18 травня 2024, субота

На Кіровоградщині відкрили пам’ятник Юрію Горлісу-Горському (ФОТО)

Цієї суботи, 29 квітня, у рамках фестивалю "Холодний Яр", що проходить на території Кіровоградщини і Черкащини, у селі Розумівка, що в Олександрівському районі Кіровоградщини, відкрили пам'ятник письменнику-холодноярцю Юрію Горлісу-Горському, який уперше в історії світової літератури написав про боротьбу холодноярців під час національно-визвольної війни 20-х років ХХ століття, інформує Златопіль.
На відкриття пам'ятника до Розумівки завітали кропивничани, небайдужі жителі Кіровоградщини, учасники АТО, активісти, волонтери, голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко, перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко, Єпископ Кропивницький і Голованівський Марк та гості з усієї України – історики, краєзнавці, науковці. 
Провів церемонію відкриття знаний кропивницький історик та активіст Юрій Митрофаненко.
Перед відкриттям пам'ятника гості хвилиною мовчання вшанували полеглих в визвольній війні та поклали квіти до могили Чорного Ворна, що знаходиться поруч з пам'ятником. Опісля учасники АТО підняли прапор України та прапор Холодного Яру на флагштоках поруч.
Відвідав захід і голова ОУН Богдан Червак. У своїй промові він наголосив на необхідності пам'ятати приклад предків та керуватися тією любов'ю до Батьківщини, якою керувалися холодноярці, виборюючи свою незалежність. 
Зі словом до зібрання в Розумівці звернувся і голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко.

– Шановні українці! Мені за честь бути поряд з вами. Хто не знає своєї історії, той не має майбутнього. Усі наші керманичі 22 роки щось робили, творили якусь незалежність, але не змогли "розрізати пуповину" від РОсії, яка завжди нас гнобила, яка не хотіла бачити, що є український народ, що він є гордий і що він є господар. Більше того, вони відчували, що він є патріотичний і що він не пошкодує свого життя задля захисту своєї землі. Ми сьогодні на цій землі. Тут полягли наші хлопці. Вони воювали з Росією. Вони своїми життями не дали ворогу швидко просунутися Україною. – сказав Олександр Чорноіваненко. – Якби не ці 22 роки, то, можливо б, не було цієї війни, яка уже три роки триває на теренах України.Йде відкрито між Україною і РОсією. Але дехто не хоче цього визнавати: говорять, що є АТО. Це не АТО. Це є війна проти України, проти українського народу.Хочу схилити голову перед тими, майже 200 наших земляків, що полягли. Хочу висловити подяку нашим воїнам, яких більше 10 тисяч пішло захищати нашу країну. Пішли, щоб показати, що Україна є, Україна буде. Слава Чорному Ворону! Слава нашим Героям! Слава Україні!
Меморіал, створений кропивницьким скульптором Віктором Френчко, відкрили краєзнавець Іван Петренко та сільський голова Розумівки Микола Христенко. 
Освятив меморіал Владика Марк. 
Опісля офіційного відкриття та спільної молитви, захід продовжився у форматі "Вільного міккрофону". Кропивничани ж, у більшості своїй, вирушили на Черкащину, де в Медведівці та Іваньківці у суботу та неділю проходив мистецько-патріотичний фестиваль "Холодний Яр".
[widgetkit id=1462]
Фото – Златопіль
На Кіровоградщині відкрили пам’ятник Юрію Горлісу-Горському (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований