14 травня 2024, вівторок

На Маловисківщині вшанували письменника – земляка (ФОТО)

Відразу двома  подіями напередодні Міжнародного дня рідної мови, що відзначається 21 лютого, вшановують на Маловисківщині  пам`ять свого земляка, письменника Івана Горового, який останні роки жив і працював у Кропивницькому, а його дитячі роки пройшли у селі Лозуватка, неподалік райцентру.
Іван Федосійович  Горовий  помер у грудні  минулого року, коли йому  тільки но виповнився  81 рік. За фахом був учителем-філологом. Після навчання  у Кіровоградському педінституті вчителював у сільських школах Криму, Кіровоградської та Миколаївської областей, як науковий літ працівник багато писав для популяризації заповідника «Хутір Надія», працював на кафедрі історії інституту сільгоспмашинобудування.  Жив і писав у Кіровограді, але теми і героїв свої творів знаходив, здебільшого, по селах.…

З-під пера І.Горового вийшла майже три десятки  збірок  новел.., кожна з яких була ніби списана з натури  довколишнього життя. . Зараз, коли І.Горового не стало, його брат Володимир Федосійович, який живе в Лозуватці, перейнявся тим, як зберегти творчу спадщину – кількасот книжок новел, що залишились не розданими і не роздарованими  автором.

 Про належне пошанування пам`яті письменника-земляка   дбають і  на районному рівні та в  селі, де  народився   прозаїк.  Так, в  районному музеї, готується  експозиція  з фотодокументів і книг І.Горового, а в  Лозуватській школі, де навчався  І.Горовий,  практично завершено виготовлення  стенда   зі світлинами, рукописами  та автографом  земляка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нaступної суботи нa Кіровогрaдщині проведуть фестивaль винa

 Що робити з книжками, яких у квартиріі сім"ї письменника в Кропивницькому  зберігається кількасот  примірників,  в родині письменника ще остаточно не знають, але є сподівання  на  те, що цими книжками зацікавляться в першу чергу земляки .Як вважає брат письменника В.Горовий,  вони могли б прислужитись  школярам при вивченні курсу   про письменників рідного краю,  поповнити  сільські та шкільні бібліотеки 

Але в будь-якому разі- мають  служити там, про кого вони написані. 

Фото: Златопіль

На Маловисківщині вшанували письменника – земляка (ФОТО)
1 голос[ів]

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований