05 травня 2024, неділя

Журналістів тепер навчають зупиняти артеріальну кровотечу і робити серцево-легеневу реанімацію

Під Києвом, в одному із санаторіїв, протягом тижня, 11 годин на день, 24 журналісти проходили медичний вишкіл. Це перший в Україні такого роду безкоштовний тренінг для журналістів. Його організували  «RISC Training» та Інститут Масової Інформації за підтримки Freedom House. За кордоном, поширена практика навчання польовій медицині, працівників ЗМІ, які працюють в бойових умовах. Без відповідної підготовки і сертифіката, у країни де проходять бойові дії, журналістам навіть не видають віз. Через неактуальність і високу ціну такого навчання, в Україні подібних безкоштовних заходів не було. 
За час АТО у зоні бойових дій загинуло вісім журналістів. За належної медичної підготовки, більшість можна було б врятувати. Так, у Пісках ніхто не зміг зберегти життя фотокореспонденту Сергію Ніколаєву та бійцю Правого сектора Миколі Флірку, з позивним «Танк». У сюжеті ТСН видно як військові та журналісти бігають навколо поранених, але ніхто не надає належної медичної допомоги. До того ж, ні на кому із присутніх журналістів немає мобільних аптечок.
{youtube}v=6JoK9xbFvAI{/youtube}
На тренінг по медичній підготовці журналістів у бойових умовах з усієї України відібрали 24 медійники. Всі вже попередньо були в зоні бойових дій і не з чуток знають, що таке ходити по лезу ножа, ризикувати життям коли в лічених метрах ворог. 
Тренерами були інструктори американської організації Wilderness Medical Associates Internationa: парамедик Сойєр Албері (Sawyer Alberi), яка служила в Іраку і Афганістані як військова лікарка Вермонтської Національної гвардії; її двоє асистентів – лікар швидкої допомоги доктор Девід Джонсон (Dr. David Johnson) президент і медичний директор WMA та Білл Фредерік (Bill Frederick). Крім того, що ці інструктори протягом багатьох років практикують невідкладну медичну допомогу в польових умовах, вони ще й неперевершені тренери для «нульової» аудиторії. 
Більша частина 5-денного навчання проходила практично, з невеликими перервами на лекції з теоретичними узагальненнями. Новоспечених військових журналістів, навчали огляду пацієнта, спілкування з пораненим, кровозупинним методам, та реанімаційним заходам. Все це супроводжувалось головними критеріям, не слідувати завченим правилам, а діяти після оцінки ситуації та логічним принципам надання невідкладної медичної допомоги. 
Застосування навичок журналісти практикували один на одному. Тренери ділили учнів на кілька груп даючи завдання кожній, грати певну роль. Травми створювали наочно, завдяки тушуванню, штучній крові та кіношному гриму.
[widgetkit id=472]
Також американські спеціалісти привезли близько десятка різного роду манекенів, на яких можна було застосовувати небезпечні для здорової людини медичні заходи: серцево-легеневу реанімацію, пневмоторакс та зупинку артеріальної кровотечі. 
Останній день був найбільш напружений: журналістам довелось бігати у бронежилетах і рятувати своїх пацієнтів під вибухами петард та запаленими димовими шашками. Ці стресові обставини було створено, аби наблизити потенційних медиків до бойових умов. Завдяки спеціальним накладкам, у кожного з пацієнтів імітувались різні характери поранень. Відповідно, підгледіти підказки медичної допомоги у сусідніх рятувальників було не можливо. На щастя всіх врятовано, принаймні жоден з манекенів не поскаржився. Короткий огляд останнього дня, можна переглянути у сюжеті «5-го каналу» 
{youtube}v=j5SvDiDUWG0{/youtube}
Усім журналістам, які успішно пройшли навчання, видали відповідні міжнародні сертифікати (зі строком придатності 3 роки) та мобільні аптечки, якими зручно користуватися в зоні бойових дій. Їх приблизну комплектацію можна переглянути тут. По завершенню тренінгу, більшість журналістів вирушили на схід, для виконання своїх службових обов’язків, на щастя отримані навички поки нікому не знадобились.
Ігор ТОКАР

Журналістів тепер навчають зупиняти артеріальну кровотечу і робити серцево-легеневу реанімацію
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований