14 травня 2024, вівторок

У Кіровограді показують театральну палітру художника (Фото)

16 грудня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї  відкрито експозицію, яка присвячена ювілею художника-земляка, головного художника Кіровоградського обласного українського музично-драматичного театру імені М.Кропивницького, заслуженого діяча мистецтв УРСР Василя Георгійовичуа Єрьоменка  (1919 – 2000).
Народився Василь Єрьоменко 16 грудня 1919 року у селі Дмитрівці Знам’янського району. Після закінчення школи навчався на художньому відділенні Херсонського училища керівників колективів художньої самодіяльності, потім був призначений на роботу у Рівненський театр. Перша п’єса, яку оформлював молодий художник була «Наталка Полтавка»,  сценографія вистави та талант акторів справила на хлопця величезне враження. 
З 1944 по 1980 роки він працював у театрі імені Кропивницького на різних посадах: художник-декоратор, завідуючий постановочною частиною, художник-постановник та головний художник театру з 1966 року. Працюючи у театрі, оформлював вистави, які користувались у глядачів великою популярністю – «Маруся Богуславка» М.Старицького, «Дай серцю волю, заведе в неволю» М.Кропивницького, «Хазяїн» І.Карпенка-Карого, «Микола Джеря» І.Нечуя-Левицького та багато інших. Про Василя Єрьоменка його колеги говорили, що він оволодів театральною магією сценографа.
У кожному  театрі  гра артистів  не має сенсу без чудово оформленої сцени, без необхідних декорацій, без прекрасно підібраних костюмів. Ні один театр світу не обходиться без послуг  художників – професійний чи самодіяльний, дитячий чи дорослий, драматичний чи комедійний. А саме цим займався все своє життя театральний художник, наш земляк Єрьоменко В.Г.
Сам майстер про себе  казав: «Я – художник. І те, що все моє життя  присвячене театру, вважаю великою удачею для себе. На сцені повинно бути красиво. Найвища нагорода художнику – коли відкривається завіса, а в залі лунають оплески!».
В музейній експозиції презентовані ескізи декорацій до театральних вистав «Сьогодні і завжди» за п’єсою Г.Мазіна,  «Сонячний дім»  Сімукова, «Маріне» Бараташвілі та «Звичайна людина» Л.Леонова. Ці твори ставив наш Кіровоградський академічний обласний  український музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького протягом тих років, коли там працював В.Г.Єрьоменко.
Також у вітрині представлені портрет В.Г.Єрьоменка та програми різних театральних вистав (50-60 роки ХХ ст.), художником – оформлювачем  яких був Василь Георгійович: «Зоря миру», «Микола Джеря», «Чумаки», «Людина шукає щастя», «Марія» та інші.
Художником та його родиною було передано до фондів Кіровоградського обласного художнього музею біля 100 робіт на театральну тематику.
[widgetkit id=274]                                 
Ольга Шаповал – зберігач фондів І категорії Кіровоградського
                                               обласного  художнього музею
 
У Кіровограді показують театральну палітру художника (Фото)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований