29 вересня 2024, неділя

Свято вина відзначили у Вільшанці (ФОТО)

Традиційне болгарське свято вина «Трифон зарізан» відбулось в суботу у Вільшанському будинку культури №2.
Про це повідомляє кореспондент «Златополя» у Вільшанці, що на Кіровоградщині. 
Це свято відбувається вже одинадцятий рік поспіль. Організатором заходу є міський будинок культури №2 та товариство вільшанських болгар «Алфатар». 
Кожен рік винороби Вільшанського району пропонують випити їхній напій дегустаторам. Саме вони визначають найкращого серед них – царя вина. 
За традицією  організатори йдуть в гості до минулорічного царя. Там він, будучи в болгарському національному костюмі, відрізає три виноградні лози, кропить їх вином та віддає жінкам. З цих гілочок вони плетуть для винороба вінок, танцюють та співають. Потім організатори, повернувшись в будинок культури, проводять дегустацію напоїв пронумерованих і без вказівки на винороба. Власника вина, яке найбільш сподобалось журі, за традицією, назвали царем вина. Ним став Остапенко Віктор Антолійович. Інші гості свята обирали три призових місця. Перше отримав Бачинський Сергій Миколайович, друге – Боєв Леонід Степанович, третє – Нестеров Анатолій Опанасович.
[widgetkit id=1450]
Згадані винороби отримали дипломи та цінні подарунки. Нового царя вина ще й у тачці катали. Чимало людей було відзначено грамотами за збереження болгарської культури та активну участь у святі.  
«Трифон зарізан» – день в народному календарі слов'ян, що припадає на 14 лютого. У східних і південних слов'ян, пов'язаний з наближенням весни.
Фото – Златопіль
Свято вина відзначили у Вільшанці (ФОТО)
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований