26 квітня 2024, п’ятниця

Кіровоградському ВНЗ подарували бібліотеку австрійського професора

Нещодавно у філологічному читальному залі КДПУ ім. В. Винниченка було презентовано приватну бібліотеку австрійського професора  Бернгарда Штільфріда, пише Перша електронна.
Керівник “Кооперації Австрія” та президент Австрійського культурного товариства Бернгарда Штільфрід здавна цікавився   історією та культурою України. Саме тому співпраця австрійських й українських вишів переросла з роками у тісну особисту дружбу й тісне наукове співробітництво між факультетом іноземних мов КДПУ і вишами Австрії. Зокрема, це суттєво посприяло розвитку і удосконаленню спеціальностей «Переклад» та «Прикладна лінгвістика» у КДПУ ім. В. Винниченка.
За підтримки “Кооперації Австрія”, а в подальшому Австрійського бюро у Львові, починаючи з 2000-го року відбувалися академічні обміни студентів і викладачів КДПУ та Інституту Усного та Письмового перекладу Віденського університету, Інституту теоретичного та прикладного перекладознавства імені Карла Франценса (м. Грац).
“Ми безмежно щасливі й раді, що перший крок на шляху до відкриття Австрійської бібліотеки  у Кіровограді зробив саме доктор Бернгард Штільфрід, передавши факультету іноземних мов від імені «Кооперації Австрія», ще за свого життя, близько тисячі примірників навчально-методичної та художньо-публіцистичної літератури. Його приватна бібліотека з понад 2600 томами стала другим вагомим кроком на цьому шляху”, – розповідають бібліотекарі КДПУ ім. В. Винниченка.
До приватної бібліотеки доктора Штільфріда входять книги різноманітної тематики, універсального змісту (мистецтво, художня і наукова література). Проте, книга українського автора лише одна: “Жовтий князь” Василя Барки німецькою мовою.
Довідка
Бернгард Штільфрід (17.ХІ.1925, м. Відень, Австрія) – політ. і громад. діяч, дипломат, д-р філософії (1953), Навчався у Париз. ун-ті (1945–47), вивчав історію й етнологію у Віден. ун-ті (1947–49, 1951–53), навчався в Ун-ті св. Павла (шт. Міннесота, США) (1949–50). У 1953–58 працівник Європ. служби радіокомпанії Бі-Бі-Сі (м. Лондон); 1958–74 австр. культ. радник на Бл. і Сер. Сході; 1975–86 директор австр. культ. ін-ту в Лондоні; 1986–91 ген. директор культурно-політ. відділу Мін-ва закордон. справ Австрії; 1991–95 консультант міністра закордон. справ Австрії з країн Центр., Сх. і Півд. Європи; з 1993 керівник “Австр. кооперації”, президент Австр. культ. т-ва (м. Відень). Ініціатор заснування австр. б-к у Львові, Чернівцях, Києві та Харкові (1993–95). Сприяв відкриттю укр.-австр. бюро кооперації з питань науки, освіти і культури у Львів. ун-ті (1998).
Наук. інтереси: культурна історія України.
Авт. праць Die Zukunft des Glaubens in der Sakularisierten Gesellschaft (Freiburg, 1998); Auf den Spuren einer Ethik von morgen (Freiburg; Basel; Wien, 2001).
Почес. д-р права Шотланд. ун-ту св. Андрія (1985), почес. член Лондон. ун-ту (1986). Dr. honoris causa Львів. ун-ту (2002). Орден “За заслуги” III ступеня (2000).
Кіровоградському ВНЗ подарували бібліотеку австрійського професора
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований