Цибулевому Знам'янського району, пише Рідний Край.
«Чута-фест» проводиться уперше, але навіть попри його «юний вік», на свято завітало багато людей, як місцевих жителів так і гостей з усієї області. На концертному майданчику виступали хореографічні та вокальні колективи зі Знам’янки, Дмитрівки, Трепівки. Серед народних умільців, що презентували свої гончарські, образотворчі та інші вироби народно-ужиткового мистецтва, були мешканці Кіровоградщини та Чигирина.
Сама назва Чута, за словами господаря зеленої садиби та одного із організаторів фестивалю Володимира Вознюка, пішла від назви давнього лісового масиву, що існував тут ще за часів Київської Русі.
«На сторожі кордонів лісостепу були розташовані форпости, з яких наші предки могли по«чути» набіги ворогів. Звідси і назва Чута, хоча існує думка про її давніше, кіммерійське походження. Щодо часів козаччини, то в чутинськах ярах розросталися великі городища з козацькими оселями», –  повідомив Володимир Вознюк.
Організатор фестивалю Микола Ярчишин зазначив, що ідеєю фестивалю стало відродження духовності та культури наших предків.
«Сучасне покоління має відчувати своє коріння», –  зазначив Микола Ярчишин
Святкове дійство тривало у двох плошинах. Біля концертного майданчику простягнувся ярмарок, де можна було помилуватися розписаним посудом, хенд-мейдовими м’якими іграшками та прикрасами, вишиваними іконами та картинами. Також на ярмарку можна було придбати лікувальні трави, вироби бджолярства, плетені корзини та різноманітні прикраси.

У другій площині, тобто в яру, розташувався поетичний майданчик, палатки зі смаколиками, а також польова кухня з козацьким кулішем та паруючою юшкою.

 

На Кіровоградщині вперше пройшов “Чута-фест”
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований