16 травня 2024, четвер

У Кропивницькому перевіряють заклади громадського харчування на лояльність до української мови

Сьогодні, 14 березня, у кав'ярні "Арабіка" в Кропивницькому відбулася презентація громадської ініціативи "Мовний моніторинг", яку провели голова обласної організації Всеукраїнського об᾿єднання «Рух захисту української мови» Дмитро Сінченко, голова обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Олександр Ратушняк та громадська активістка Ольга Кирилюк, повідомляє кореспондент Златополя
Під час презентації було оприлюднено перші результати перевірки закладів громадського харчування міста на якість спілкування та обслуговування відвідувачів українською мовою. Крім цього, активісти представили карту лояльності й озвучили критерії, за якими власне і відбувається сам моніторинг. 
Як виявилося, за результатами моніторингу, в Кропивницькому лише зовсім невелика кількість закладів спілкуються за замовчуванням українською мовою та мають україномовне меню. 
До цих закладів належать кав'ярні "Львівські пляцки", "Арабіка", "Какао Боб". Саме вони отримали "п'ятірку" за визначеними критеріями: інтер'єр/екстер'єр (мова, якою оформлена більша частина зовнішніх та внутрішніх написів закладів); меню (мова, якою оформлено меню чи інша поліграфічна продукція закладів); мова працівників закладів «за замовчуванням»; мова працівників закладів після прохання перейти на українську. 
Такі заклади як кав'ярня "Мокко", суші-бар "Васабі", кав'ярня "Прага" отримали по нуль балів, що означає, що в них взагалі відсутня лояльність і вони повністю ігнорують українську мову. 
Як зазначають організатори проекту, головне завдання цієї ініціативи – "викликати громадський запит на українську мову". 
Акцію розпочато 21 лютого – в День захисту рідної мови, а її завершення планується на 9 листопада – День української писемності та мови. , 
– В нашій країні, як ми помітили, склалася така ситуація, що українці, для того, щоб забезпечити виконання своїх найголовніших потреб, переходять в більшості випадків на російську мову. Рідна мова, як виявляється, не може їм цього надати. І в цьому, звісно, є наша провина, бо офіціанти, наприклад, коли до них звертаєшся з проханням обслуговувати українською, кажуть "А никто до вас этого не просил!" І воно так і є – люди бояться та соромляться спілкуватися в громадських місцях українською мовою. Тож, цією акцією ми хочемо показати, що це нормально просити офіціантів спілкуватися з вами державною мовою", – пояснює громадська активістка та волонтерка "Мовного моніторингу" Ольга Кирилюк. 
До моніторингу організатори закликають залучатися всіх небайдужих містян, які можуть надсилати свої спостереження порушень щодо невживання української мови працівниками громадських закладів на сторінку проекту у Facebook Мовний_моніторинг
Фото – Златопіль.
У Кропивницькому перевіряють заклади громадського харчування на лояльність до української мови
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований