28 вересня 2024, субота

Бібліотечне надвечір’я: несподівані відкриття, знайомства, очікування (ФОТО)

ca5eb15e8cca71dd5729a0aab724f40b.jpg

Літо… Як багато в цьому слові поєднується  – відпустки, канікули, численні поїздки, враження, зустрічі!

Але, на жаль, не скрізь і не у всіх є реальна можливість виїхати з галасливого міста і закономірно виникають питання: як в рідному місті відпочити з користю, чим зайнятися, що зробити для того, щоб дитина і родина вцілому  цілодобово не просиджувала у комп’ютера чи телевізора?…

Відмінний настрій і позитивні враження кропивничанам та гостям міста цього року подарували бібліотекарі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського. «Бібліотечне надвечір’я» гостинно приймало всіх охочих провести свій вільний час цікаво і креативно. Творча група бібліотекарів у рамках відкритої вуличної програми з першої червневої суботи і до останньої серпневої підготувала низку різноманітних майстер-класів, газетні та журнальні новинки, організовувала цікаве ігрове дозвілля.

Програма складалася з трьох позицій: група читання, майстер-класи та показ фільмів.

Всі фільми транслювалися за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні і надавали змогу ближче познайомитися з найкращими фільмами останніх років, знятими у країнах ЄС. Були представлені такі стрічки:

Червень

Липень

Сепрень

«Люм’єри»

«Амелі тікає»

«На межі»

«Роден»

«Шукайте жінку»

«Дівчина в тумані»

«Молодий Годар»

«Як навіжені»

«Тебе тут ніколи не було»

«Квадрат»

«Чарівні, чудові»

«Рівень чорного»

«Святий Лоран. Пристрасті великого кутюр’є»

 

 

Яскраві емоції пропонували нові фестивальні стрічки від майстрів світового кіно. Сміх крізь сльози, роздуми та неочікувані відкриття чекали на відвідувачів у нашому кінозалі.

До програми Фестивалю європейського кіно увійшли фільми-події: володар Золотої пальмової гілки Канського кінофестивалю 2017 року – сатирична трагікомедія «Квадрат» Рубена Естлунда; трилер «Тебе ніколи тут не було» з Хоакіном Феніксом, відзначений преміями за найкращу чоловічу роль та найкращий сценарій у Каннах; лауреат премії «Золотий глобус» за найкращий іншомовний фільм – драма «На межі» з Діане Крюгер від зірки німецького кіно Фатіха Акіна; екранізація італійського бестселера, трилер «Дівчина в тумані» з Жаном Рено та Тоні Сервілло; 5-разовий призер французької премії «Сезар», екранізація хітового роману П'єра Леметра – трагікомедія «До побачення там, нагорі».

 Також в рамках фестивалю можна було побачити українську стрічку – драму «Рівень чорного» Валентина Васяновича, яка була національним кандидатом на премію «Оскар» за найкращий іншомовний фільм та була відзначена призом Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) на Одеському кінофестивалі.

Загалом показ фільмів за літній період відвідали 498 осіб.

Літні читання сприяють створенню комфортного бібліотечного  середовища, популяризації нових книг, проведенню цікавих заходів, творчих конкурсів. Саме для цього була створена  книжкова виставка «Що читати у відпустці».Були представлені цікаві книги на будь-які смаки: історичні романи, мелодрами, фентезі, і навіть сучасні порадники про те, як розвивати дитячу творчість.

Особливо сподобався усім книжковий фототрюк: беремо книгу з отвором для обличчя і ось, за кілька хвилин кожен отримує оригінальне фото з сучасним українським виданням.

Гостям, які завітали до нашого майданчика, було цікаво ознайомитись із книжковою виставкою “Теплі історії”. Історії дійсно теплі, добрі, про людей і життя, де кожен може знайти щось для себе, для душі, відповіді на прості запитання про честь, совість, вірність, дружбу. Та й взагалі було приємно провести з цими книжками час та отримати насолоду.

А для любителів тварин та до Міжнародного дня собаки буде експонуватися книжкова виставка «Про собаку в рік собаки» та весела фотосесія із чотириногим другом.

Що стосується майстер-класів, то треба відмітити, що дивовижні речі від майстринь Ірини Поляруш, Наталії Янчукової, Валентини Орловської та Наталії Кулик викликали приємні і теплі емоції як у дорослих, так і маленьких відвідувачів бібліомайданчика.

Майстриня народного мистецтва Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Коломієць провела творчий майстер-клас з виготовлення витинанки.Учасники майстер-класу «М’яка іграшка» уважно знайомилися з іграшками, виготовленими у різних техніках. Всі охочі могли дізнатися, як створити своїми руками іграшку, що пахне кавою та корицею, іграшку, яка підійде малечі для сну, м’яких котиків та ведмедиків, зайчиків в техніці «Тільда». Створити іграшку своїми руками не складно, але і не так просто, як здається на перший погляд. Речі, що створюються майстрами – надзвичайні, вони мають особливу енергетику, саме тому вони улюблені, дарують приємні відчуття і займають в домі особливе місце.
Презентувалося літературно-мистецьке асорті «Творчий портрет бібліотекаря», на якій було відображено картини із мушель та поетичний доробок члена обласного літературного об’єднання «Степ» Наталії Ситник. Юних кропивничан чекав майстер-клас з виготовлення магнітів із мультгероями та перегляд книжкової виставки «Мультляндія».

Особливу увагу привертала ігрова зона, де можна було спробувати свої сили у грі «Ферма», «Акваріум», позмагатися у шахах, шашках та настільній грі «Футбол». Діти так і юрмилися біля цього ігрового майданчику, навіть іноді влаштовували штовханину, хто буде перший грати!

Нашим гостям і друзям особливо подобались тематичні зустрічі. Так, 7 липня, в день Івана Купала, відкрита вулична акція відбувалася святково і по-літньому яскраво. Підняти святковий настрій допомагалифотозона з «квіткою папороті» і купальським вінком. Ті гості, що полюбляють сучасний BODI-ART, могли прикрасити себе до свята стильним малюнком із натуральної хни «Листочок папороті» від дизайнера Анни Яворської.

 Вражало розмаїття цікавих заходів з нагоди свята Яблуневого Спасу. Всі, хто завітав на це свято, отримав у подарунок Спасівське яблуко з побажанням добробуту, любові, удачі. Була представлена книжкова виставка-інсталяція «Свято Спасу святкуємо – радість людям даруємо», «Свято малюнку» та конкурс «Намалюй яблучко». Яблуневий Спас завжди відзначали в народі з великою урочистістю, недаремно його називали Великим Спасом, святом врожаю. В гості також завітала майстриня, яка вчила присутніх правильно складати букет із сухих квітів.

В останню суботу серпня (на закритті вуличної акції) яскравою подією для гостей проходив майстер-клас з плетіння браслета Шамбала, який проводила Дар’я Стеблецька. Браслети Шамбала приносять душевний спокій і захищають від негативного впливу.Відбулася презентація виставки учнів Ірини Зантарії “Хай розквітне кожний: Art-time”.

Надзвичайно приємно було насолоджуватися живою музикою у виконанні гітариста, вокаліста та композитора Леоніда Панасевича, якому підспівували та аплодували навіть ті, хто проходив повз бібліотеки. Створення музичної невимушеної атмосфери – це ще одна «родзинка» в організації такої програми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ольга Куркотилова: Найбільшою небезпекою у вихованні вважаю згаслий погляд дитини 

Загалом літню вечірню програму «Бібліотечне надвечір’я » відвідала 591 особа. Треба зазначити, що містяни настільки звикли до нашого надвечір’я, що задовго до початку збиралися на бібліотечному подвір’ї і чекали початку заходів, і це було дуже приємно. Взагалі очікування неочікуваного супроводжувало всі наші суботні програми, тому що самі містяни іноді навіть долучалися до програми своїми пропозиціями та активностями.І це дійсно було неочікувано! Маємо надію, що ці приємні спогади залишаться до початку наступного сезону і знову в червні ми скажемо «Любі містяни і гості! Запрошуємо на «Бібліотечне надвечір’я» до обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського! Приходьте! Не пожалкуєте!».

798f0d0e5b0f61ef9b49b2138b21168b.jpg fa69c9d7bb09228882a8d40e0a7dc78f.jpg f7426856f8dd69bea7a6d6d407b70e26.jpg

Єлизавета Літвінова – заступник директора

ОУНБ ім. Д.Чижевського.

 

Бібліотечне надвечір’я: несподівані відкриття, знайомства, очікування (ФОТО)
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований