20 квітня 2024, субота

Ольга Куркотилова: Найбільшою небезпекою у вихованні вважаю згаслий погляд дитини (ФОТО)

42058801_2163225927282257_6019071746773090304_n

На Кіровоградщині проводиться системна робота щодо реалізації державної політики з питань соціального захисту неповнолітніх, усиновлення дітей, опіки і піклування, влаштування їх в дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, – інформує в розмові заступник директора  служби у справах дітей обласної державної адміністрації Світлана Живага – За  показником влаштування до них дітей,  які з різних причин втратили батьківське піклування,ми  посідаємо сьоме місце в Україні, а загалом на території  області станом на зараз проживають 2990 дітей, які мають статус сироти, і дітей,  позбавлених батьківського піклування.

Вісім дитячих будинків сімейного типу функціонуютьу Знам’янському районі, зокрема, на території  Богданівки, Дмитрівки, Мошориного, Новороманівки – по одному, а також у Володимирівці та Петровому – по два.

Під час недавно проведеного Всеукраїнського благодійного фестивалю «Мама + Я» для дітей-сиріт з обласного центру та сільських районів Кіровоградщини звернув увагу на кількох дітей,які, мов оті сірі горобчики дощової погоди, тулилися до симпатичної жінки, яка  постійно перебувала біля них.

Так відбулося моє знайомство з вихованцями будинку сімейного типу Олени Куркотилової, який функціонує на території Петрівської сільської ради на Знам’янщині.

– Вже минає п’ять років з часу, коли зі своїм чоловіком Олександром за покликом серця взяли на виховання  в прийомну сім’ю дітей, позбавлених батьківського піклування. Ними стали Руслан Собіщанський, який мав статус інваліда, та Коля Томашевський, в десь через півроку до них приєдналися Сергій і Вадик Козуби з Маловисківського району, – розповідає Олена Юріївна. – У кожного  з них по -різному складалася нещаслива  доля, тому все робили задля того, щоби ці діти більше не поверталися гіркими спогадами у минуле. Руслан живе нині в Житомирі, Коля навчався в ПТУ, Максим Кощеев поступив до Вищого професійного гірничого училища в Горішніх Плавнях.  Зараз маємо в родині дев’ятьох дітей Сімнадцятирічні Вадик Козуб  і Андрій Донченко наступного року закінчують одинадцятий клас Петрівської загальноосвітньої школи і вже зараз визначаються з майбутньою професією. А ще в нашій родині живуть і виховуються діти іх однієї родин Вієру: Зіта, Гіта, Діана,  Русалочка, Давид, а ще  Настя Демченко з Суботців, а Максим на вихідні завжди приїжджає  на відпочинок від навчання у гірничому училищі в Горішніх Плавнях.

– Важко виховувати чужих дітей? – запитую —Адже у кожного свій характер, вікові та індивідуальні особливості, уподобання..

–Ну що ви таке кажете?–аж ображається співрозмовниця.– Адже ми все робимо разом. Живуть  вони в домашній атмосфері, навчаються в школі, користуються Інтернетом, допомагають  в усіх побутових справах та по господарству і почуваються в дружньому колі щасливими. Своєю чергою, ми, батьки-вихователі, багато працюємо  над питаннями їхньої підготовки до самостійного життя та інтеграції до родини, спрямованої також на попередження проявів у них девіантної поведінки, тобто поведінки, яка не відповідає  загальноприйнятим нормам. Діти вчаться готувати їжу, набувають навичок користування побутовими приладами, прибирають власну територію, а ми,  батьки-вихователі, допомагаємо їм у розвитку інтелектуальних і творчих здібностей, стимулюємо пізнавальну активність та ініціативу. Чи важко? Скажу так. Русалочка навіть читати не вміла, тому ми посадили її замість другого до першого класу. Зараз вона навчається у четвертому класі. Давид любить співати,  Діана –танцювати, інші хлопці –учасники шкільного хору. Всі є заняття до душі- від того й радіємо з чоловіком.

Слухаю розповідь Олени Куркотиловоїз думкою про те, що дитячі будинки сімейного типу – це теж повноцінне всиновлення  на прикладі цієї прийомної сім’ї. Ось тільки по-доброму дивуюся тому,  як за справами нескінченними  встигає займатися своїми вихованцями, не забуває про дочку Ірину, а найбільше любить разом з усіма маленьких онуків Сашка та Полінку, які безмежно люблять бабусю і дідуся. Добром згадує у розмові голову  Петрівської сільської ради Леоніда Михайловича Шульгу, який допоміг  родині в облаштуванні  дитячого ігрового майданчика, а ось  про неї , як про справжню маму,  мені розповіли  працівники служби у справах дітей  Знам’янської районної державної адміністрації.

Діти називають її «мама Оля», однак між собою – простим і  таким гарним словом «мама», передчуваючи маленькими серденьками, що рідних мам не побачать, хоча й сподіваються, що колись вони  приїдуть до них поцікавитися тим, як ростуть без тих, хто їх залишив ще маленькими або був позбавлений  батьківського піклування…

 

42205972_262009971313352_2390341577319907328_n
41961973_2268432999853186_7445786601772285952_n 42194946_2190686317810079_4813987494989135872_n

 

Анатолій САРЖЕВСЬКИЙ

Фото автора

Ольга Куркотилова: Найбільшою небезпекою у вихованні вважаю згаслий погляд дитини (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований