29 квітня 2024, понеділок

Помер відомий Кіровоградський письменник та журналіст

На Кіровоградщині пішов з життя відомий письменник та журналіст Віктор Погрібний.
Як інформує Златопіль, про це на своїй сторінці у Фесбук повідомив професор в Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка Григорій Клочек.
Віктору Погрібному було 83 роки. За своє життя він заслужив такі титули як: поет, прозаїк, публіцист, сатирик, громадський діяч та журналіст.
«Щойно прийшла сумна звістка про те, що відійшов у інший світ Віктор Погрібний. Сам по собі він не сторінка, а цілий розділ, а точніше, окремий том у багатотомній історії літератури та журналістики нашого краю.
Однокурсник Бориса Олійника по факультету журналістики Київського Шевченкового університету, товаришував, навіть жив один рік у найманій квартирі з іншим студентом цього ж факультету – Василем Симоненком.
Шістдесятник, і цей дух шістдесятництва він приніс у провінційний Кіровоград. Був метром місцевої журналістики. Глибоко патріотичний, чесний із собою та іншими.
Прекрасний публіцист. Поет. Прозаїк. Багаторічний керівник обласної літературної студії «Степ».
Залюблений у степовий край і у свою рідну Матусівку, що неподалік Арсенівки. В останні роки більшість часу проживав у батьківській хаті, у якій господарювала його племінниця. В Арсенівці він з величезними зусиллями створив меморіальний музей Івана Тобілевича (Карпенка –Карого) – саме тут на березі Великої Висі зберігся будинок поміщика, маєтком якого управляв Карпо Тобілевич, батько драматурга.
Я часто гостював в Матусівці. Приїжджав сюди з дружиною весною, влітку восени. Годинами говорили про Україну, її проблеми, про літературу. Слухав його розповіді про важке післявоєнне дитинство. У нього, як і у Бориса Олійника та Василя Симоненка, батька забрала війна.
Із сотні світлин, що збереглися у мене після відвідин, я відібрав кілька десятків, котрі передають атмосферу тих незабутніх годин перебування у родинному гнізді Віктора Погрібного.
Осиротіла Арсенівка, осиротів викоханий, доглянутий ним «Степ», з якого пішли у літературу десятки його вихованців», – пише Григорій Клочек.
 

Помер відомий Кіровоградський письменник та журналіст
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований