05 жовтня 2024, субота

Владика Марк: «Ми дуже довго виховувалися в неправді»

Цієї суботи, 29 квітня, на Кіровоградщині у селі Розумівка було відкрито пам'ятник письменнику-холодноярцю Юрію Горлісу-Горському. Участь в урочистостях з нагоди відкриття монументу взяв і єпископ Кропивницький і Голованівський Марк. 
Владика Марк освятив момумент, провів спільну молитву з учасниками зібрання та звернувся зі словом до присутніх. Публікуємо виступ єпископа Марка без скорочень. 
Ми знаємо, що перший учасник будь-якої війни – правда. І ми – те покоління, яке дуже довго виховувалося в неправді або напівправді. Ми бачимо плоди цього виховання в неправді. Неправда не може дати добрих плодів – вона руйнує людину, вбиває все цінне в ній, вбиває душу, а загалом вбиває і тіло людини. 
І ось тому ми бачимо такі потворні вияви плодів цієї неправди, коли люди з одного боку говорять щирі слова про любов до Батьківщини, а своїми вчинками руйнують її, коли, називаючи себе християнами, православними, шанують жертв тоталітарного комуністичного режиму й новомучеників, а в той же час сумують за тим тоталітарним режимом і хочуть шанувати як мучеників, так і їхніх катів. Ми бачимо, що дуже часто і в нас бракує цієї любові, щирої любові один до одного, любові до своєї землі. 
Кожен з нас обдарований Богом різними даруваннями, різними талантами та несе різне служіння, але дуже часто ми це служіння робимо негідно, лукаво підходимо до нього: чи з корисливою метою, чи щоб вислужитися перед кимось. 
Дуже часто бачимо серед нашого народу якесь почуття меншовартості: соромимося свого минулого, соромимося своєї мови, думаємо, що в когось є щось краще. І це все – плоди цієї неправди, цього незнання своєї історії, цієї вбивчої байдужості. 
Це найгірший гріх нашого народу – вбивча байдужість. 
І коли ми сьогодні відкриваємо ці пам'ятні знаки, – це ще одне зерного того, що, можливо, через спогад про минулі героїчні сторінки нашої історії, десь будемо пробуджуватися і ми. Пробуджуватися не для зла, не для помсти, а для того, щоби ще більше пізнавати свою Батьківщину, свій народ, гарячіше його любити і позбавлятися того, що руйнує нас, що руйнує наш народ і нашу Батьківщину – зрадництва, запопадництва, підступності, лукавства. 
Хотілося, щоби сьогоднішній день позбавляв нас цих недобрих речей. Бо ми знаємо, що будь-які якісні зміни в державі починаються з нас, від кожного з нас. І тому я бажаю, щоб той добрий приклад наших славних предків пробудив у нас любов до своєї Батьківщини. Пробудив у нас цю Гідність і це бажання пишатися своїм народом, пишатися собою, служити Богові і служити один одному. 
Пізнайте правду і правда вас вільними зробить – говорить Святе Письмо. Ось сьогодні ми щораз більше і більше пізнаємо правду. Вона не завжди нам приємна. Вона не завжди приносить нам радість, але вона завжди діє зцілююче. І тому я всім нам бажаю зцілення душ, бажання жити для ближнього, бажання своїм служінням послужити-таки ближньому, послужити своєму народові, бажання змінитися до кращого. І прикладом щирого служіння, щирої любові пробудити тих, хто сьогодні байдужі. І не боятися. Бо знаємо твердо: якщо будемо щиро любити, будемо перебувати в єдності, будемо гідно нести своє служіння, то зупинимо будь-які війни і здобудемо перемогу у будь-яких звершеннях, намірах і досягненнях. Хай Бог нам у цьому допоможе. 
Я всім вам вдячний за вашу небайдужість, за вашу щирість і що ви не чекаєте, а дієте. І хай Господь береже нашу Україну, хай Господь береже наше військо. Слава Богові і слава Україні! 
Фото – Златопіль
 

Владика Марк: «Ми дуже довго виховувалися в неправді»
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований