25 квітня 2024, четвер

Кіровоград: у бібліотеці Чижевського штампували піч (Фото)

Вчора, 12 січня, у відділі мистецтв Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Чижевського відбувся майстер клас із розпису печі, пише кореспондент Златополя.
 
Бібліотека імені Чижевського продовжує серію майстер-класів, присвячеих українським традиціям. Цього разу Лариса Гарбузенко, завідувач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну КДПУ ім. Винниченка, навчала мистецтву розпису печі. Лариса Володимирівна розповіла про особливості розпису у різних регіонах України та на Кіровоградщині зокрема. Сама майстриня перейняла ці знання від своєї бабусі.
Як розповіла майстриня, розписана піч була не такою вже і звичною справою для кожної сім’ї – це було дороге задоволення. Печі частіше розмальовувала не сама господиня, а спеціальні майстрині, які заробляли своєю майстерністю на життя. Оскільки такої фарби та пензлів як зараз тоді не було, майстрині використовували підручні засоби. Малюнок наносився методом штампування. Фігури вирізалися з овочів та фруктів. Дуже важливо, аби елементи малюнку щільно прилягали один до одного.
Наприкінці майстер-класу всі його учасники спільними зусиллями розмалювали піч, яка є експонатом міні-музею предметів українського побуту бібліотеки. 

[widgetkit id=310]

 

Кіровоград: у бібліотеці Чижевського штампували піч (Фото)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований