04 травня 2024, субота

У Кіровограді обговорили низькі результати учнів на ЗНО

У облдержадміністрації відбувся моніторинговий семінар з приводу якості знань учнів як результат ЗНО. Про це пише офіційний сайт Кіровоградської ОДА.
Як повідомляється, обласна влада стурбована низькими результатами, які демонструють випускники шкіл області під час зовнішнього незалежного оцінювання, ця тема неодноразово порушувалася в ОДА, аналізувалося й питання золотих медалей, що не пройшли підтвердження тестами. Саме тому і виникла ідея проведення подібного семінару. Сьогодні він проводився для директорів шкіл нового типу (ліцеї, гімназії тощо) і начальників районних відділів освіти. Участь у роботі освітян під час семінару взяла також і заступник голови облдержадміністрації Віта Атаманчук.
Розмова видалася досить відвертою, позаяк про всі недоопрацювання яскраво свідчать цифри, які як і факти – річ уперта. Стан навчальних досягнень учнів у розрізі територій прокоментував директор Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти Анатолій Анісімов. Якість цих досягнень за 7 років, за час коли проводилося ЗНО, для шкіл області мало змінилася – для базових навчальних предметів вона залишається стабільно низькою. Близькі результати ЗНО до середньо українських випускники Кіровоградщини мають з української мови та літератури, історії України та географії. А от з хімії, фізики, математики – чи не найгірші по всій Україні. Для Кіровоградщини, як і для всієї України, за словами Анатолія Анісімова, притаманний чіткий розподіл на кращі і гірші досягнення учнів у навчанні залежно від того з міста вони, чи з села. Але й серед міст можна виділити свою градацію. Так, за всі роки ЗНО стабільно з усіх предметів вищі за середньообласні показники мають Олександрія та Кіровоград. Непоганими результатами своїх учнів можуть також похвалитися і Світловодськ зі Знам’янкою, а також Новгородківський, Голованівський, Гайворонський та Онуфріївський райони. Що стосується тестування по загальнообов’язкових предметах, то тут Анатолій Анісімов також виділив своїх лідерів разом з аутсайдерами. Однозначний лідер – Новгородківський район, тут учні демонструють високі результати одразу за двома навчальними предметами – українською мовою та історією України. Особливо Анатолій Анісімов виділив Вільшанський район, де найгірші в області результати тестів з української мови. Що стосується математики, найкраще її знають учні Голованівського, а найгірше – Петрівського районів.
Зрозуміло, що результати учнів на ЗНО – це показник фаховості і професійності їхнього вчителя. Тому саме вчителі мають усвідомлювати усю міру своєї відповідальності – наголошувала директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ельза Лещенко.
Однак спеціалісти Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені В.О. Сухомлинського спробували виокремити й інші причини низького рівня показників ЗНО випускників навчальних закладів області. Окремі з них прокоментувала заступник директора інституту Лариса Голодюк. Безумовно, однією із перших причин вона також назвала фаховий рівень педагогів, а далі – їхнє суб’єктивне ставлення до учнів, що призводить до завищення оцінок. Виділила вона також недостатнє, а іноді, відверто кажучи, вкрай слабке, матеріально-технічне оснащення закладів. Не заперечувала Лариса Голодюк і той факт, що розподіл село/місто також має свій вплив на якість освіти дітей.
Певна річ, що подібний семінар це лише початок обов’язкової систематичної роботи, направленої на аналіз допущених помилок і на їхнє усунення. Адже, як наголосила директор профільного департаменту Ельза Лещенко, суттєвих і складних реформацій в освітній галузі ближчим часом не передбачається, але це не означає, що має змінитися загальне бачення освіти, що в першу чергу передбачає якість, як навчального процесу так і кінцевих знань учнів.
У Кіровограді обговорили низькі результати учнів на ЗНО
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований