05 травня 2024, неділя

Сергій Соболєв розказав, як зможуть проголосувати бійці АТО (Відео)

Учора, 21 жовтня, Кіровоград відвідав керівник фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Сергій Соболєв. Під час спілкування з журналістами нардеп від «Батьківщини» пояснив як зможуть проголосувати бійці, що знаходяться в зоні АТО та розвіяв спекуляції опонентів навколо цього питання.

Як розповів Сергій Соболєв, разом із законом, у якому давалося право голосувати бійцям, що знаходяться в зоні АТО, намагалися протягнути так званий «закон Жванії», яким пропонувалося повернути стару систему Азарова- Клюєва коли: 1) не гасились би бюлетені, не використані під час виборчої кампанії; 2) підрахунок голосів відбувався б за іншою системою – нам пропонували систему при якій практично неможливо визначити фальсифікації під час виборів; 3) нам пропонувалося змінити мінімальну чисельність членів ДВК до 8, коли б реально одна партія могла  організовувати вибори, як це було на виборах 2010 і 2012 років. Цей законопроект був успішно провалений – на це депутатам знадобилося більше як півтори години часу.

– Після того, як провалилася остаточна спроба голосувати за закон Жванії, – говорить Сергій Соболєв, – ми перейшли до голосування за закон, який надавав би можливість військовослужбовцям, які дислокуються не в межах своїх військових частин, проголосувати. Єдине – під час останнього  голосування в залі залишилося близько 200 депутатів. Таким чином, найкращий результат, який  отримав закон, який би дозволив голосувати військовим за межами своєї військової частини, набрав усього 214 голосів. Ми недоотримали майже 200 голосів тих, хто або покинув зал до цього, або просто не хотів голосувати.

Лідер фракції «Батьківщина» зазначив:

– Хотілося б відкинути усі інсинуації, що стосували партії «Батьківщина»: саме фракція «Батьківщина» вносила цей закон і наш колега Леонід Ємець запропонував систему, при якій би ЦІК могла б або складати списки тих, хто сьогодні знаходиться за межами військових частин, або безпосередньо реєструвати цих людей в рамках закону, який діє.

Сергій Соболєв вважає позитивним той факт, що ЦВК ухвалила рішення про складання списків усіх військовослужбовців, які голосуватимуть за межами своїх військових частин:

– Я думаю, це питання буде вирішено в рамках постанови Центральної виборчої комісії. Залишилось ще кілька діб і я думаю, що остаточні списки тих, хто буде голосувати, пройдуть через реєстрацію ЦВК.

Існує, як зазначив Сергій Соболєв, також інший спосіб дозволити проголосувати бійцям в АТО:

– Другий спосіб, який залишився – це реєстрація безпосередньо на дільницях, які розташовані найближче до пунктів, де знаходяться бійці, які, перш за все, знаходяться на блокпостах, або охороняють той рубіж, який на сьогодні проходить як лінія фронту.  В рамках цього, у нас є всі можливості забезпечити це голосування.

Сергій Соболєв зауважив, що вцілому в країні близько трьохсот тисяч військовослужбовців, з яких близько 30 тисяч постійно знаходяться на передовій:

– Я думаю, що навіть не зважаючи на те, що «закон Ємця» не був ухвалений, Центральна виборча комісія і дільничні виборчі комісії надали можливість проголосувати будь-якій особі, яка знаходиться поза межами своєї військової частини. Більше того, діє норма, при якій військовослужбовці не на території своєї військової частини, а на території, яка знаходиться найближче до військової частини. Таким чином, на сьогодні це питання (голосування бійців АТО – Авт.)буде знято і кожна людина буде мато право голосувати безпосередньо на виборчих дільницях.   

{youtube}v=MOJsvqKWS94{/youtube}

Сергій Соболєв розказав, як зможуть проголосувати бійці АТО (Відео)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований