20 квітня 2024, субота

В Україні почне діяти нова система набору першачків до школи

Цього року до перших класiв школярiв вiдбиратимуть не так, як ранiше. У гiмназiях i лiцеях бiльше не буде спiвбесiд та тестувань, а батьки зможуть подавати документи до багатьох шкiл одночасно.
Про це повiдомляє ТСН, iнформує Златопiль.
Першачкiв набиратимуть за новим територiальним принципом. Для вчительки початкових класiв Катерини Анiсiмової немає рiзницi, чи учнi до неї їхатимуть iз Троєщини, чи з Печерська. "Є рiзниця лише в тому, як гарно дитина працює на першому уроцi. Комусь потрiбно встати о 5:00 ранку, комусь о 7:00. Хто бiльше поспав, той краще працює", – зауважує вона.
Зокрема, до гiмназiй та лiцеїв не буде нiяких спiвбесiд та тестувань. Документи батьки можуть нести до багатьох шкiл, кiлькiсть необмежена. Але 100-вiдсотково дитину мають взяти до закладу за мiсцем проживання. До iнших бажаних закладiв, лишень за наявностi там вiльних мiсць.
Добре поспати для директора цiєї столичної школи вiдсьогоднi стає мрiєю, бо заклопотанi батьки несуть документи своїх шестирiчок. "Зручно. Ми мешкаємо в сусiдньому будинку, без проблем i зайвого тестування i зайвого стресу для дитини", – радiє батько Арсенiй Богатир. Саме на реєстрацiю батькiв перш за все дивляться у школi, коли приймають документи, бо за вимогами спершу мають зарахувати тих, хто живе поруч. "Документ проживання – це може бути прописка, документ договору оренди житла, це може бути довiдка переселенця", – розповiв директор столичної школи № 90 Володимир Клюй.
У школi на Печерську на 90 мiсць претендують лише 25 дiтей з мiсцевою реєстрацiєю, а от у директора школи з Днiпровського району навпаки – на одне мiсце претендують бiльш, як двоє бажаючих, тому доводилось проводити тести чи спiвбесiди. "За 30 хвилин має вирiшитися доля дитини. Вона прийшла, злякалася, не готова спiлкуватися з незнайомими людьми, батьки її накачали. Так не має бути", – впевнений керiвник школи № 148 Сергiй Горбачов.
Стреси у дiтей i корупцiя серед освiтян – головнi причини, через якi Мiносвiти скасовує будь-якi тести чи екзамени серед майбутнiх першачкiв. Якщо бажаючих пiти не в свою школу буде бiльше, нiж вiльних мiсць, для дiтей просто кидатимуть жереб. "Обговорюється питання жеребкування, коли є певна кiлькiсть дiтей i серед них абсолютно випадковим варiантам обирається кiлькiсть дiтей на вiльнi мiсця", – пояснив керiвник експертної групи мiнiстерства Володимир Божинський.
Подавати документи тепер можна в необмежену кiлькiсть шкiл, а до кiнця травня дiток уже зарахують за мiсцем проживання, iз рештою визначатимуться до 15 червня. А поки у спробi подолати корупцiю в школах народжується iнша афера – в мережi вже пропонують купити або продати прописку для зарахування в потрiбну школу. 
 
В Україні почне діяти нова система набору першачків до школи
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований